Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Istraživači tvrde da ne bi imalo smisla da sperma bude izbirljiva
Objavljeno: 11.06.2020. 09:19  
Jajašca biraju muško sjeme kojim žele biti oplođena
Jajašca biraju muško sjeme kojim žele biti oplođena

Prema novim istraživanjima, različiti kemijski signali prikladniji su za privlačenje sperme nekih muškaraca više negoli drugih, dopuštajući jajašcima da u stvari "odaberu" svoju spermu. A to nije uvijek slučaj da je poželjna od njihovih partnera.

Ljudska jajašca oslobađaju kemikalije nazvane kemoatraktanti koji privlače muško sjeme za oplođivanje jajašca. 

Prije parenja, životinje uzimaju koriste vizualne, zvučne i kemijske seksualne signale koji pomažu u odabiru partnera, ali sve ne prestaje nakon spolnog čina. Ispada da jajašca mogu birati željenu spermu više negoli se ranije vjerovalo. Osnovni mehanizmi u tim procesima uglavnom su nepoznati, posebice mogu li kemijski signali koji izlaze iz jajašca ženki "pokazati kriptički ženski izbor” da daju prednost spermi određenog mužjaka.

Kako bi utvrdili kako na parenja mogu utjecati ovi procesi, istraživači sa Sveučilišta Stockholm i NHS Foundation Trust sa Sveučilišta u Manchesteru ispitali su kako sperma reagira na folikularnu tekućinu koja okružuje jajašca i sadrži kemoatraktante za spermu. Uzorci folikularne tekućine i sperme dobiveni su od parova koji su podvrgnuti potpomognutoj oplodnji (IVF) kako bi istražili kako je sperma reagirala na folikularnu tekućinu bilo od partnera ili od žene koja nije bila njihov partner.

"Nalazi mogu pomoći objasniti zašto neki parovi imaju poteškoće u začeću. Tekućina iz jedne žene bila je bolja u privlačenju spermija od jednog muškarca, dok je folikularna tekućina iz druge žene bila bolja u privlačenju sperme od drugog muškarca", rekao je Fitzpatrick. "To pokazuje da interakcije između ljudskih jajašca i sperme ovise o specifičnom identitetu uključenih žena i muškaraca."

Pokazalo se da folikularna tekućina utječe na ponašanje sperme, ali pokretiljivost nije ovisna o folikularnoj tekućini. Ženska jajašca ne privlače uvijek spermu od svog partnera i imaju vlastite preference. Smatra se da sperma ima isključivu odgovornost za oplodnju jajašca, a istraživači tvrde da ne bi imalo smisla da sperma bude izbirljiva. S druge strane, jajašca mogu imati koristi odabirom kvalitetne sperme ili one koja je možda genetski kompatibilna.

"Istraživanja o načinu na koji jajašca i spermatozoidi djeluju unaprijedit će terapije plodnosti i možda će nam pomoći da razumijemo neke od trenutno" neobjašnjivih "uzroka neplodnosti kod parova", rekao je profesor Daniel Brison, znanstveni direktor Odjela za reproduktivnu medicinu u Saint Marysu.

  isprintaj članak