Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Najtraženiji je specijalitet hlap kojeg se smatra posebnom delikatesom
Objavljeno: 28.11.2019. 14:27  
Jastog, hlap, morski rakovi, carski rakovi i kozice kuhanjem postaju crveni
Jastog, hlap, morski rakovi, carski rakovi i kozice kuhanjem postaju crveni

Ako vam se zološka raznolikost ovih ukusnih stvorenja do sada činila zbunjujućom, nakon čitanja ovog teksta obećavamo potpuniji i jasniji pregled ovog područja.

Njih se još označava kao rod rakova (zoološki: crustaceae). Jastog, hlap, morski rakovi, carski rakovi i kozice prije kuhanja izgledaju bezbojni, a nakon kuhanja poprime izuzetno primamljivu crvenu boju. Razlog je tome boja ljuskara koja se sastoji od nepostojane tople plave i postojane tople crvene komponente.

 

Hlap od devet kilograma?

Što ga se svježije priprema to je meso ljuskara bolje i ukusnije. Veći dio rakova dolazi na tržište već prokuhan i duboko zaleđen. Najtraženiji je specijalitet hlap kojeg se smatra posebnom slasticom. Jeste li već čuli da hlap može biti jako star i dosegnuti težinu i do devet kilograma?

 

Jeste li također znali da...

... su veliki primjerci posebno traženi? Zahtijevaju manje posla kod razbijanja oklopa i izvlačenja mesa, a poneki su i rijetki kao male životinje. Zbog toga tri kilograma teški hlap ima višu cijenu nego dva hlapa po kilogram i pol zajedno. Neki poznavatelji tvrde da je mali hlap ukusniji.

... je kod škara rakova najčešće desna strana jače razvijena? Njome hlap lovi i pobjeđuje svoj plijen.

... se životinje u pravilnim razmacima ljušte? Kratko poslije i neposredno prije ljuštenja popune oklop mesom. Nakon toga se može dogoditi da se meso raka malo povuče. To je znak da su životinje dugo skladištene bez hrane.

 

Hlap za kušače

U tijelu mrtvog hlapa se brzo razvijaju otrovi koji mogu dovesti do trovanja prehrambenih namirnica. Stoga bi kušačima trebalo davati hlapa u živom stanju.

Kako bi svježe rakove imali na raspolaganju cijelu godinu, drži ih se u kašetama u moru, odnosno u velikim bazenima. Kako bi se izbjeglo mršavljenje hlapa i gubitak na kakvoći mesa, uskladištene hlapove se redovito hrani školjkama i oklopom školjki.

 

Kako ga usmrtiti?

Tvrdnja da je ovo maltretiranje životinja prisutna je i kod nas. Uobičajeno ubijanje životinja kao što je to kod nas, tjera zaštitare životinja u bijes. U Austriji se, npr., hlapa i jastoga mora staviti s glavom prema dolje u kipuću vodu kako bi ga se stručno usmrtilo. Ubod oštrim nožem u glavu koristi se u mnogim drugim zemljama, ali ne i u Austriji. U to koji je od ovih načina "humaniji" također sumnjaju i zaštitari životinja. 

 

Umijeće jedenja

Jedenje hlapa, odnosno korektno baratanje priborom za jelo (škare, igla), zahtjeva malo vježbanja. Već je nešto lakše kod jastoga budući da se lakše dosegne do mesnatog repa. Samo ljenčine kupuju duboko smrznute, već očišćene obroke rakova koje je jednostavno potrebno ostaviti da se odlede na sobnoj temperturi ili u hladnoj vodi i potom ih treba samo isprati vodom.

 

Kako laici mogu prepoznati kvalitetu rakova?

Kad hlapovi i rakovi kod vađenja iz bazena živahno mašu nogama i rade škarama, zauzimajući opasno prijeteći položaj, to je najbolja dokaz da je riječ o potpuno svježim, zdravim životinjama. Često su hlapovi jako osjetljivi i na hladnoću, a jastozi se nalaze u nekom obliku zimskog sna, što je uvjetovano niskim temperaturama vode. Dovoljno je da vrlo kratko borave u vodi više temperature, ili je čak dovoljan dodir tople ruke pa da ponovno postanu aktivni.

Glavni problem kod kozica, najdostupnije vrste rakova, je opterećenje otrovom iz okoline i antibioticima.

Nabava kozica je stvar povjerenja. Kao i u mnogim slučajevima, kvalitetu (npr. divlje ulovljena i još na moru zamrznuta kozica) ima višu cijenu od onih iz uzgajivačkih bazena. Konačno, zašto gosti na godišnjem odmoru često tvrde da su na Baliju ili na Mauricijusu jeli izvrsnog hlapa? Hlapa se jednostavno pronalazi samo u Atlantiku i u Sredozemnom moru! 

 

Što je što

Grmalj (HR) Kaaisergranat (D) Sea soider (GB) Granzeole (I) Araigne (F) Cranca (E) Cancer pagurus (lat)

Obitavalište: U plitkom moru i blizini obala Sjevernog mora, Sredozemnog mora i Jadranskog mora.

Izgled: Oklop se sastoji od dvije ploče. Ima četiri para nogu i par kliješta. Odozgo je

smeđe do crvene boje. Odozdo je žut. Škare su na vrhovima crne boje. Dužina oklopa je do 30 cm, prosječno 20 cm. Težina do 6 kg.

Savjet za pri kupnji: Najbolje je meso skriveno u kliještima. Što je rak veći, meso je ukusnije i bolje za pripremu.

Priprema: Prokuhano meso se lako odvaja od oklopa i škara za dalju pripremu na sve načine.

 

Plemeniti rak ili potočni rak (HR) Edelkrebs (D) Astacus astacus (lat)

Obitavalište: U mirnim, tekućim vodama i jezerima s ne preplitkim dnom u čitavoj Europi.

Izgled: Maslinasto siv do sivo-crn ili smećkast. Do 15 cm dug i 140 grama težak, prosječno težak do 100 grama.

Savjet pri kupnji: Dostupni su za lov u prirodi ili samostalno hvatanje.

Priprema: Prokuhano meso se ostavlja ohladiti, te se meso odvaja iz repova za dalju pripremu na sve načine.

 

Morski pauk (HR) Seespine - Teufelskrabbe (D) Sea spine (GB) Granzeola (I) Araigne (F)

Cranca (E) Maja squinado (lat)

Obitavalište: Europska obala Atlantskog oceana do sjeverne Afrike i Sredozemnog mora.

Izgled: Snažno nadsvođen stražnji oklop s igličastom gornjom površinom. Duge tanke škare. Smeđe-crvene boje. Dug je do 13 cm.

Savjet pri kupnji: Vrlo je rijedak na tržištu. Pretežno je dostupan prokuhan i duboko smrznut. Udio mesa je zaista malen.

Priprema: Cijelog ga se prokuha i otvara posebnim priborom da bi se odvojilo meso za dalju pripremu, kao što su obilati preljev ili pašteta.

 

Rakovica (HR) Gemeiner see krebs (D) Sea spine (GB) Granzeola (I) Araigne (F)

Cranca (E) Maja squinado (lat)

Obitavalište: Jadransko more, najviše obala zapadne Istre od Novigrada do rta Kamenjak.

Izgled: Smeđe-rumena paleta boja do crvene na nogama, dug do 25 cm težak do 1,5 kg, prosječno 0,3 kg.

Savjet pri kupnji: Svježe ulovljene životinje su vrlo aktivne. Na tržište ih se iznosi mrtve. Dobro podnose čuvanje u bazenima.

Priprema: Cijelu je se prokuha i otvara posebnim priborom.

 

Hlap (HR) Hummer (D) Lobster (GB) Astice (I) Homard (F) Lubrigante (E) Homarus gamarus (lat)

Obitavalište: Sjevernoamerička istočna obala i obale Sredozemlja.

Izgled: Plavosivi do tamno-ljubičasti dvije škare, dug do 70 cm, težak do 6 kg, prosjek oko jedn kilogram.

Savjet pri kupnji: Hlap mora imati snažne krakove i biti bez slomljenih nogu i ticala. Pjena i otvorena usta ukazuju na prestanak disanja.

Priprema: Cijelog ga se prokuha i otvara posebnim priborom, kliještima i iglama.

 

Kozica (HR) Granate (D) Shrimp (GB) Gemmberetto (I) Homard (F) Gamba (E) Natantiae (lat)

Obitavalište: Tropske i subtropske vode.

Živi u slanoj i slatkoj vodi od Sjevernog do Kineskog mora. Priobalne kozice žive u boćatoj vodi na ušćima rijeka.

Izgled: Široka paleta boja od zelene do crvene, bez škara (ili vrlo slabo razvijene), dug do 80 cm težak do 8 kg prosječno 2 kg. Uski rak s deset nogu i oklopljenom glavom s dugim ticalima (antenama), sivosmeđe boje, težak oko 15 -200 grama.

Savjet pri kupnji: Svježe ulovljene životinje su vrlo aktivne. Rep mora, i kod živih i kod mrtvih primjeraka, biti potpuno neoštećen. Kod slomljenog repa je meso neukusno.

Što potiču iz dublje i hladnije vode, to su boljeg okusa. Kozice, prvenstveno složene po veličini, kupuju se zamrznute i očišćene. U priobalju su na tržnicama često dostupne i svježe

Priprema: Cijele ih se prokuha i otvara posebnim priborom, a koristi se pretežno samo rep izvađen iz oklopa.

Veće kozice se prepolovi i peče ili roštiljaju. Glavu i bočni oklop se uklanja, a zadnji dio oklopa i rep se ostavljaju radi održavanja oblika

 

Škamp (HR) Kaaisergranat D) Sea soider (GB) Granzeole (I) Araigne (F) Cranca (E) Nephrops norvegicus (lat)

Obitavalište: U plitkom moru i blizini obala Sjevernog, Sredozemnog i Jadranskog mora.

Izgled: Moguća je zamjena s hlapom, ali je manji i tanji, bitno sitniji. Kliješta su mu duža i tanja. Svjetlliji oklop, boje lososa. Dug je do 24 cm, prosjek je 12-14.

Savjet pri kupnji: Svježe ulovljene životinje s broda se uglavnom odmah kuha i potom im se odvaja rep. Također vrijedi pravilo da su ukusniji iz što dublje i hladnije vode.

Priprema: Cijelog raka se svježeg, ili prije prokuhanog, prži, pirja ili grila.

 

Kraljevski rak (HR) Konigskrabbe (D) Paralithodes camtcha- tica (lat)

Obitavalište: U hladnijim vodama Tihog i Atlantskog oceana.

Izgled: Nakon trokutastog oklopa sa žalcem na vrhu, tri su para nogu i par kliješta u crvenoj losos boji do ružičaste boje, težine do 12 kg; pretežno su teški 3-8 kg.

Savjet pri kupnji: Dostupne su dubokosmrznute prokuhane noge i škare kraljevskog raka. Meso raka se i konzervira, dok su živi primjerci jako rijetko dostupni.

Priprema: Prokuhano meso se lako odvaja od oklopa i škara za dalju pripremu na sve načine.

  isprintaj članak