Ricci Guarnaccio prebacuje odlazak u Australiju na rujan ili listopad
Ricci Guarnaccio, bivša zvijezda Geordie Shorea, otkrio je da je koronavirus sabotirao njegove planove za preseljenje u Australiju. ...
Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Anketa


NALAZITE SE U
Hrana obogaćena proteinima: stvarno zdrava ili samo trendna hrana?
Objavljeno: 15.03.2020. 08:00  
Hrana obogaćena proteinima nije nužno zdravija
Hrana obogaćena proteinima nije nužno zdravija

Šetajući u trgovini živežnim namirnicama ne možemo izbjeći široki izbor namirnica obogaćenih bjelančevinama. Ponuda se kreće od sira i pudinga preko proteinskih čokoladica i pića do kruha i peciva. Je li to trend ili su namirnice bogate bjelančevinama zaista zdravije?

 

U prošlosti su visoku razinu bjelančevina tražili samo bodybuilderi

Proteinski kruh i puding pun bjelančevina: Tržište proizvoda bogatih s mnogo bjelančevina raste. Ono što su ranije samo bodybuilderi tražili za izgradnju mišića, postalo je trend u supermarketima i trgovinama. Za mnoge se čini da više nije dovoljno jesti bjelančevine s hranom koja je prirodno bogata njima, pa tržište obogaćene hrane raste. Posebnu korist imaju proizvođači posebnih mliječni proizvodida, a posebmo se vole reklamirati s mišićavim ženama i muškarcima.

 

Trend dolazi iz Skandinavije

Prema stručnjacima iz prehrambene industrije, val korištenja dodatnih bjelančevina u proizvodima počeo je u Skandinaviji - poput mnogih stvari u prehrani. Pionir je bila švedsko-danska mliječna zadruga Arla ("Arla Protein"). Ipak, stručnjaci za prehranu smatraju da su prirodni proizvodi poput sira s malo masnoće dovoljni.

 

Najprodavaniji je bjelančevina iz sirutke (whey protein)

Sportaši, ljubitelja fitnessa i svih onih koji žele obratiti pozornost na zdravu prehranu ciljana su skupina kupaca. I to, naravno, oni od 18 do 34 godina starosti.

Sve više i više ljudi otkriva prednosti prehrane temeljene na bjelančevinama u izgradnji mišića, smanjenju tjelesnih masti, atletskom uspjehu i tjelesnim mogućnostima. "

 

Mogu li visokoproteinski proizvodi izdržati test?

Njemačka zaklada Warentest nedavno se u svom časopisu za testiranje (broj 2/2020) bavila temom proizvoda s visokim sadržajem bjelančevina i provjerila ih 13, uključujući kruh, puding i skyr (tradicionalni islandski mliječni proizvod). Prema zakonu EU-a, hrana poput „visokog sadržaja proteina" ili „visokog proteina" može nositi naziv hrana ako najmanje 20 posto energije potiče iz bjelančevina. Svih 13 proizvoda udovoljilo je zahtjevu - na primjer, jer su bili posebno pomiješani s bjelančevinama iz mlijeka.

 

Dobre zamjene za obogaćene proizvode

Prema toj zakladi, neki su proizvodi imali više kalorija negoli isti proizvodi bez bjelančevina. Zaključak "prehrambene preporuke tvrtke Stiftung Warentest" glasio je: "Posni sir jeftiniji je i pruža sličnu količinu proteina kao i mliječni proizvodi obogaćeni proteinima. Meso, riba, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke također su dobri izvori bjelančevina."

 

Visoko proteinski proizvodi su za većinu ljudi besmisleni

Njemački Savezni centar za prehranu (BZfE) još je jasniji po tom pitanju: "Za većinu zdravih ljudi nema smisla jesti proizvode obogaćene bjelančevinama, jer se oni uz odgovarajuću prehranu opskrbljuju bjelančevinama. Uz to, hrana s dodanom bjelančevinom nije odmah zdravija. Ona često sadrže puno masti ili šećera i / ili raznih aditiva. Stoga je preporučljivo pogledati popis sastojaka kako biste utvrdili što se točno nalazi u proizvodu.”

____________________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak