Opasni osvježivači prosora
Istraživanja su pokazala da bezopasni limonin u dodiru s ozonom iz zraka stvara molekule opasnog formaldehida, poznatog uzročnika najtežih bolesti poput raka. ...
Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Olakšano postavljanje kolčića
Objavljeno: 04.03.2019. 11:29  
Izumi u vinogradu
Izumi u vinogradu

Vinar Stjepan Sirovica je izumio napravu za zabijanje kolčića prilikom sadnje cjepova. Izum i vina Sirovica predstavljeni su u obiteljskoj vinariji u Lokošin Dolu, pokraj Mladine tridesetak kilometara od Zagreba prema Karlovcu.

Prije se kolčiće zabijalo drvenim ili metalnim batom, što je iziskivalo dodatni napor ili se čovjek mogao ozlijediti. Stjepan Sirovica je napravio napravu koja se sastoji od četvrtaste željezne cijevi koja se stavlja na kolac te je na njoj poluga koja ima dva kraka što služe za pritisak nogom prema zemlji. Time je znatno olakšano postavljanje kolčića. Načelo rada je da jedan kolac dvoje ljudi potiskuju nogom svaki s jedne strane bez muke u zemlju.

Sirovica je osmislio i napravu za sadnju cjepova. Ne mora se kopati rupu nego se pritiskom cijevi u zemlju odmah napravi rupu u koju se stavlja cjep i zatim se cijev vadi. Tako četiri čovjeka posade 1.500 cjepova u jednom danu dok je na klasičan način trebalo 8 do 10 ljudi za isti posao.

Na području Plešivice 33 su registrirana vinara među kojima i poznata "vinska" imena Tomac, Šember, Korak, Braje i drugi.

Inače u "vinskom svijetu" je još jedan vinar istom imena i prezimena, Stjepan Sirovica iz Samoborskog Prekrižja.

I u obitelji Sirovica tradicija vinogradarstva je od davnih dana, ali prva etiketa je izašla 1992. godine. Kao obrt Vinogradarstvo i vinarsko gospodarstvo Sirovica djeluje od 1991. a prvo kvalitetno vino graševina izlazi na tržište 2005. godine. Kapacitet podruma je 100.000 litara. 

Vinogradi se nalaze na jugoistočnim položajima koji su dobro osunčani što pogoduje boljem sladoru grožđa i višoj kvaliteti vina. Obitelj Sirovica ima 18.000 trsova na tri hektara.

Vinogradarstvom se bavi cijela obitelj, Stjepan i supruga Jasna te djeca Silvia koja je studentica Agronomskog fakulteta i 16-godišnji Marko.

(Tekst: Tomislav Radić, snimo Marko Čolić) 

  isprintaj članak