Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Licencirani klubovi za UEFA klupska natjecanja, uključujući UEFA Ligu prvakinja, te natjecanje u Prvoj HNL i u Drugoj HNL.
Objavljeno: 23.04.2021. 20:17  
Hrvatski nogometni savez: Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2021/22. godinu završen u prvom stupnju
Hrvatski nogometni savez: Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2021/22. godinu završen u prvom stupnju
  • Hrvatski nogometni savez: Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2021/22. godinu završen u prvom stupnju
  • Hrvatski nogometni savez: Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2021/22. godinu završen u prvom stupnju

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2021/22. godinu za UEFA klupska natjecanja, uključujući UEFA Ligu prvakinja, te natjecanje u Prvoj HNL i u Drugoj HNL.

Za sudjelovanje u UEFA klupskim natjecanjima (UEFA Liga prvaka, UEFA Europa ligi i UEFA Europa konferencijskoj ligi), UEFA Ligi prvakinja, natjecanjima Prve HNL te Druge HNL tražitelj licence treba ispunjavati kriterije koji nose oznaku „A" i „B" iz pet skupina kriterija: Sportski, Infrastrukturni, Administracije i Stručno osoblje, Pravni i Financijski, te za svako od prije spomenutih natjecanja dobiti odgovarajuću licencu, tj. UEFA Licencu, Licencu za UEFA Ligu prvakinja, odnosno Licencu za I. HNL i/ili Licencu za II. HNL.

Zbog posebnih okolnosti uslijed pandemije covida-19 i radi ublažavanja njenih negativnih posljedica, temeljem relevantnih odluka Izvršnog odbora UEFA-e o izmjenama i dopunama Uefinog Pravilnika o licenciranju klubova i financijskom fair-playu, Pravilnik o licenciranju klubova HNS-a izmijenjen je i dopunjen odlukama Izvršnog odbora HNS-a od 17.12.2020. i 10.03.2021. godine.

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2021/22. godinu primjenjuje se Pravilnik o licenciranju klubova HNS (HNS Glasnik 53/2019 od 26.11.2019), Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o licenciranju klubova (HNS Glasnik 60/2020 od 17.12.2020.) i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o licenciranju (HNS Glasnik 11/2021 od 10.03.2021.), u daljnjem tekstu „Pravilnik". Pravilnik također sadrži i zasebne kriterije za licenciranje ženskih nogometnih klubova (Dodatak II. Pravilnika). Naime, od natjecateljske 2020/21. godine za sudjelovanje u UEFA Ligi prvakinja (UWCL) klubovi trebaju imati licencu izdanu od nacionalnog saveza.

Ove se izmjene i dopune odnose na način dostave dokumentacije i komunikaciju između HNS-a (u daljnjem tekstu: Davatelj licence) i klubova-tražitelja/primatelja licence, koja se obavlja isključivo elektroničkim putem. Izmjenama i dopunama Pravilnika od 10.03.2021. uvedena je posebna mjera u odnosu financijske kriterije koji reguliraju obveze prema zaposlenicima (kriterij F.03). Koristeći ovu posebnu mjeru, tražitelj licence može pod posebnim uvjetima do 30.06.2021. jednostrano odgoditi plaćanje obveza prema zaposlenicima a koje su nastale do 31.12.2020. i to do maksimalnog iznosa od 15% ukupnih izdataka za plaće u prethodnoj godini, pod uvjetom da je dokazao pad prihoda od domaćih natjecanja u 2020. u odnosu na 2019. godinu. U slučaju korištenja ove posebne mjere, Davatelj licence i UEFA nadzirat će pravovremenost plaćanja prema planu podmirenja koji mu dostavio tražitelj licence koji koristi ovu posebnu mjeru. Nadalje, prema izmjenama i dopunama Pravilnika od 10.03.2021., u opsegu kriterija F.01 Pravilnika – Godišnji financijski izvještaji (nakon revizije), ako izvješće revizora sadrži „ključno revizorsko pitanje", Davatelj licencu neće uskratiti.

Ispunjenje uvjeta Pravilnika s oznakom „A" i „B" uvjet su za izdavanje licence. U slučaju neispunjenja kriterija s oznakom „B" Tijela za licenciranje izdaju licencu, ali primatelju licence izriču kaznu ukora ili novčanu kaznu. Kriteriji s oznakom „C" imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

U Središnjem postupku licenciranja sve osobe koje djeluju u ime Davatelja licence poštuju načelo neovisnosti i načelo jednakog postupanja prema svim tražiteljima, kao i načelo povjerljivosti svih podataka i informacija koje mu tijekom postupka licenciranja dostave tražitelji/primatelji licence. Procjene ispunjenja kriterija obavljaju se po procedurama opisanima UEFA Pravilnikom o licenciranju klubova i financijskom fair-playu (izdanje 2018.), UEFA Standardom kvalitete licenciranja klubova (izdanje 2012.) i Pravilnikom o licenciranju klubova HNS (izdanje 2019.).

 

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL, te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2021. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2021. To je i datum do kojeg su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, trebali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 31.12.2020. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača), te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike). Prije opisane obveze se ne smatraju dospjelima ako su do 31. ožujka 2021. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom. U odnosu na obveze prema zaposlenicima, kao što je prethodno spomenuto, tražitelji licence imali su mogućnost koristiti prije opisanu posebnu mjeru koja se može koristiti isključivo u Središnjem postupku licenciranja za natj. 2021/22. godinu.

Odjel za licenciranje klubova HNS je tijekom Središnjeg postupka licenciranja u stalnoj pisanoj i usmenoj komunikaciji sa svim tražiteljima licence.

Po zaprimljenim molbama klubova – tražitelja licence i njihove dokumentacije, Odjel za licenciranje klubova HNS, odnosno svaki od stručnjaka za pojedinu skupinu kriterija, ocjenjivao je li tražitelji licence ispunjavaju kriterije i druge uvjete za dobivanje licence propisane Pravilnikom.

Odjel za licenciranje HNS je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS - tijelu 1. stupnja svim tražiteljima licence dostavljao redovite i vrlo iscrpne povratne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za uklanjanje nedostataka s dodatnim rokovima.

Komisija za licenciranje HNS obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koju su dostavili klubovi - tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija te temeljem Pravilnika donijela odluke o licencama:

Izdane UEFA licence za 2021/22.

1 GNK DINAMO, Zagreb

2 HNK GORICA, Velika Gorica

3 HNK HAJDUK š.d.d., Split

4 NK ISTRA 1961 s.d.d., Pula

5 NK LOKOMOTIVA, Zagreb

6 NK OSIJEK s.d.d., Osijek

7 HNK RIJEKA s.d.d. Rijeka

8 SNK SLAVEN Koprivnica

9 NK VARAŽDIN Varaždin

 

 Izdane licence za I. HNL za 2021/22.

1 HNK CIBALIA š.d.d. Vinkovci

2 GNK DINAMO Zagreb

3 HNK GORICA Velika Gorica

4 HNK HAJDUK š.d.d. Split

5 NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC Zagreb

6 NK ISTRA 1961 s.d.d. Pula

7 NK LOKOMOTIVA Zagreb

8 NK OSIJEK s.d.d. Osijek

9 HNK RIJEKA s.d.d. Rijeka

10 SNK SLAVEN Koprivnica

11 NK VARAŽDIN Varaždin

*Napomena: Licenca za I. HNL vrijedi i za natjecanje u II. HNL

 

Izdane licence za II. HNL za 2021/22.

1 NK BELIŠĆE Belišće

2 NK BSK Bijelo Brdo

3 NK CROATIA Zmijavci

4 GNK DINAMO Zagreb (druga momčad)

5 DUBRAVA TIM KABEL Zagreb

6 NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC Zagreb

7 NK INTER-ZAPREŠIĆ Zaprešić

8 NK ISTRA 1961 s.d.d. Pula

9 NK JUNAK Sinj

10 NK KURILOVEC Velika Gorica

11 NK KUSTOŠIJA Zagreb

12 NK LUČKO Zagreb

13 NK MEĐIMURJE Čakovec

14 NK OPATIJA Opatija

15 NK OSIJEK s.d.d. Osijek (druga momčad)

16 HNK ORIJENT 1919 Rijeka

17 NK SESVETE Sesvete

18 NK SOLIN Solin

19 NK VARAŽDIN Varaždin

 

Izdane licence za UEFA Ligu prvakinja 2021/22.

1 ŽNK OSIJEK Osijek

2 ŽNK SPLIT Split

 

Pregled molbi za UEFA Licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za I. HNL i Licencu II. HNL za natj. 2021/22. godinu nalazi se u privitku u jpg formatu. 

ocx Stranica 6 od 6

  isprintaj članak