Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Pravni savjeti
Još u doba starih Rimljana su plaže, kao i zrak, bile javno dobro.
Objavljeno: 28.09.2011. 15:25  
Idemo na plažu!
Idemo na plažu!


Još u doba starih Rimljana su plaže, kao i zrak, bile javno dobro.  Od tada su se vremena promijenila i besplatan ulaz na plaže nije više nešto što se podrazumijeva. Suradnici iz europskih potrošačkih centara su pripremili pregled pristupa javnim plažama u Europi za Zvezu potrošnikov Slovenije

 

Možda možete povesti i svoga psa?

Kako smo u uvodu spomenuli stare Rimljane krenimo od Italije. Zakon određuje da su more i plaže javno vlasništvo i načelno bi pristup moru trebao biti slobodan. No, zadnjih godina država plaže ustupa zakupcima što znači da je ulaz na neke plaže potrebno platiti, a zakupci još dodatno zaračunavaju ležaljke i suncobrane. Cijene najma su posljednjih godina strašno porasle. Kako javljaju iz talijanske udruge potrošača EPC zakonodavci zabranjuju ograđivanje plaža, pa tako i onih u zakupu, bliže od pet metara od obale čime bi trebao biti dozvoljen  prolaz svima, ali stvarnost je prilično drugačija.

Dovođenje pasa na plažui u more je na većini javnih plaža zabranjeno  pa se vlasnicima pasa preporuča da se pred  odlaskom na odmor propitaju kako je s pravilima za kućne ljubimce.

Ista stvar je u Estoniji.

 

Austrija nema more, ali je radi mnogobrojnih jezera primjerenih za kupanje, i ljeti omiljena među turistima. Stanje se razlikuje od jezera do jezera budući da zakoni dozvoljavaju privatno vlasništvo obale pa vam se može dogoditi da ostanete pred ogradom. Na javnim plažama je ulaz besplatan, a na plažama u zakupu često naplaćuju ulaz.

Slično stanje je i u Češkoj.

 

Plaže su u Bugarskoj javne, bez naplate, a psi su na plaži dozvoljeni.


U Belgiji su plaže javno vlasništvo. Svakome treba biti omogućen besplatan pristup. Dovođenje pasa je zabranjeno u turističkoj sezoni.

 

Na grčkom dijelu Cipra mora biti svima osiguran besplatan pristup na plaže. Država to pravo često oglašava na televiziji i radiju, a na zabranu naplate upozoravaju i u turističko-informativnim centrima. Vlasnici pasa mogu s ljubimcima samo na plaže na kojima je to izričito dozvoljeno. Najam ležaljke ili suncobrana ne bi smio biti skup - najviše dva i pol eura na dan.

 

U Danskoj je većina plaža u javnom vlasništvu pa je ulaz besplatan. Psi su na plaži dozvoljeni, a od 1. travnja do 30. rujna moraju biti na vodilici.

 

U Nizozemskoj su plaže javne, a ulaz besplatan. Psi su na plaži zabranjeni od 15. svibnja do 31. listopada, ali da za pse i njihove vlasnike ne bi bilo teško u Nizozemskoj su označili posebna šetališta za pse u blizini plaža. Na nekim plažama je dozvoljen pristup psima između 7 i 9 ujutro, te navečer, što je izričito naznačeno. Visokom globom se kažnjava vlasnike koji za psom nisu pobrali njihov izmet.

 

U hladnom finskom moru možete besplatno uživati, a psi mogu na plaže samo na povodcu. Jednako je u Latviji, u Poljskoj i Irskoj gdje vlasnici pasa bivaju kažnjenu ukoliko njihovi psi nisu na vodilici.

 

U Francuskoj je ulazak na plaže besplatan. Iznimka su samo neke hotelske plaže zatvorenog tipa. Psi moraju biti na vodilicama. U francuskom ECP-u vlasnike pasa upozoravaju da je zabranjen ulaz nekim vrstama opasnih pasa u Francusku.

 

U Njemačkoj za ulazak na plažu ponekad treba platiti tzv. turističku taksu. Psi mogu biti samo na tzv. psećim plažama.

 

U Grčkoj je različito. Većinom su javne plaže, dok je na za neke potrebno platiti ulaz. Obične su to "bolje opremljene" plaže na kojima možete unajmiti ležaljke i suncobrane, a u ponudi su piće i hrana. Nema posebnih pravila o boravku pasa na plažama.

 

Na Islandu su plaže besplatne i možete sobom povesti psa. Na Nautholsviku - najomiljenijoj i najuređenijoj plaži u Rejkjaviku, zabranjen je pristup psima.

 

U Litvi je ulaz na plažu besplatan, a plaća se najam suncobrana i ležaljki. Zabranjen je psristup psima u glavnoj turističkoj sezoni od 1. travnja do 30. rujna.

 

Na Malti je pristup plažama besplatan, iako su neke u privatnom vlasništvu. Na privatnim plažama možete unajmiti ležaljke i suncobrane, ali vam vlasnik ne smije zaračunati ulaz! Pristup psima je dozvoljen  svugdje gdje to nije izričito zabranjeno znakovima. Na Malti psi moraju biti stalno na uzici, pa tako i na plažama.

 

U Norveškoj postoje javne i privatne plaže. Javne plaže su besplatne, a kod privatnih je stanje zapetljano. Načelno se možete kupati i na privatnim plaćama u pojasu 10 metara od obale ako to ne smeta vlasniku i ako je njegova kuća udaljena više od 76 (!) metara. Zbog neoubičajenih pravila nije čudno da su se neki sporovi vezani uz kupanje na privatnim plažama završili na sudu. Ulaz na plažu mogu zaračunati i vlasnici kampova ukoliko je na obali. Pravila o pristupu pasa na plaže su u nadležnosti lokalnih vlasti pa su različita u državi. Iz Norveškog EPC-a savjetuju da se u turističkim uredima prije odlaska na put informirate što i kako s kućnim ljubimcima.

 

Ulaz na atlanstke plaže u Portugalu je besplatan, ali trebate platiti za ležaljke i suncobran. Plaćanje parkiranja za automobile je također vrlo često. Psi mogu u jeku turističke sezone od lipnja do rujna dolaziti samo na posebno označena mjesta, a na nekim im je plažama pristup zabranjen.

 

U Rumunjskoj vam mogu na privatnim plažama zaračunati ležaljku i suncobran, ali ne i ulazak na plažu. Pristup psima na plažu je zabranjen.

 

U Slovačkoj je pristup jezerima besplatan. Iznimke su plaže koje pripadaju privatnim kućama na obali. Psi su dozvoljeni, ali moraju biti na uzici i s brnjicom.

 

U Sloveniji je pristup plažama slobodan i ljudima i psima. Iznimka su hotelske plaže čiji vlasnici mogu donijeti odluku o naplati ulaza i zabraniti pristup psima.

 

U Španjolskoj su plaže besplatne. Iznimka su plaže na vojnim područjima na koje je pristup turistima zabranjen. Pse se trenutno može dovesti na 46 španjolskih plaža, a o tome odlučuje lokalne vlasti.

 

U Švedskoj su plaže besplatne što se jamči zabranom gradnje novih objekata u pojasu od 100 metara od mora! Načelno vlasnici mogu pse dovesti sobom, a kako to ne vrijedi za sve plaže pojedinosti saznajte u lokalnim turističkim uredima.


Izvor: Zveza potrošnikov Slovenije

  isprintaj članak