Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Koliko je ljudi, toliko je i osobnih načina prehrane
Objavljeno: 21.05.2019. 09:29  
Idu li zajedno ugljikohidrati i bjelančevine
Idu li zajedno ugljikohidrati i bjelančevine

Namirnice koje sadrže koncentrirane ugljikohidrate ne miješajte s koncentriranim bjelančevinama. Različiti načini probavljanja ovih namirnica zahtijevaju da se ugljikohidrati probavljaju kroz baznu sredinu crijeva dok se bjelančevine probavlja u želucu. Kada je tijelo primorano probavljati u isto vrijeme kombinaciju ovih namirnica, treba mu više probavnih sokova i više energije, a što ga iscrpljuje. Probava se usporava i duže se hrana zadržava u organima, a samim time i kvaliteta probave opada. Dolazi do truljenja bjelančevina i fermentacije ugljikohidrata. Nastali kiseli proizvodi razgradnje utječu na remećenje kiselo-bazne ravnoteže u krvi i mokraći.

Izuzetak je povrće, koje se kombinira s obje kategorije namirnica, naročito sirovo.

 

Kada određeni organi rade najbolje

Pretežno ugljikohidratnu hranu trebalo bi jesti do 15 ili 16 sati, a pretežno proteinsku hranu nakon tog vremena, ali nakasnije do 20 sati kada bi trebala biti posljednji dnevni obrok.

 

Prijedlog zdravijeg jelovnika

Prije zajutarka, kada ustanete, (najmanje jedan sat prije zajutarka, a može i duže), uzeti med i vodu ili med i limunadu, s time da med otapate u ustima polako s vodom ili limunadom. Možete također uzeti i jednu jabuku ili breskvu koje su pune vlakana ili svježe cijeđeni sok od povrća ili voća.

 

Zajutrak, poslije sat/dva:

Sirova salata sa hladno prešanim uljem, svježim začinima, i možda komad integralnog kruha, neka kuhana žitarica sa suhim grožđicama, orasima i žlicom meda (ili nekim drugim suhim voćem koje volite)

 

Doručak (ako je neophodan), najmanje tri sata poslije zajutarka:

Svježe voće; neki kolač bez šećera

 

Ručak:

Mahune s integralnim kruhom i svježom salatom, grah s integralnim kruhom i svježom salatom, grašak s integralnim kruhom i svježom salatom ili špagete sa umakom od pirjanog povrća.

 

Užina (ako je neophodna), najmanje tri sata poslije:

Suho voće ili orašasti plodovi

 

Večera:

Samo orasi, bademi, lješnjaci sa salatom, komad ribe sa puno sirove svježe salate; grčka salata: sirova salata sa sirom.

 

Napomena:

Upamtite, koliko je ljudi, toliko je i osobnih načina prehrane. Svatko treba osjetiti što njemu najviše odgovara i time se rukovoditi, a ne nekim dijetama. Pametno kombiniranje namirnica, odabir kvalitetnijih namirnica i povremeni postovi (čišćenja organizma) su vrlo važni kako bi tijelo ostalo zdravo. 

  isprintaj članak