Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Vinarske legende, ali i novi vinari Dalmacije, predstavit će svoja najbolja vina
Objavljeno: 02.05.2019. 20:00  
I Dioklecijan bi to pio u Splitu 17. i 18. svibnja
I Dioklecijan bi to pio u Splitu 17. i 18. svibnja

U organizaciji Slobodne Dalmacije će 17. i 18. svibnja u starim podrumima rimskog imperatora, zaštićenog UNESCO-vog spomenika svjetske baštine, hrvatski vinari, naravno više dalmatinskih, ponosno pokazati svoja najbolja i najnovija vina, koje će posjetitelji otkrivati uz kušanje sireva, pršuta, ribe, maslinovih ulja i čokolada.

Vinarske legende, ali i novi vinari Dalmacije, predstavit će svoja najbolja vina, koja će posjetitelji moći kušati. Moći će se kušati izvorna vina kao što su: plavci i pošipi, kaštelanski crljenci i malvasije dubrovačke, plavine, maraštine, lasine, imotska kujundžuša, vrgoračka zlatarica i trnjak. 

Slavonija će se predstaviti vrhunskim graševinama, a bit će zastupljena i vina iz Hrvatskog zagorja. Krk će ponuditi žlahtine, a Istra malvaziju i teran.

Organizirat će se i radionica "Renesansa šibenskih vina i vinograda". Na radionici „Ženska vina Korčule", dr. Goran Zdunić  govorit će o malo poznatim vinima kao što su cetinka, zlatarica blatska (majka pošipa) i grk koji je zapravo grkinja. Agrometeorolog Marko Vučetić ispričat će što se najnovije i važno otkrilo o pomicanju zrenja grožđa, naročito plavca malog i graševine te kako klimatske promjene već očigledno utječu na urod u vinogradima.

Saznat će se kakav je okus novih slatkih vina Dalmacije, kakva su vrhunska vina plavca malog brana u različito doba i što vinarima najnovije donosi Vinska omotnica. U sklopu Vinskog podruma i ove godine će Siniša Koceić i Alen Gulan, znalci iz Wineboxa, za posjetitelje održavati Vinske škole. (T. Radić)


  isprintaj članak