Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U
Koliko je ljudi, toliko je i osobnih načina prehrane
Objavljeno: 21.05.2019. 09:29  
Idu li zajedno ugljikohidrati i bjelančevine
Idu li zajedno ugljikohidrati i bjelančevine

Namirnice koje sadrže koncentrirane ugljikohidrate ne miješajte s koncentriranim bjelančevinama. Različiti načini probavljanja ovih namirnica zahtijevaju da se ugljikohidrati probavljaju kroz baznu sredinu crijeva dok se bjelančevine probavlja u želucu. Kada je tijelo primorano probavljati u isto vrijeme kombinaciju ovih namirnica, treba mu više probavnih sokova i više energije, a što ga iscrpljuje. Probava se usporava i duže se hrana zadržava u organima, a samim time i kvaliteta probave opada. Dolazi do truljenja bjelančevina i fermentacije ugljikohidrata. Nastali kiseli proizvodi razgradnje utječu na remećenje kiselo-bazne ravnoteže u krvi i mokraći.

Izuzetak je povrće, koje se kombinira s obje kategorije namirnica, naročito sirovo.

 

Kada određeni organi rade najbolje

Pretežno ugljikohidratnu hranu trebalo bi jesti do 15 ili 16 sati, a pretežno proteinsku hranu nakon tog vremena, ali nakasnije do 20 sati kada bi trebala biti posljednji dnevni obrok.

 

Prijedlog zdravijeg jelovnika

Prije zajutarka, kada ustanete, (najmanje jedan sat prije zajutarka, a može i duže), uzeti med i vodu ili med i limunadu, s time da med otapate u ustima polako s vodom ili limunadom. Možete također uzeti i jednu jabuku ili breskvu koje su pune vlakana ili svježe cijeđeni sok od povrća ili voća.

 

Zajutrak, poslije sat/dva:

Sirova salata sa hladno prešanim uljem, svježim začinima, i možda komad integralnog kruha, neka kuhana žitarica sa suhim grožđicama, orasima i žlicom meda (ili nekim drugim suhim voćem koje volite)

 

Doručak (ako je neophodan), najmanje tri sata poslije zajutarka:

Svježe voće; neki kolač bez šećera

 

Ručak:

Mahune s integralnim kruhom i svježom salatom, grah s integralnim kruhom i svježom salatom, grašak s integralnim kruhom i svježom salatom ili špagete sa umakom od pirjanog povrća.

 

Užina (ako je neophodna), najmanje tri sata poslije:

Suho voće ili orašasti plodovi

 

Večera:

Samo orasi, bademi, lješnjaci sa salatom, komad ribe sa puno sirove svježe salate; grčka salata: sirova salata sa sirom.

 

Napomena:

Upamtite, koliko je ljudi, toliko je i osobnih načina prehrane. Svatko treba osjetiti što njemu najviše odgovara i time se rukovoditi, a ne nekim dijetama. Pametno kombiniranje namirnica, odabir kvalitetnijih namirnica i povremeni postovi (čišćenja organizma) su vrlo važni kako bi tijelo ostalo zdravo. 

  isprintaj članak