Boje i psihološki učinak na nas
Pravilnim izborom boja možemo si uljepšati život i postići veće uspjehe. ...
Poznajete li svoj bicikl?
Bicikl kao superheroj - smanjuje emispuštanje ugljičnog dioksida, sprečava bolesti, stvara nova radna mjesta. ...
Kako potaknuti dijete na učenje
Djeca vole učiti, ali mnoga od njih već u ranoj dobi gube želju za učenjem. To je uglavnom zbog pritiska na njih ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Za ljubitelje pasa ne postoji veća tuga nego li pogledati psa u oči prije polaska na put
Objavljeno: 06.11.2016. 15:54  
I psi vole putovati
I psi vole putovati

Za ljubitelje pasa ne postoji veća tuga negoli pogledati psa u oči prije polaska na put. Najlakši način da to izbjegnete jest povesti ga sobom. Deset savjeta koji će omogućiti da na putu uživate i vi i vaš pas.


Napisala: Marga Domes-Čamagajevac, dr. vet. med.

 

1.

Na put krenite sa zdravim psom

Posjetite veterinara barem tjedan dana prije polaska kako biste se uvjerili da je pas zdrav i da su obavljena sva potrebna cijepljenja.


2.

Spakirajte sve potrebne papire

Važeće zdravstvene potvrde, dozvole i dokazi o cijepljenjima neizostavni su dio dokumenata. Uputno je ponijeti i broj telefona vašeg veterinara jer je često puno jeftinije i praktičnije nazvati svog veterinara, nego tražiti lokalnog koji ne poznaje vašeg psa.

 

3.

Neka pas nosi identifikacijske oznake svo vrijeme

Identifikacijska markica trebala bi sadržavati ime psa, vaše ime, adresu i broj mobitela. Ne zaboravite spakirati i noviju sliku psa.

 

4.

Uvjerite se da je pas sposoban putovati

Ne podnose svi psi putovanje na isti način. Najbolje je psa naviknuti na vožnju autom dok je još mlad, no čak se i stariji psi mogu naviknuti. Povezite ih na kratkim udaljenostima put trgovine ili u park. Neka to dožive kao dio dnevne rutine. Postupno povećavajte vrijeme trajanja vožnje do nekoliko sati. I pokušajte izbjegnuti da prvu vožnju autom označi odlazak veterinaru.

 

5.

Neka psu bude ugodno i svježe

Ukoliko u toplo razdoblje godine putujete automobilom, jedan prozor uvijek držite otvorenim kako bi pas imao dotok svježeg zraka, a kada parkirate pokušajte naći mjesto u hladu i nikako ne ostavljajte psa samog u vozilu duže vrijeme.

 

6.

Unaprijed isplanirajte sav smještaj tijekom putovanja

To je posebno važno tijekom vrhunca (zimske ili ljetne) sezone, kada se hoteli, moteli i kampovi brzo popune. Mnogi smještajni objekti ne prihvaćaju kućne ljubimce dok neki imaju ograničen broj soba u koji ih primaju. Ukoliko planirate s ljubimcem na put zrakoplovom, let biste trebali rezervirati barem tri mjeseca ranije, budući da mnogi prijevoznici ograničavaju broj životinja koje će prevesti tijekom leta, kako u kabini, tako i u prtljažnom prostoru.

 

7.

Pobrinite se za dobar odgoj psa prije odlaska na put

Neka pas zna osnovne zapovijedi poput sjedni, stani, dođi i tišina prije negoli se odlučite na putovanje. To je neophodno kako zbog sigurnosti ljubimca tako i zbog vašeg duševnog zdravlja.

 

8.

Neka pas bude na uzici kad god je moguće

Mnoga mjesta to ionako zahtijevaju, no držanje na uzici najbolja je prevencija odlutalim psima. Bilo bi najbolje kada biste ga stavili na uzicu i prije izlaska iz automobila, kako biste izbjegli da odjuri dalje slijedeći neki nevjerojatan miris.

 

9.

Čistite za svojim psom!

Nikome to nije posebno drago, ali što više ljudi čisti, to će psi biti dobrodošliji na javna mjesta. Mali savjet: nije na odmet ponijeti malu mješavinu u omjeru 4:1 vode i svijetlog octa kojim se odlično uklanjaju tragovi bilo kakvih nezgoda kao i miris psa.

 

10.

Pokušajte na putu stvoriti domaći ugođaj

To znači da psa hranite istom hranom kao i kod kuće, da ponesete njegov ležaj, ako ga ima, a ako ne, ponesite od kuće deku ili ručnik kako biste mu napravili mjesto za odmor u sobi. Pas na putovanju može poslužiti kao odlično sredstvo za probijanje leda u razgovoru. Kad putujete s kućnim ljubimcem sam put obično postaje puno važniji od odredišta. 

  isprintaj članak