Mobilna aplikacija Enjoy the best of Zagreb idealan je turistički vodič
S aplikacijom Enjoy the best of Zagreb se brzo može istražiti znamenitosti Zagreba te dobiti sve bitne informacije o gradu, javnom prijevozu, garažama, parkingu ...
Beč ima tisuću javnih česmi s pitkom vodom
Ozelenjivanje fasada, sadnja drveća i proširenje zelenih površina samo su neke od mjera protiv visokih temperatura. ...
Koliko dug bi trebao biti intimni čin po mišljenju žena
Istraživanja otkrivaju stvari koje se ne usudimo pitati u vezi trajanja spolnog odnosa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Kao norveški fjord
Objavljeno: 31.12.2018. 08:17  
Jablanac
Jablanac <br>

Zavratnica (Foto: PP Velebit)

 

Današnji Jablanac iima planinarski dom Hirtz koji je, s 20 metara nad morem, planinarski dom na najnižoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj.

 

Napisao: Ante Šarenić

 

 

Malo mjesto sa 158 stanovnika smjestio se 45 km južno od Senja odvojkom od Jadranske magistrale. Leži između uvale Stare Vlake i Smokovače. Jablanac je nekada bio sjedište općine i trgovište za podgorska sela i naselja. Sjeverno od naselja uz uvalu prema Panosu sačuvani su ostaci prapovijesnih, ilirskih materijalnih kulturnih tragova. Na vrhu Klačenica (iznad planinarskog doma) nalaze se ostaci velike ilirske gradine iz brončanog doba. 

Ablana, kako se nekad zvala, spominje se 1179. kao sjedište hrvatske župe, a u XIII. st. je slobodni kraljevski grad što ga je 1251. osnovao ban Stjepan Šubić. Na groblju je crkva sv. Nikole koja je postojala već 1179. a današnji je oblik dobila u XVI. st. Godine 1701. Jablanac su spalili Turci, a stanovništvo je pobjeglo na Rab. Ponovno je naseljen u XVII. st. U župnoj crkvi sv. Josipa iz XVIII. st. su kipovi u štuku (radionica Somazzi), a iz XIX. st. u drvu Bartola Devčića. S brda Panosa spušta se u Velebit suhozidna granica između ilirskih plemena Ortoplina i Begiosa s natpisom namjesnika Dolabele.

 

Okolica je zanimljiva, osobito planinarski predjeli Alana, Mirova i Štirovače na Velebitu. Lake su i ugodne šetnje uz more prema Stinici (2 km) ili puteljkom u zaljev Zavratnicu u neposrednoj blizini mjesta.

 

U prospektu Jablanca koji je 1970. g. izdalo ondašnje Turističko društvo " Zavratnica” Jablanac stoji: "Jablanac je tiho turističko mjestance u malom zaljevu pod obroncima Velebita. Zahvaljujući blagoj klimi, turistička sezona počinje već u svibnju. Jablanac ima najplavije more, najmanje oborina i najviše sunčanih dana na čitavom Hrvatskom primorju. Lijepa je plaža s kupalištem.”

 

Danas su ostali samo prirodni čimbenici koji nisu dostatni da bi se dostigle godine kad je Jablanac ostvarivao 28.722 noćenja (1980.g.). Uludo nam je spominjati da je Turističko društvo u Jablancu osnovano davne 1959.g. i da je svijest mještana za svoje mjesto i ugodniji život u njemu bio na puno višem stupnju nego danas. Onda je članstvo u turističkom društvu značilo "zadovoljan gost naš uspjeh”. 

 

Kao norveški fjord

Zavratnica je izgledom nalik fjordu i jedna je od turističkih atrakcija Sjevernog primorja. Tu je dizanjem razine mora potopljen donji dio suhe Kranjkove drage i nastao je zaljev jednak izgledu norveškog fjorda. Nalazi se kilometar istočno od Jablanca između strmih i visokih stijena brda Zavratnice i Klačnice. Zaljev je dug dva km, širok od 50 do 150 m, s uređenom stazom i podzidima s primorskim raslinjem, uska ulaza i vrlo strmih strana. Tišina i ljepota prirode čine je spomenikom prirode i najljepšom dragom u podvelebitskom primorju. Uvijek mirno more siguran je zaklon od nevremena. Brojni turisti s otoka Raba i Paga svojim plovilima često ondje provode trenutke odmora. Ovaj je zaljev jedinstvena prirodna cjelina i kao takav je pod zaštitom. 


 

  isprintaj članak