Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Dijete u roditeljskom krevetu
Objavljeno: 07.12.2019. 09:28  
Je li sigurno da novorođenče spava na mojim grudima?
Je li sigurno da novorođenče spava na mojim grudima?

Iako je poznato kako su djeca na sigurnom u majčinoj utrobi, uvijek kod budućih majki postoji bojazan kako će i najmanji dodir nanijeti štetu. Slično tome je i bojazan za novoronđečad što bi im se moglo dogoditi - posebno dok spavaju. 

 

Je li sigurno da novorođenče spava na mojim grudima?

"U redu je pustiti novorođeno dijete da spava na vašim prsima sve dok i vi ne zaspite", smatra Romper Jean Moorjani, pedijatar u Orlando Health bolnici Arnold Palmer i dodaje: "Ako ste budni, savršeno je u redu gledati ih kako odmaraju na vašim grudima. Ako se osjećate pospano, tada stavite dijete u krevetić."

Ukoliko zaspite, a dijete vam drijema na grudima, to može postati opasno. Stoga Američka akademija za pedijatriju upozorava na spavanje djeteta uz roditelje zbog povezane povećane opasnosti od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS): „Dojenčadi koja spava u istom krevetu kao i njihovi roditelji prijeti opasnost od SIDS-a, gušenja ili davljenje", navodi se na web stranici AAP-a HealthyChildren.org.

Razlog je što se roditelji tijekom spavanja mogu okrenuti i poleći na dijete ili se dijete može zapetljati u plahte ili pokrivače. Dakle, dijete treba spavati samo, ali ostalo vrijeme nastojte što više provesti s njime držeći i grleći ga (kada ste budni!). Taj dodir kože na kožu može promicati vezivanje, osjećaj sigurnosti, pa čak i pospješiti razvoj djetetovog mozga.

Spavanje na budnim roditeljskim grudima može pomoći novorođenčadi da se smire. Istraživanje koje je proveo dr. Nils Bergman, pedijatar na Sveučilištu Cape Town u Južnoj Africi i osnivač pokreta "Klokan majčina skrb", otkrio je da su dječja srca "bila pod trostruko većom napetosti kada su spavali u krevetiću, a ne na majčinim prsima”, izvijestio je The Telegraph. Za ovo istraživanje proučeni su uzorci spavanja 16 novorođenčadi, čiji su rezultati isticali prednosti dodira kože na kožu.


Zvuk vašeg otkucaja srca 

Još jedan razlog zašto dojenčad voli spavati na vašim prsima: zvuk vašeg otkucaja srca. Dijete to podsjeća na vrijeme kada je mamin puls bio glavni i stalan zvuk koje je čulo. Taj zvuk je poznat i utješan.

  isprintaj članak