Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Pečene jabuke kao hrskava poslastica
Objavljeno: 30.05.2016. 15:58  
Hrskavac od jabuka
Hrskavac od jabuka

Hrskavac od jabuka

 

Jabuke spadaju u najbolje što možemo dati svojem tijelu. Već zbog toga vrijedne su grijeha - bilo svježe sa stabla ili pečene kao hrskava poslastica.

 

Sastojci (za osam osoba):

-           1 kg jabuka

-           1 velika žlica limunovog soka

-           150 g zrnastih zobenih pahuljica

-           1 mala žličica cimeta

-           50 g maslaca

-          50 g meda

-           2 velike žlice bundevinih koštica

 

Hranidbena vrijednost:

Jedan obrok (bez sladoleda) sadrži:

bjelančevine: 3 g

masti: 8 g

ugljikohidrati: 30 g

neprobavljive tvari: 3 g

kJ /kcal: 870 / 208

 

Priprema:

- Jabuke oguliti, odvojiti od koštica, izrezati u tanke kriške, poslagati slojevito u pekač (lim za nabujak) premazan mašću i preko svega nakapati sok od limuna.

- Zobene pahuljice, cimet, maslac i med pomiješati vilicom i izmrviti preko naslaganih kriški jabuka.

- Posipati košticama suncokreta ili buče te peći 30 do 40 minuta na temperaturi od 175°C.

Poslužiti toplo. Uz to je prikladan umak od vanilije, sladoled od vanilije ili liker od vanilije.

 

Savjet:

U jabukama se nalaze važne sekundarne biljne tvari (flavonoidi, fenolne kiseline) i to u kori i izravno ispred nje. Zbog toga jabuke jedite neoguljene. Prije jela, trebate ih dobro oprati u toploj vodi i temeljito istrljati, kako biste uklonili moguće štetne tvari.

Odrednica zdravlje: Neprobavljiva tvar pektin djeluje dobro na masnoće u krvi. Već dvije do tri jabuke dnevno primjetno spuštaju razinu kolesterina.  

 

 

  isprintaj članak