Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Na Papuku su još pred 200 godina živjeli medvjedi, vukovi, risovi i dabrovi.
Objavljeno: 16.08.2011. 21:45  
Hrvatski Yellowstone
Hrvatski Yellowstone
  • Hrvatski Yellowstone
  • Hrvatski Yellowstone
  • Hrvatski Yellowstone
Više od 29 stoljeća povijesti zabilježeno je na tom području. Od osmog stoljeća prije naše ere tu su živjela ratnička plemena koja su ostavila iza sebe grobne humke - tulume. O burnosti srednjovjekovnog života na papučkim prostorima svjedoče brojne utvrde raspoređene na uzvišenjima po cijelom obodu Papuka. Najljepša i najočuvanija srednjovjekovna utvrda u Slavoniji je Ružica grad, nedaleko Orahovice, koji se spominje još 1357. godine kao kraljevski posjed. Dalje, prema zapadu, iznad Slatinskog Drenovca, nalaze se ostaci srednjovjekovnog grada Klaka, koji se spominje u darovnici iz 1308. godine. U blizini naselja Kamenski Vučjak nalazi se Kamengrad, za kojeg se pretpostavlja da je iz 13. stoljeća. Sjeverno od Velike nalaze se ruševine Veličkog grada, također iz 13. stoljeća, dok u blizini mjesta Kaptol, duboko u srcu Papuka, još stoje ostaci Pogane gradine, utvrde iz srednjeg vijeka.

No, važnost Parka prirode Papuk prvenstveno je u njegovoj biološkoj i krajobraznoj raznolikosti. Do danas je u Parku prirode zabilježeno oko 1050 biljnih vrsta, među kojima su rijetki i ugroženi kavkaski divokozjak, crveni likovac, tisa, božikovina, vratiželja, dugolisna naglavica, žućkasti vimenjak, širokolisna veprina i drugi.

Na Papuku su još pred 200 godina živjeli medvjedi, vukovi, risovi i dabrovi. No zato je puno šišmiša. Zabilježeno je 11 vrsta i ovo područje spada u jedno od njihovih najvećih zimovališta u Europi.

Možete li zamisliti da ovdje živi čak 70 zaštićenih ptica?

Svakako treba posjetiti Jankovačku dolinu na 475 metara nadmorske visine. Bogata je brojnim izvorima i potocima, a okružena stoljetnim bukovim šumama. Središnji dio doline ispunjavaju dva jezera u koja tvori Jankovački potok koji jakim mlazom izvire u špilji, nastaloj na dodiru vodonepropusnih i vodopropusnih stijena, čineći tipično krško vrelo. No neobičnost doline nije samo taj izvor nego i dvije špilje. U manjoj je grob grofa Jankovića, koji je napustio život na Bečkom dvoru i svoj smiraj našao u ovoj dolini, dok je veća i prostranija, poznata kao skrovište hajduka Maksima Bojanića. Dolina završava poznatim slapom Skakavac koji se s visine od trideset i pet metara obrušava u kanjon potoka Kovačice stvarajući doista nesvakidašnji prizor. Neobičnost ove oaze slavonskog krša sedrene su barijere, poznatije kao fenomeni Plitvičkih jezera i Krke, nastali na samom rubu jankovačke doline i djeluje potpuno nestvarno u brdskom dijelu Slavonije.

Papuk je postao zaštićena prirodna cjelina i radi velike geološke raznolikosti koja je zaista jedinstvena u Hrvatskoj. Izgrađuju ga stijene u starosnom rasponu od 350 milijuna godina. Prvi geološki spomenik prirode Rupnica, proglašen zaštićenim još 1948. godine, dokaz je snažne vulkanske aktivnosti na ovom dijelu našeg planeta u dalekoj prošlosti. Lava u svom putovanju prema površini, našla se u dodiru sa hladnom morskom vodom, prilikom čega se naglo hladila oblikujući masivne prizmatske stupove zelenosive boje, koji sežu duboko ispod površine zemlje. Ovakvo stubasto lučenje vulkanskih stijena jedinstveno je u Hrvatskoj, ali važno je i u svjetskim razmjerima. U Europi ga nalazimo još u češkom sredogorju, na obali Irske na lokalitetu Giant Causeway te vulkanitima Novog Zelanda i u Nacionalnom parku Yellowston u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su bazaltni stupovi visoki i do 75 metara.

Rezultat složenih geoloških procesa je i pojava termalnih izvora u dolini potoka Dubočanka. Voda koja tu izvire obogaćena je magnezijem i hidrokarbonatom, temperature je oko 28 stupnjeva Celzija i danas se koristi za snabdijevanje dva sportsko-rekreacijska bazena u Velikoj.

Još jedna neobičnost vezana je uz geologiju parka prirode. Na 600 metara nadmorske visine na obroncima Krndije, nedaleko Orahovice, nalazi se Antina špilja, donedavno poznata samo rijetkim planinarima. Nastala je erozijskim procesima u karbonatnim stijenama koje tvore vršne dijelove Papuka, a taložene su prije 200 milijuna godina. Špilja je izuzetno bogata špiljskim ukrasima, stalaktitima i stalagmitima, te je već dobila pridjev najljepše špilje u cijeloj Slavoniji.

Još je dosta zanimljivosti vezanih uz ovaj park prirode. Ukazat ćemo na još jednu pojavnost tzv. slavonskog krša, a to je ponor Uviraljka, koji se nalazi na 810 metara nadmorske visine ispod najvišeg vrha Papuka. Taj ponor dužine, do sada istraženih kanala, od 96 metara i jamom dubine 28,4 metra, jedinstven je krški fenomen i po velikoj zološkoj raznolikosti koju potvrđuju brojni šišmiši koji su inače vrlo osjetljivi na sve promjene u životnoj sredini. Oni su najbolji pokazatelj netaknute prirode Papuka.

A ako vas put nanese u ovaj kraj za smještaj preporučamo hotel Park u Našicama s odličnom kuhinjom ili hotel Savus s četiri zvjezdice u Slavonskom Brodu smješten nedaleko obale Save, a u čijim će vas sobama dočekati primjerak Turist plusa.

  isprintaj članak