Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Zeleni čaj kao protuotrov?
Objavljeno: 23.06.2020. 04:18  
Ispiranje usta zelenim čajem protiv plaka i gingivitisa
Ispiranje usta zelenim čajem protiv plaka i gingivitisa

Zubni plak i upala desni su rašireni simptomi koji mogu imati dalekosežne zdravstvene posljedice. Međutim, jednostavan lijek moglo bi biti ispiranje usta zelenim čajem.

Prema nedavnom istraživanju, katehin iz zelenog čaja ima izuzetno dobar učinak protiv plaka i tako može spriječiti gingivitis. Rezultati su objavljeni u časopisu "Herbal Medicine".

Prema istraživačima, vode za ispiranje usta napravljene od zelenog čaja dovode do značajnog smanjenja zubnog plaka (u usporedbi s placebom) i imaju sličan učinak kao i ispiranje usta klorheksidinom. Osim toga, bilo je malo dokaza o lošim popratnim pojavama prilikom ispiranja usta zelenim čajem.

 

Zdravstvene koristi od zelenog čaja

Zeleni čaj se smatra posebno zdravim iz različitih razloga. Na primjer, već je dokazano da zeleni čaj može zaštititi zdravlje srca i krvožilnog sustava i spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2. Sastojke zelenog čaja također se smatra prirodnom alternativom antibioticima.

 

Prirodna alternativa ispiranju usta

"Ispiranje usta zelenim čajem moglo bi biti održiva alternativa klorheksidinu, posebno za dugotrajnu upotrebu", zaključio je istraživački tim. Međutim, s obzirom na teško stanje s podacima, potrebna su daljnja klinička kontrolirana istraživanja s dužim vremenom promatranja prije nego li ga se može jasno preporučiti.

______________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak