Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Pravila ponašanja u restoranu i baru
Ukoliko ste u žurbi ili ne volite čekati, dajte napojnicu konobaru unaprijed i naglasite mu kako znate cijeniti dobru uslugu. ...
Masovno samoubojstvo ptica u Indiji
Želite li se odvojiti od monotonije svakodnevnog života, trebali biste posjetiti neobična mjesta u Indiji i ostati zaprepašteni. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Europljani smatraju da se prehranjuju najbolje na svijetu
Objavljeno: 21.09.2016. 14:56  
Hrana, zdravlje i kalorije
Hrana, zdravlje i kalorije

Europljani smatraju da se prehranjuju najbolje na svijetu. Tu prednost, međutim, skupo plaćaju - nepotrebnim bolestima, nesposobnošću za rad i preranom smrću. Hranimo se s previše rafiniranih živežnih namirnica i u tijelo unosimo previše kalorija. Jedemo suviše često. Takvo je izobilje pripomoglo oboljenjima srca i krvožilnog sustava, srčanim i moždanim udarima, povišenom tlaku, artritisu, dijabetesu, pretilosti i raznim vrstama raka. Te su bolesti u vezi s načinom života, a posebice s načinom prehrane. Što je u prehrani, dakle, zdravo i koji su stvarni uzročnici oboljenja?

 

* Pića: u našim krajevima malo tko pije običnu vodu. Umjesto nje, u više navrata tijekom dana priuštimo si gazirana slatka pića, pivo, kavu i pravi čaj. Većina je tih pića zasićena praznim kalorijama koje, unijete u organizam, prouzrokuju povišenje razine krvnog šećera, te tako uništavaju sav trud oko kontrole tjelesne tekućine. Alkohol, kofein, fosfati i druge kemikalije koje sadrže ova pića, dodatna su opasnost za zdravlje.

 

* Grickalice: Europljani su se pretvorili u društvo preživača. Prehrambena je industrija izumila na stotine najčudesnijih poslastica za sve ukuse, koje su zamijenile pravu hranu. Takve su poslastice na raspolaganju u trgovinama i kioscima na svakom uglu, pa čak i u školama i bolnicama. Odmor za kavicu i slastice na radnom mjestu postao je pravilo, a tako i grickalice na putu iz škole i kod kuće uz televiziju. Dobro planirani obiteljski obroci postali su danas iznimka. Grickalice opterećuju probavu i želudac. Plinovi, napuhnutost, bolovi u želucu prva su upozorenja da valja napustiti nezdravu naviku prigriska, prije negoli se razviju ozbiljnije posljedice.

 

* Meso: sve se više ljudi iz mnogo razloga odlučuje samo za živežne namirnice biljnog porijekla, i to zbog novčanih, zdravstvenih i osobnih razloga. Hranjiva vegetarijanska prehrana, raznovrsna i nerafinirana, isključuje kolestrol i unapređuje zdravstveno stanje. Na osnovi pouzdanih istraživanja stručnjaci tvrde kako vegetarijanska prehrana može spriječiti 97% srčanih udara. Nije poznata bolest koja bi se mogla prenijeti s nezdrave biljke na čovjeka, a sve više istraživanja pokazuje da se bolesti na čovjeka mogu prenositi hranom životinjskog porijekla.

  isprintaj članak