Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Džem ili marmelada? Marmelada je zaštićeno ime Engleza za proizvode od agruma
Objavljeno: 09.09.2019. 09:20  
Jednostavno ukuhavanje pekmeza i džemova
Jednostavno ukuhavanje pekmeza i džemova

Naš naslov može zvučati hrabro za neke, koji su već jednom pokušali proizvesti džem s komadićima voća (konfiture, voće ukuhano sa šećerom). Jer s odabranim sastojcima, malo vještine u tom poslu i pravim lukavštinama to će sigurno uspjeti. Rezultat je uvijek vrijedan razmjerno malom utrošku!

Uz pomoć slijedećeg malog ABC-ukuhavanja sigurno ćete se brzo snaći u carstvu ukuhanog voća i ušećerene zimnice.

1          1:1, 2:1, 3:1 - iza ovih brojeva na pakiranju šećera za želatiranje skriva se odnos voća prema šećeru za želiranje. 2:1 sadrži šećer za želiranje s dvostrukom, 3:1 s trostrukom snagom želiranja. Dakle potrebno je samo 50 odnosno 30 dag šećera želiranje na 1 kg voća - više će doći do izražaja okus voća, a udjel šećera biti će znatno manji.

2          Punjenje: Kako bi masa zaista tekla samo u staklenku, vrući džem treba natočiti u mjernu čašu zatim sasvim udobno lijevati ga u staklenke. S kutlačom se vrlo lagano uprska sve unaokolo!

3          Zamrzavanje: Tko sada nema vremena za ukuhavanje plodova, može voće i povrće - dakako probrano, očišćeno, oprano i moguće grubo usitnjeno - staviti u odgovarajuće vrećice i zamrznuti ga. Jer i duboko zamrznuto voće prikladno je za ukuhavanje: bobice npr., zamrznute u bloku, mogu se bez daljnjega preraditi u ukusni džem.

4          Domaće (je domaće): najukusniji je ukuhani pripravak izrađen od voća, koje je baš kod vas sazrelo. Upotrebljavajte samo besprijekorno zdravo voće i povrće (bez natisnuća i dr.).

5          Količina punjenja: Radije koristite male staklenke. Sadržaj se brzo potroši i ne stigne se pokvariti. Čak i "samo" započetu plijesan treba uvijek baciti!

6          Pokus želiranja: Za to se malo vrućeg džema stavi na hladni tanjur. Ako se nakupina ne razilazi i ako je ohlađena čvrsta, masa je dovršena.

7          Začini: S obzirom da neki začini s vremenom mijenjaju ugodan miris (npr. đumbur: postaje oštar; matičnjak: sapunast) i time oštećuju okus džema, tako pripremljeni džemovi su ograničeno postojani.

8          Staklenke: Najbolje su one s vijčanim poklopcem (twist off), ili poklopcem sa stremenom.

9          Džem ili marmelada? Marmelada je zaštićeno ime Engleza za proizvode od agruma. Ostali ukuhani proizvodi od voća i povrća smiju se prema propisu EU nazivati samo džem (konfitura).

10        Čistoća: Sve potrepštine za ukuhavanje moraju biti besprijekorno čiste - najbolje sterilizirane (utrošak vremena): staklenke oprati sa sredstvom za ispiranje i vrućom vodom, u loncu (na rešetki od kovine) kuhati u vreloj vodi približno 10 minuta, zatim izvaditi s kliještima, položiti na čistu krpu i osušiti u pećnici na 110 stupnjeva C. Gumene prstene ostaviti u vrućoj vodi sve do trenutka uporabe.

  isprintaj članak