Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Europljani smatraju da se prehranjuju najbolje na svijetu
Objavljeno: 21.09.2016. 14:56  
Hrana, zdravlje i kalorije
Hrana, zdravlje i kalorije

Europljani smatraju da se prehranjuju najbolje na svijetu. Tu prednost, međutim, skupo plaćaju - nepotrebnim bolestima, nesposobnošću za rad i preranom smrću. Hranimo se s previše rafiniranih živežnih namirnica i u tijelo unosimo previše kalorija. Jedemo suviše često. Takvo je izobilje pripomoglo oboljenjima srca i krvožilnog sustava, srčanim i moždanim udarima, povišenom tlaku, artritisu, dijabetesu, pretilosti i raznim vrstama raka. Te su bolesti u vezi s načinom života, a posebice s načinom prehrane. Što je u prehrani, dakle, zdravo i koji su stvarni uzročnici oboljenja?

 

* Pića: u našim krajevima malo tko pije običnu vodu. Umjesto nje, u više navrata tijekom dana priuštimo si gazirana slatka pića, pivo, kavu i pravi čaj. Većina je tih pića zasićena praznim kalorijama koje, unijete u organizam, prouzrokuju povišenje razine krvnog šećera, te tako uništavaju sav trud oko kontrole tjelesne tekućine. Alkohol, kofein, fosfati i druge kemikalije koje sadrže ova pića, dodatna su opasnost za zdravlje.

 

* Grickalice: Europljani su se pretvorili u društvo preživača. Prehrambena je industrija izumila na stotine najčudesnijih poslastica za sve ukuse, koje su zamijenile pravu hranu. Takve su poslastice na raspolaganju u trgovinama i kioscima na svakom uglu, pa čak i u školama i bolnicama. Odmor za kavicu i slastice na radnom mjestu postao je pravilo, a tako i grickalice na putu iz škole i kod kuće uz televiziju. Dobro planirani obiteljski obroci postali su danas iznimka. Grickalice opterećuju probavu i želudac. Plinovi, napuhnutost, bolovi u želucu prva su upozorenja da valja napustiti nezdravu naviku prigriska, prije negoli se razviju ozbiljnije posljedice.

 

* Meso: sve se više ljudi iz mnogo razloga odlučuje samo za živežne namirnice biljnog porijekla, i to zbog novčanih, zdravstvenih i osobnih razloga. Hranjiva vegetarijanska prehrana, raznovrsna i nerafinirana, isključuje kolestrol i unapređuje zdravstveno stanje. Na osnovi pouzdanih istraživanja stručnjaci tvrde kako vegetarijanska prehrana može spriječiti 97% srčanih udara. Nije poznata bolest koja bi se mogla prenijeti s nezdrave biljke na čovjeka, a sve više istraživanja pokazuje da se bolesti na čovjeka mogu prenositi hranom životinjskog porijekla.

  isprintaj članak