Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na prevare s korona virusom
WHO ističe da sve adrese WHO e-pošte završavaju s @ who.int. Slični pošiljatelji kao što su @ who.com, @ who.org ili @ who-safety.org nisu iz WHO-a. ...
Podstrek za bolju prehranu prilikom kupovine
Skrivene kalorijske zamke, masni zalogaji, zaslađena pića - supermarket je prepun nezdrave prehrane. Mnogi se potrošači pitaju: „Što još danas jesti sigurno?“ ...
Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Teško je utvrditi sprečava li zdrava prehrana depresiju ili ona potiče nezdrave prehrambene navike
Objavljeno: 09.11.2019. 10:47  
I mala promjena načina prehrane smanjuje depresiju
I mala promjena načina prehrane smanjuje depresiju

Snimio: Željko Marušić

 

Nedavno istraživanje Sveučilišta Macquarie u Australiji utvrdila je da naša prehrana ima veliki utjecaj na depresiju. Rezultati istraživanja objavljeni su u engleskom časopisu "Plos One”.

 

Kako nezdrava prehrana utječe na depresiju?

Naša prehrana utječe na tijelo i um čime postoji veza između prehrane i depresije. Međutim, teško je utvrditi sprečava li zdrava prehrana depresiju ili ona potiče nezdrave prehrambene navike.

Kroz dvanaestodnevno istraživanje među mladim odraslim osobama zaključeno je da poboljšanje prehrane može pomoći u borbi protiv depresije. Mladi su izabrani budući da su kroz sazrijevanje podložniji depresiji. To je ujedno i kritično vrijeme za uspostavljanje zdravstvenih obrazaca, poput zdrave prehrane, koji će kasnije utjecati na njihov život. Istraživači sa Sveučilišta Macquarie izabrali su 76 sudionika u dobi od 17 do 35 godina. Svi su oni patili su od umjerenih do teških simptoma depresije, a njihova uobičajena prehrana uključivala je puno šećera, zasićenih masti i prerađene hrane. Podijeljeni su u dvije skupine, od kojih se jedna hranila uobičajeno, a druga je promijenila.

 

Kako su potaknute promjena u prehrani?

Druga grupa je dobila prehrambene savjete u obliku 13-minutnog videa. Ovaj je videozapis bio dostupan i na mreži, tako da su sudionici mogli čitati pitanja tokom istraživanja nad njima. Također su dobili poklon košaru sa zdravom hranom, obećan im je poklon bon u vrijednosti od 60 dolara kada završi ispitivanje te je, nakon sedam i četrnaest dana, održan telefonski razgovor sa sudionicima grupe.

Na početku i na kraju istraživanja obavljeni su različiti testovi.

Skupina koja je imala uobičajenu prehranu nije dobivala savjete o prehrani, besplatnu hranu ili poklon bonove. Preispitani su tek nakon tri tjedna. 

 

Bolje raspoloženje je ostalo kod nekih

Na početku i na kraju trotjednog razdoblja istraživanja, svi sudionici su prošli niz testova. Istraživači su procijenili razinu depresije, raspoloženja i anksioznosti, a također su testirali vještine učenja i razmišljanja. Otkriveno je da su sudionici s promjenom prehrane imali znatno smanjenu razinu depresije. Poboljšala se i razina anksioznosti i stresa. U skupini s normalnom prehranom, nisu pronađene značajne promjene u postojećoj depresiji. Nakon još tri mjeseca, istraživači su obavili telefonski razgovor s 33 sudionika. Iako je samo sedam tih osoba i dalje održavalo režim zdrave prehrane, poboljšanje raspoloženja u ovoj maloj skupini i dalje je značajno.

 

I mala promjena načina prehrane smanjuje depresiju

Smanjenje unosa prerađene hrane i više jedenja voća, povrća, ribe i maslinovog ulja smanjuje simptome depresije kod mladih odraslih osoba, navode istraživači. Ovi rezultati pokazuju da čak i skromna promjena prehrane može biti korisna dodatna terapija za smanjenje simptoma depresije. 

Ipak, izvedeno istraživanje ima određena ograničenja. 

 

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak