Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Džem ili marmelada? Marmelada je zaštićeno ime Engleza za proizvode od agruma
Objavljeno: 09.09.2019. 09:20  
Jednostavno ukuhavanje pekmeza i džemova
Jednostavno ukuhavanje pekmeza i džemova

Naš naslov može zvučati hrabro za neke, koji su već jednom pokušali proizvesti džem s komadićima voća (konfiture, voće ukuhano sa šećerom). Jer s odabranim sastojcima, malo vještine u tom poslu i pravim lukavštinama to će sigurno uspjeti. Rezultat je uvijek vrijedan razmjerno malom utrošku!

Uz pomoć slijedećeg malog ABC-ukuhavanja sigurno ćete se brzo snaći u carstvu ukuhanog voća i ušećerene zimnice.

1          1:1, 2:1, 3:1 - iza ovih brojeva na pakiranju šećera za želatiranje skriva se odnos voća prema šećeru za želiranje. 2:1 sadrži šećer za želiranje s dvostrukom, 3:1 s trostrukom snagom želiranja. Dakle potrebno je samo 50 odnosno 30 dag šećera želiranje na 1 kg voća - više će doći do izražaja okus voća, a udjel šećera biti će znatno manji.

2          Punjenje: Kako bi masa zaista tekla samo u staklenku, vrući džem treba natočiti u mjernu čašu zatim sasvim udobno lijevati ga u staklenke. S kutlačom se vrlo lagano uprska sve unaokolo!

3          Zamrzavanje: Tko sada nema vremena za ukuhavanje plodova, može voće i povrće - dakako probrano, očišćeno, oprano i moguće grubo usitnjeno - staviti u odgovarajuće vrećice i zamrznuti ga. Jer i duboko zamrznuto voće prikladno je za ukuhavanje: bobice npr., zamrznute u bloku, mogu se bez daljnjega preraditi u ukusni džem.

4          Domaće (je domaće): najukusniji je ukuhani pripravak izrađen od voća, koje je baš kod vas sazrelo. Upotrebljavajte samo besprijekorno zdravo voće i povrće (bez natisnuća i dr.).

5          Količina punjenja: Radije koristite male staklenke. Sadržaj se brzo potroši i ne stigne se pokvariti. Čak i "samo" započetu plijesan treba uvijek baciti!

6          Pokus želiranja: Za to se malo vrućeg džema stavi na hladni tanjur. Ako se nakupina ne razilazi i ako je ohlađena čvrsta, masa je dovršena.

7          Začini: S obzirom da neki začini s vremenom mijenjaju ugodan miris (npr. đumbur: postaje oštar; matičnjak: sapunast) i time oštećuju okus džema, tako pripremljeni džemovi su ograničeno postojani.

8          Staklenke: Najbolje su one s vijčanim poklopcem (twist off), ili poklopcem sa stremenom.

9          Džem ili marmelada? Marmelada je zaštićeno ime Engleza za proizvode od agruma. Ostali ukuhani proizvodi od voća i povrća smiju se prema propisu EU nazivati samo džem (konfitura).

10        Čistoća: Sve potrepštine za ukuhavanje moraju biti besprijekorno čiste - najbolje sterilizirane (utrošak vremena): staklenke oprati sa sredstvom za ispiranje i vrućom vodom, u loncu (na rešetki od kovine) kuhati u vreloj vodi približno 10 minuta, zatim izvaditi s kliještima, položiti na čistu krpu i osušiti u pećnici na 110 stupnjeva C. Gumene prstene ostaviti u vrućoj vodi sve do trenutka uporabe.

  isprintaj članak