Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Teško je utvrditi sprečava li zdrava prehrana depresiju ili ona potiče nezdrave prehrambene navike
Objavljeno: 09.11.2019. 10:47  
I mala promjena načina prehrane smanjuje depresiju
I mala promjena načina prehrane smanjuje depresiju

Snimio: Željko Marušić

 

Nedavno istraživanje Sveučilišta Macquarie u Australiji utvrdila je da naša prehrana ima veliki utjecaj na depresiju. Rezultati istraživanja objavljeni su u engleskom časopisu "Plos One”.

 

Kako nezdrava prehrana utječe na depresiju?

Naša prehrana utječe na tijelo i um čime postoji veza između prehrane i depresije. Međutim, teško je utvrditi sprečava li zdrava prehrana depresiju ili ona potiče nezdrave prehrambene navike.

Kroz dvanaestodnevno istraživanje među mladim odraslim osobama zaključeno je da poboljšanje prehrane može pomoći u borbi protiv depresije. Mladi su izabrani budući da su kroz sazrijevanje podložniji depresiji. To je ujedno i kritično vrijeme za uspostavljanje zdravstvenih obrazaca, poput zdrave prehrane, koji će kasnije utjecati na njihov život. Istraživači sa Sveučilišta Macquarie izabrali su 76 sudionika u dobi od 17 do 35 godina. Svi su oni patili su od umjerenih do teških simptoma depresije, a njihova uobičajena prehrana uključivala je puno šećera, zasićenih masti i prerađene hrane. Podijeljeni su u dvije skupine, od kojih se jedna hranila uobičajeno, a druga je promijenila.

 

Kako su potaknute promjena u prehrani?

Druga grupa je dobila prehrambene savjete u obliku 13-minutnog videa. Ovaj je videozapis bio dostupan i na mreži, tako da su sudionici mogli čitati pitanja tokom istraživanja nad njima. Također su dobili poklon košaru sa zdravom hranom, obećan im je poklon bon u vrijednosti od 60 dolara kada završi ispitivanje te je, nakon sedam i četrnaest dana, održan telefonski razgovor sa sudionicima grupe.

Na početku i na kraju istraživanja obavljeni su različiti testovi.

Skupina koja je imala uobičajenu prehranu nije dobivala savjete o prehrani, besplatnu hranu ili poklon bonove. Preispitani su tek nakon tri tjedna. 

 

Bolje raspoloženje je ostalo kod nekih

Na početku i na kraju trotjednog razdoblja istraživanja, svi sudionici su prošli niz testova. Istraživači su procijenili razinu depresije, raspoloženja i anksioznosti, a također su testirali vještine učenja i razmišljanja. Otkriveno je da su sudionici s promjenom prehrane imali znatno smanjenu razinu depresije. Poboljšala se i razina anksioznosti i stresa. U skupini s normalnom prehranom, nisu pronađene značajne promjene u postojećoj depresiji. Nakon još tri mjeseca, istraživači su obavili telefonski razgovor s 33 sudionika. Iako je samo sedam tih osoba i dalje održavalo režim zdrave prehrane, poboljšanje raspoloženja u ovoj maloj skupini i dalje je značajno.

 

I mala promjena načina prehrane smanjuje depresiju

Smanjenje unosa prerađene hrane i više jedenja voća, povrća, ribe i maslinovog ulja smanjuje simptome depresije kod mladih odraslih osoba, navode istraživači. Ovi rezultati pokazuju da čak i skromna promjena prehrane može biti korisna dodatna terapija za smanjenje simptoma depresije. 

Ipak, izvedeno istraživanje ima određena ograničenja. 

 

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak