Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Hunus je namaz bez kolesterola
Objavljeno: 19.05.2020. 09:41  
Humus (krema od slanutka)
Humus (krema od slanutka)

Humus (krema od slanutka)

 

Potrebno:

50 dag slanutka (iz konzerve)* 

3 češnja češnjaka

1 mala glavica luka (sve narezati na male komadiće)*

½ vezice peršina (listiće na sitno nasjeckati)*

½ male crvene čili papričice (oprane, obrisane krpom, prepolovljene na pola, otkoštičene i sitno narezane)*

3 žlice maslinovog ulja* 

sok od jednog limuna*

prstohvat mljevenog čilija i čejenskog (kajenskog) papra*

sol i papar svježe mljevenog u mlincu*

4 velika lista zelene salate

1 prstohvat cimeta za ukrašavanje

 

Priprema:

Slanutak staviti u cjedilo i dobro ocijediti, a tada od njega zajedno sa češnjakom, lukom, peršinom, komadićima čilija, maslinovim uljem, limunovim sokom, mljevenim čilijem i čejenskim paprom pomoću miksera napraviti pire. 

Začiniti solju i paprom, uliti u zdjelu, prekriti s prozirnom plastičnom folijom i staviti sat vremena u hladnjak kako bi poprimilo čvršći oblik. 

Zatim humus poslužiti na listovima zelene salate i za ukras lagano posipati cimetom.

 

Savjeti: 

Humus je vrlo ukusan poslužen s tankom lepinjom ili kao dodatak sirovim jelima (npr. štapićima mrkve, korabice i sl.).

Humus se može napraviti i od suhog slanutka: 20 dag suhog slanutka ostaviti preko noći u hladnoj vodi da omekša, tada ga ocijediti i kuhati otprilike 1 sat u svježoj vodi dok ne postane mekan.

Sve navedene količine dovoljne su za četiri osobe osim ako nije drukčije navedeno.

 

Za zdravstveno osvještene: 232 kcal/972 kJ

10 g masti* 6 g balastnih tvari* 0 kolesterola

Kod visokog krvnog tlaka: 1,5 g kuhinjske soli* 8 g bjelančevina

Za dijabetičare: 24 g ugljikohidrata* 2,1 BE

  isprintaj članak