Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Svaki peti rimski car rođen je u Srbiji
Jeste li znali da je od 18 rimskih careva, svaki peti rođen na području današnje Republike Srbije? ...
Kada krenemo hvalisavo pričati o tisuću otoka...
I sada zamislite izraz lica prosječnog Šveđanina kad mu neki naši veliki turistički stručnjaci, koji većinom nikada u životu nisu ni ljetovali u inozemstvu, kre ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Najzagađeniji su: špinat, jabuke, grožđe, breskve, rajčica, celer i ljuta paprika
Objavljeno: 24.04.2018. 11:49  
Jagode su ipak najzagađenije voće
Jagode su ipak najzagađenije voće

Na listi pesticidima najzagađenijeg voća i povrća nalaze se špinat, jabuke, grožđe, breskve, rajčica, celer i – prvi put, ljuta paprika, kažu u Američkoj radnoj skupini za okoliš.

Jagode su opet na prvom mjestu poljoprivrednih proizvoda s najvećom količinom ostataka pesticida. Samo prilikom kontrole jednog uzorka uočen je ostatk čak 20 vrsta zaštitnih sredstava (pesticida), dok je više od 98 posto uzoraka breskvi, jabuka, jagoda, nektarina, špinata i trešanja bilo pozitivno na barem jedno zaštitno sredstvo.

Inače, po količini kemijskih zaštitnih sredstava u sebi, odmah iza jagoda nalaze se, redom, špinat, nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, rajčica, celer, krumpir i ljuta paprika.

Posebno iznenađenje je ljuta paprika u kojoj je pronađen ostatak otrovnog insekticida koji loše utječe na živčani sustav kod ljudi. Stoga je preporuka da se voće i povrće pere u tekućoj vodi najmanje 30 sekundi, a oni, koji si to mogu priuštiti, da kupuju proizvode iz organske proizvodnje.

Znanstvenici smatraju da je voda još uvijek najučinkovitije sredstvo za uklanjanje pesticida iako se sve više tvrdi kako je najbolje nkoristiti sodu bikarbonu rastopljenu u vodi iako se njome može ugroziti okus namirnice.

 

A koje je voće i povrće najčistije?

Avokado zauzima prvo mjesto na listi od 15 najčistijih vrsta voća i povrća s najmanje pesticida. Manje od jedan posto zaštitinih sredstava pronađeno je i u kukuruzu šećercu. Na listi slijede: ananas, kupus, luk, mango, dinja, cvjetača i brokula.

 

Zašto su jagode tako opasne

Jagode imaju kratko vrijeme rasta i zrenja, od cvatnje do berbe, i teško je poštovati pravilno korištenje pesticida (vremenske intervale, karencu). K tome je jagoda vrlo osjetljiva, plod brzo sazrijeva i potrebno ga je često štititi, posebno od truljenja.

 

Jabuku se najviše tretira

Iako se jabuku najviše tretira, čak 20 puta od cvatnje do rasta ploda, ipak ne spada u najopasnije voće. Naime, većinu zaštitnih srtedstava se koristi prije nastanka ploda dok je zadnje korištenje kemijskih zaštitnih srdstava dvadesetak dana prije berbe.


Istraživanje se provodi za 47 najomiljenijih vrsta voća i povrća.

  isprintaj članak