Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Na Krku postoji janjetina kakvu mnogi još nisu kušali
Objavljeno: 16.07.2019. 10:57  
Janjetina za prste polizati!
Janjetina za prste polizati!

Snimio: Renato Antolović/Kurti

 

Krčka, creska, paška, lička… Svi se svojom janjetinom hvale, no kada je treba spraviti za najzahtjevnija nepca, mnogi ne idu dalje od ražnja misleći kako je to najbolji specijalitet. Ipak, janjetina na roštilju nešto je uistinu posebno. 

''Roštilj je čini boljom jer se peče u svojem soku tako da se svi okusi zadržavaju u njoj. Ono što joj daje poseban okus je prirodni miris drvenog ugljena koji nas podsjeća na ugodna druženja u domaćem ozračju'', otkriva Denni Pinter, mladi šef kuhinje restorana Tarac iz Punta na otoku Krku. 

Otkrivamo vam male tajne ove ukusne poslastice. ''Pac je osnova za dobru janjetinu s roštilja i to sa sredozemnim i korjenastim biljem, te morskom soli. U njemu mlada janjetina s krčkih pašnjaka treba odstajati najmanje 12 sati. Sve ostalo je suvišno'', objašnjava Pinter koji ističe kako je uz krčku, dobra i ona paška, creska… A kako i ne bi kada se na tom području životinja hrani jadranskim bilje. 

Janjetina s roštilja mekana je poput maslaca, topi se pod nepcem. Čak nije potreban nož pri jelu. A pečena je kada se meso počne odvajati od kostiju. 

''Što duže stoji u pacu, vrijeme roštiljanja je kraće. Vatra u roštilju treba biti srtednje jaka i obavezno je korisštenje rešetke. Nikakava ploča za pečenje ne može je zamijeniti budući da toplina prolazi kroz rešetke i time ne zatvara pore mesa'', objašnjava Denni Pinter. 

Kako ima i onih koji ne vole miris janjetine, pa se miris mesa smanjuje sredozemnim biljem, zahvaljujući i tome što se na užareni ugljen, prije stavljanja mesa na roštilj, stavlja grančice ružmarina pa njegov miris prodre u dubinu.

  isprintaj članak