Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U
Hrana obogaćena proteinima: stvarno zdrava ili samo trendna hrana?
Objavljeno: 15.03.2020. 08:00  
Hrana obogaćena proteinima nije nužno zdravija
Hrana obogaćena proteinima nije nužno zdravija

Šetajući u trgovini živežnim namirnicama ne možemo izbjeći široki izbor namirnica obogaćenih bjelančevinama. Ponuda se kreće od sira i pudinga preko proteinskih čokoladica i pića do kruha i peciva. Je li to trend ili su namirnice bogate bjelančevinama zaista zdravije?

 

U prošlosti su visoku razinu bjelančevina tražili samo bodybuilderi

Proteinski kruh i puding pun bjelančevina: Tržište proizvoda bogatih s mnogo bjelančevina raste. Ono što su ranije samo bodybuilderi tražili za izgradnju mišića, postalo je trend u supermarketima i trgovinama. Za mnoge se čini da više nije dovoljno jesti bjelančevine s hranom koja je prirodno bogata njima, pa tržište obogaćene hrane raste. Posebnu korist imaju proizvođači posebnih mliječni proizvodida, a posebmo se vole reklamirati s mišićavim ženama i muškarcima.

 

Trend dolazi iz Skandinavije

Prema stručnjacima iz prehrambene industrije, val korištenja dodatnih bjelančevina u proizvodima počeo je u Skandinaviji - poput mnogih stvari u prehrani. Pionir je bila švedsko-danska mliječna zadruga Arla ("Arla Protein"). Ipak, stručnjaci za prehranu smatraju da su prirodni proizvodi poput sira s malo masnoće dovoljni.

 

Najprodavaniji je bjelančevina iz sirutke (whey protein)

Sportaši, ljubitelja fitnessa i svih onih koji žele obratiti pozornost na zdravu prehranu ciljana su skupina kupaca. I to, naravno, oni od 18 do 34 godina starosti.

Sve više i više ljudi otkriva prednosti prehrane temeljene na bjelančevinama u izgradnji mišića, smanjenju tjelesnih masti, atletskom uspjehu i tjelesnim mogućnostima. "

 

Mogu li visokoproteinski proizvodi izdržati test?

Njemačka zaklada Warentest nedavno se u svom časopisu za testiranje (broj 2/2020) bavila temom proizvoda s visokim sadržajem bjelančevina i provjerila ih 13, uključujući kruh, puding i skyr (tradicionalni islandski mliječni proizvod). Prema zakonu EU-a, hrana poput „visokog sadržaja proteina" ili „visokog proteina" može nositi naziv hrana ako najmanje 20 posto energije potiče iz bjelančevina. Svih 13 proizvoda udovoljilo je zahtjevu - na primjer, jer su bili posebno pomiješani s bjelančevinama iz mlijeka.

 

Dobre zamjene za obogaćene proizvode

Prema toj zakladi, neki su proizvodi imali više kalorija negoli isti proizvodi bez bjelančevina. Zaključak "prehrambene preporuke tvrtke Stiftung Warentest" glasio je: "Posni sir jeftiniji je i pruža sličnu količinu proteina kao i mliječni proizvodi obogaćeni proteinima. Meso, riba, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke također su dobri izvori bjelančevina."

 

Visoko proteinski proizvodi su za većinu ljudi besmisleni

Njemački Savezni centar za prehranu (BZfE) još je jasniji po tom pitanju: "Za većinu zdravih ljudi nema smisla jesti proizvode obogaćene bjelančevinama, jer se oni uz odgovarajuću prehranu opskrbljuju bjelančevinama. Uz to, hrana s dodanom bjelančevinom nije odmah zdravija. Ona često sadrže puno masti ili šećera i / ili raznih aditiva. Stoga je preporučljivo pogledati popis sastojaka kako biste utvrdili što se točno nalazi u proizvodu.”

____________________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak