Dio kuhinja snižen za 40% i još nude 20% u Lesnini XXXL
Dio ponude kuhinja trenutačno je sniženo čak 40%, a moguće je ostvariti i dodatnih 20% popusta. ...
Janjetina za prste polizati!
Otkrivamo tajne kakve ni bake ne znaju ...
Six-Pack Abs i američki predsjednici
Bilo bi nategnuto reći da Amerikanci biraju predsjednike na temelju tjelesnog izgleda, ali se birači često smiju kandidatima koji zrače energijom. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Više od 15.000 radnih dozvola za područje turizma i ugostiteljstva
Objavljeno: 21.12.2018. 13:54  
HUT pozdravlja povećanje broja dozvola za radnike u turizmu i ugostiteljstvu
HUT pozdravlja povećanje broja dozvola za radnike u turizmu i ugostiteljstvu

Hrvatska udruga turizma (HUT), krovna udruga turističkog sektora, pozdravlja jučer donesenu odluku Vlade o povećanju godišnje količine dozvola za zapošljavanje stranaca u 2019. godini čime se predviđa nešto više od 15.000 dozvola za područje turizma i ugostiteljstva. U HUT smatraju da je ova odluka korak u dobrom smjeru u sklopu rješavanja nedostatka radne snage i kvalitetne pripreme za narednu turističku sezonu. 

Istovremeno, HUT upozorava da je sada ključno smanjiti administrativne prepreke za korištenje dozvola, jer je to jedina mogućnost ostvarenja povećanog broja dozvola.

 

„Pozdravljamo odluku Vlade da poveća broj dozvola za strane radnike u turizmu i to mnogo ranije nego prošle godine. To turističkom sektoru omogućava da se pravovremeno pripremi za nadolazeću sezonu, koju će obilježiti borba za svakog gosta. Ovo je iskorak prema rješavanju pitanja nedostatka radne snage u turizmu, a nadamo se kako će sljedeći biti pojednostavljivanje postupaka dovođenja radnika jer je to ključno da se odobrena količina dozvola za turističke radnike učinkovito iskoristi na dobrobit cjelokupnog gospodarstva", kazao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

 

U HUT-u smatraju da je preduvjet dugoročnog rješavanja problema nedostatka radne snage u turizmu zajednički pristup donositelja odluka i cijelog sektora. Takav sveobuhvatan pristup važan je jer je jedino dugoročno rješenje ovog problema osiguravanje rasta plaća u turizmu, a za to je nužno poboljšanje ukupnog poslovnog okvira. 

 

U HUT-u napominju da je turizam gospodarsko područje koje još uvijek ima veliku mogućnost razvoja i rasta, a s obzirom da čini oko 20 posto BDP-a, poticanje bržeg rasta turizma završilo bi ubrzanjem ukupnog gospodarskog rasta Hrvatske. 

 

 

  isprintaj članak