Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Cvjetni balkoni su raskoš za oči
Nema svaki ljubitelj cvijeća vlastiti vrt. Ali već i cvjetna raskoš u prozorskoj kutiji za cvijeće razveseljava srce i oko! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Cilj EXPO-a 2020 Dubai je zadiviti, podučiti i nadahnuti posjetitelje svih dobnih skupina
Objavljeno: 29.07.2019. 15:48  
Izabrano idejno rješenje za projekt Expo 2020 Dubai
Izabrano idejno rješenje za projekt Expo 2020 Dubai

Prema odluci Nacionalnog odbora RH za Svjetsku izložbu EXPO 2020 Dubai izabrana je Zajednica ponuditelja Real grupa d.o.o. iz Hrvatrske za izradu idejnog rješenja projekta s kojim će se Hrvatska predstaviti na najvećoj svjetskoj gospodarskoj pozornici i najposjećenijoj izložbi EXPO u Dubaiju od 20. listopada 2020. godine do 10. travnja 2021. godine. 

Na drugom mjestu prema broju glasova je Zajednica ponuditelja Studio putanja d.o.o., a na trećem mjestu Zajednica ponuditelja Randić i suradnici d.o.o.. 

 

Natječaj je, uz izradu idejnog rješenja, uključivao i njegovu izvedbu, održavanje i razmontiranje. Hrvatska će se na izložbi EXPO Dubai 2020, koji će na jednom mjestu prvi puta okupiti sve države svijeta i privući preko 25 milijuna posjetitelja, predstaviti kao „Zemlja koja nadahnjuje velike umove – inspiring great minds", a hrvatski paviljon će s vanjske strane biti oslikan prepoznatljivim crvenim kvadratima dok će unutrašnjost krasiti multimedijalni prikazi hrvatske prirodne i kulturne baštine uz pomoć hrvatskih izumitelja, umjetnika te drugih utjecajnijih osoba. Kroz predstavljanje najboljih domaćih inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca, sudjelovanje na EXPO-u dobro će utjecati na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.  

 

Nastup Republike Hrvatske na EXPO-u 2020 kao najvećem svjetskom nekomercijalnom događaju od velikog gospodarskog i kulturnog značaja, pruža mogućnost pristupa tržištima Afrike, Azije, Europe, Amerike, odnosno pristup tržištima sa ukupno 3,2 milijarde potrošača. 

 Vlada Republike Hrvatske prepoznala je mogućnosti i važnost svjetske izložbe EXPO te jednoglasno odobrila sudjelovanjem Hrvatske na predstojećoj izložbi. Tema EXPO-a 2020 je „Povezivanje umova i stvaranje budućnosti” (Connecting Minds, Creating the Future), a paviljon za hrvatsko predstavljanje nalazit će se unutar tematskog parka „Mobilnost" s temom „Mobilnost uma" (Mobility of the Mind). Hrvatska će predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca koji su zbog želje za izazovima i otvorenosti prema novome, ponekad uz malo resursa, postigli svjetsku prepoznatljivost. 

Ministarstvo turizma zaduženo je da bude koordinacijsko tijelo za pripremu sudjelovanja, a osnovan je i Nacionalni odbor RH za Svjetsku izložbu EXPO 2020 Dubai u koji su izabrani predstavnici Ureda Predsjednika Vlade RH, predstavnici ministarstava financija, gospodarstva, poduzetništva i obrta, kulture, poljoprivrede, regionalnog razvoja i fondova Europske unije, vanjskih i europskih poslova, zaštite okoliša i energetike, mora, prometa i infrastrukture, znanosti i obrazovanja, turizma, graditeljstva i prostornog uređenja, Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore te Hrvatske udruge poslodavaca.

U prosincu 2018. godine objavljen je natječaj za odabir ponuditelja za izradu idejnog rješenja hrvatskog paviljona koji je bio otvoren do 1. travnja 2019. godine. 

 

Cilj EXPO-a 2020 Dubai je stvaranje nezaboravnih iskustava koja će zadiviti, podučiti i nadahnuti posjetitelje svih dobnih skupina. Područje pored Dubaija gdje će se održati svjetska izložba projektirano je kao mjesto za predstavljanje i susret sudionika, svjetskih vođa, inovatora i političara iz cijelog svijeta u cilju povezivanja i razmjene ideja te najboljih praksi uz pokretanje stvaralačkog dijaloga za stvaranje novog naraštaja inovacija. 

U središtu EXPO „grada" bit će Al Wasl trg kao središnje mjesto susreta iz kojeg će se širiti tri područja u obliku latica, u sklopu kojih će biti paviljoni s podtemama: Mogućnosti, Mobilnost i Održivost. Tematske izložbe i događaji kao i ostali kulturni sadržaji bit će predstavljeni i izvan granica paviljona kako bi se povezali svi sudionici, dok će ogranci organizirani po podtemama služiti posjetiteljima kao tematski putokazi za lakše snalaženje i organiziranje posjeta sukladno njihovim sklonostima, a u cilju neobaveznog učenja i prikaza raznolikosti u svijetu. 

 

Sadržaji izložbe prostirat će se na 2 čvkm dok će se na preostalih 2,4 čvkm biti prateći sadržaji, uključujući i naselje EXPO Village za smještaj sudionika i osoblja, skladištenje, logistiku, prometnice, hotele, robne kuće i parkove. 

Nakon završetka EXPO-a više od 80% izgrađenog prostora bit će prenamijenjeno u druge, već  određene svrhe. Tematske četvrti postat će poslovni prostori namijenjeni tvrtkama i institucijama, glavni tematski paviljoni postat će logistički centar, centar za znanost i istraživanje i centar za održavanje događanja. Područje na kojem će se za vrijeme održavanja nalaziti smještajne jedinice za zaposlenike i posjetitelje postat će stambena četvrt.

Republika Hrvatska je od osamostaljenja sudjelovala na tri Svjetske izložbe (Hannover 2000., Aichi 2005. i Shangai 2010.), te na dvije od tri Međunarodne izložbe (Lisabon 1998. i Zaragoza 2008.).

  isprintaj članak