Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Ugostitelji se oslanjaju na narudžbe za dostavu kako bi održali poslovanje
Objavljeno: 10.04.2020. 14:48  
Hrana stiže u pakiranju koje je onečišćeno čim ga se dodirne
Hrana stiže u pakiranju koje je onečišćeno čim ga se dodirne

Yerevan (snimio: Željko Marušić)


Povremeno ste i prije trenutne pandemije Covida-19 naručivali dostavu hrane. Koliko je ona danas sigurna?

Prema onome što trenutno znamo o virusu, sigurno je jesti hranu pripremljenu u restoranima sve dok poduzmete odgovarajuće mjere opreza - posebno pranje ruku.

Ipak, u ovim strašnim vremenima mnogi od nas se pitaju je li naručivanje hrane dostavom dobra ideja. Zar ne bismo trebali kuhati sve one namirnice koje imamo na zalihama?

 

Srećom po lijene kuharice, čini se da je jelo pripremljeno u restoranima siguran izbor. Trenutna smjernica Američke uprave za hranu i lijekove kaže da "ne postoje dokazi koji bi sugerirali da hrana proizvedena u Sjedinjenim Američkim Državama može prenijeti Covid-19".

Stručnjaci za zarazne bolesti i sigurnost hrane kažu da mišljenje temelje na činjenici da je uzimanje hrane sigurno već desetljećima kroz istraživanja drugih koronavirusa koje su prvi put identificirani kod ljudi u šezdesetim godinama prošlog stoljeća.

"Sva istraživanja provedene na koronavirusima nikada nisu pokazala da su utjecali na prijenos putem hrane" – rekao je dr. William Schaffner, profesor medicine u Odjelu za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu, Tennesseeu (SAD).

Koronavirus koji uzrokuje Covid-19 uglavnom se širi kapljicama koje izbacujemo kašljanjem ili kihanjem. Ako stojite preblizu zaraženoj osobi, unutar otprilike dva metra, kad ona kašlje ili kiše, ili čak dok govori ili izdiše, virusne kapljice mogle bi dospjeti do vaših nosnih otvora i sluznica. Ili ako dodirnete površinu s kapljicama na njoj, a zatim dodirnete oči, nos ili usta, to također može dovesti do zaraze.

Sve to znači da je prijenos putem hrane malo vjerojatan, osim ako zapravo nismo udisali hranu. I tada je malo vjerojatno da će koronavirus kroz kihanje ili kašljanje doći u dodir s, recimo, salatom, koja će ući u tijelo kroz grlo.

"Koronavirus je prvenstveno opasan za nas kada se priljepi na površine u našem dišnom sustavu, a ne kada ga slučajno pojedemo. Virus koji bi se našao u vašem gastrointestinalnom traktu ubila bi kiselina u našem želucu." – kaže prof. dr. Schaffner.

Istraživanja nisu pokazala nikakve dokaze širenja Covida-19 putem hrane, a isto su rekli i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ipak, radi vlastite sigurnosti bilo bi bolje da, u ovo vrijeme epidemije koronavirusom, dostavom naručujete kuhanu, a ne nekuhanu hranu poput sendviča. Kuhanje na dovoljno visokim temperaturama ubija viruse.

Mnogo toga ne znamo o preživljavanju virusa na površinama, uključujući hranu. Ali ono što znamo jest da je koronavirus niz RNK okružen proteinskom školjkom. Protein gubi svoju biološku funkciju kad je izložen kuhanju.

Budući da ne postoje dokazi da je hrana nositelj koronavirusa, trenutno nema razloga za izbjegavanje bilo koje hrane, uključujući salate. Istovremeno, postoji niz dokaza da jedenje raznolike hrane koja uključuje voće i povrće podržava dobro zdravlje.

 

Pranje ruku, pranje površina

Pravila o sigurnom rukovanju hranom trebaju se pridržavati u svim objektima koji pripremaju hranu za dostavu. To uključuje nošenje rukavica, radnike koji ostaju kod kuće kada se osjete bolesnima, često pranje ruku i dezinfekciju površina u kuhinji.

Također niti jedan ugostiteljski objekt ne smije raditi ako u prostorijama nema barem jedna osobe obučena za sigurnost hrane. I zaposleni bi se trebali držati smjernica o obaveznom razmaku od najmanje dva metra između dvije osobe kako bi se smanjila mogućnost prenošenja zaraze među njima. Obavezno je i pranje ruku u trajanju od 20 sekundi prije rukovanja s hranom.

Iako se pokazalo da hrana nije mjesto prijenosa koronavirusa, površine to mogu biti. Istraživanje objavljeno u ožujku u New England Journal of Medicine pokazalo je da se koronavirus može zadržati do četiri sata na bakru, do 24 sata na kartonu i do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku.

 

Umjesto da brinete o hrani

Umjesto da brinete o samoj hrani, prilikom naručivanja hrane dostavom trebate imati na umu obavezan razmak i čistoću. Preporučuje se sljedeće korake:

• Odvojite nekoliko minuta za stvaranje sigurnog okruženja oko hrane kada ona bude dostavljena. Hrana stiže u pakiranju koje je onečišćeno čim ga se dodirne. 

• Plaćajte unaprijed i smanjite bilo kakav dodir i razgovor s dostavljačem.

• Neka vozač ostavi hranu na pragu. Pričekajte da se dostavljač udalji najmanje dva metra prije negoli pokupite hranu.

• Izvadite hranu iz spremnika (pakiranja) i stavite je na tanjur na odgovarajući način.

• Nakon što ste odložili ambalažu, perite ruke 20 sekundi sapunom i vodom.

• Obrišite površine na kojima ste raspakirali hranu.

 

Svakim danom će biti sve više nezaposlenih i osiromašenih kuhara, konobara i vlasnika ugostiteljskih objekata. Ne libite se naručiti hranu dostavom jer ćete im pomoći, a sebi obogati raznolikost jelovnika.  Ipak, obavezno pripazite na međusobni razmak s dostavljačem!

  isprintaj članak