Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
U Emiratesu svaki je dan „Fun at Work Day“
Objavljeno: 31.01.2020. 12:09  
Jedan radni dan Emiratesove stjuardese
Jedan radni dan Emiratesove stjuardese

Ana Vlahović u školi kuhanja u Bangkoku

 

Posao i zabava možda nisu dvije riječi koje često idu zajedno, ali to ne mora biti tako, osobito ne danas. „Fun at Work Day" posvećen je onima koji pronalaze načine kako svoj posao učiniti ugodnim i zabavnim svaki dan. Svaki posao je zahtjevan, ali zabave ne bi smjelo izostajati jer upravo ona potiče dobro raspoloženje. „Fun at Work Day" obilježava se zadnjeg petka u siječnju, a zadatak je tog međunarodnog dana podići svijest o zabavi tijekom radnog vremena. Postoje zaposlenici kojima je Dan zabave na poslu zapravo svaki dan, a među njima se često nalaze članovi kabinskog osoblja. Ljubav prema putovanjima i strastvenost oko pomaganja drugima, kao i upoznavanje novih kultura obično su najčešći razlozi koje ističu kao odgovor na pitanje zašto se svakodnevno zabavljaju na svom poslu.

Emirates je poslodavac oko 23.000 članova posade preko 135 nacionalnosti te nudi atraktivno radno okruženje u kojem zaposlenici mogu napredovati, otkriti svijet, sprijateljiti se i zbližiti s kolegama. 

 

Hrvatica Ana Vlahović, Emiratesova stjuardesa, otkrila je detalje svoje zabavne poslovne svakodnevice. 

00:30 – zvoni alarm. Ovo je vrlo rani početak dana, ali kad ste član posade morate naučiti kako se odmoriti s obzirom na rasporede letenja i činjenicu da ustajete svaki put u različito vrijeme. Ne volim se žuriti stoga uvijek prije spavanja spakiram kovčeg. Preostaje mi otuširati se, našminkati, obući uniformu, popiti šalicu kave i spremna sam za polazak.

01:40 – prijavljujem se za let u EGHQ i odlazim na razgovor o mom sljedećem letu EK376 za Bangkok. Tada se međusobno upoznajemo i raspravljamo o posebnostima leta. Svakom članu posade dodjeljuje se određeni posao. Meni je dodijeljena posao u poslovnom razredu. Pred kraj pridružuju nam se pilot i kopilot te nas upoznaju o trajanju leta (koji je danas poprilično kratak – samo 6 sati i 5 minuta), visini leta i očekivanom vremenu na tom pravcu. Po završetku dolazi autobus koji nas vozi do zrakoplova.

02:35 – ulazimo u zrakoplov i krećemo s obvezama prije samog leta i prije nego što se putnici krenu ukrcavati. U posljednje četiri i pol godine radim u poslovnom razredu.  Tamo se priprema pića dobrodošlice, vinske liste i kit bags za naše premium putnike koje im predajemo prilikom ulaska u zrakoplov. Također pazimo da ukrcavanje prođe glatko bez ikakvih poteškoća.

03:40 - svi putnici su ukrcani na let Emirates A380 za Bangkok. Zajedno s ostatkom posade u poslovnom razredu provjeravam jesu li se svi putnici ugodno smjestili. Upoznajemo ih o uporabi sjedala, dostupnim sadržajima i značajkama, te o današnjoj usluzi. Upućujemo ih na naš onboard lounge u kojem mogu uživati u svom omiljenom piću dok su udobno smješteni na jednoj od sofa. Svi su time oduševljeni. U međuvremenu smo dobili odobrenje za polijetanje.

12:45 – sletjeli smo u Bangkok nakon šest sati i pet minuta. Let je bio vrlo ugodan. Svi su se putnici iskrcali s osmjehom na licu što je dokaz dobro odrađenog posla te nas također čini sretnima. Tijekom razgovora s jednim ljupkim parom, saznala sam da su na medenom mjesecu. Bili su jako uzbuđeni, osim zbog nedavnog vjenčanja i zbog činjenice da prvi put posjećuju Tajland. Udruženim snagama iznenadili smo ih s tortom i čestitkom na kojoj je pisalo „sretan medeni mjesec", te ostale lijepe želje i potpisi svih članova posade s današnjeg leta. Budući da sam više puta bila u Bangkoku, rado sam im napisala nekoliko preporuka što treba vidjeti tijekom njihovog boravka. Bili su jako sretni, a mi smo bili zadovoljni što smo nekome let učinili posebnim i nezaboravnim.

13:15 – nakon što su se putnici iskrcali preostaje nam obaviti naše dužnosti nakon slijetanja te pomno pazimo da ništa ne ostane u zrakoplovu. Potom uzimamo svoje kovčege, ukrcavamo se u autobus za posadu koji nas prevozi do hotela u kojem smo smješteni.

15:00 – stigla sam u hotel. S obzirom na to da je Bangkok jedna od mojih najdražih odredišta, ne gubim ni trenutka već odlazim kratko odspavati kako bih se čim prije odmorila. Budući da sam već imala priliku razgledati grad, danas sam odlučila uraditi nešto drugačije te sam s nekolicinom članova posade posjetila tečaj u školi kuhanja Thai. Obožavatelj sam tajlandske kuhinje i zbilja sam se veselila pripremanju nekih od mojih najdražih jela.

20:00 – tečaj je prošao jako uspješno. Po završetku sam otišla na mjesnu tržnicu kupiti namirnice kako bih mogla dojmiti svoje prijatelje i obitelj s novo naučenim receptima. Sutra ću prije polaska za Dubai pokušati u raspored ugurati najdražu masažu na koju obično odem kad sam u Bangkoku. Iako je prema vremenu u Dubaiju tek pet sati poslijepodne, spremna sam za krevet i veselim se spavanju. Laku noć!

  isprintaj članak