Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Ljetujte radije jedanput duže negoli dvaput kraće
Objavljeno: 03.06.2015. 18:07  
Jeftina putovanja
Jeftina putovanja

Jeftina putovanja moguće je ostvariti u svako doba godine pod uvjetom da ste na vrijeme isplanirali odmor!

 

1. Birajte odredište s manjim popratnim troškovima

Pozorno pročitajte program putovanja koji nudi putnička agencija. Dvotjedni odmor može poskupiti između jedne i dvije tisuće eura ukoliko niste dobro proučili što uplaćujete. Najjeftinija mogućnost putovanja je all inclusive aranžman pod uvjetom da birate hotel visoke kategorije u kojem jamče kakvoću hrane i napitaka. Posebno rizični su aranžmani s polupansionom jer se može dogoditi da bocu vina, koju popijete za večerom, platite 50 eura. Ukoliko putujete Indoneziju, Vijetnam, Tajland, Južnoafričku Republiku ili Brazil proći ćete jeftinije negoli na Sredozemlju, Karibima ili Sjevernoj Americi.

 

2. Usporedite hotele u željenom odredištu

Individualac ste i više volite sami organizirati putovanje? Odlučili ste otići u Tursku. Preko interneta ste pronašli određeni hotel i povoljnu zarakoplovnu kartu. Odlično, sve će vas stajati samo tisuću eura po osobi. No, ipak provjerite kolika je cijena takvog dvotjednog odmora preko neke putničke agencije. Može se dogoditi da putujući organizirano uštedite i do 250 eura!

 

3. Provjerite kada je glavna sezona

Glavna sezona je različita u različitim zemljama. Ako je u vašoj zemlji neki praznik tada će aranžmani putničkih agencija biti više cijene od uobičajenih. No, dok je u vašoj zemlji praznik u zemlji domaćinu, cilju vašeg odredišta, nema praznika i cijene su uobičajene. Stoga usporedite cijene putem interneta. Možda će se više isplatiti putovanje u vlastitoj organizaciji ili isti aranžman uplatiti u nekoj putničkoj agenciji u susjednoj zemlji.

 

4.Cijene letova su poskupjele uprkos padu cijene kerozina

Ukoliko putujete samostalno, dakle bez posredovanja putničke agencije, dobro se raspitajte o cijenama zrakoplovnih karata. Redovne zrakoplovne linije su vrlo skupe pa pogledajte ponudu čarter letova na web stranicama zrakoplovnih tvrtki. Najjeftinije ćete proći ako se obratite izravno putničkim agencijama - organizatorima putovanja. One zakupljuju zrakoplove i često se događa da na letovima ostane određeni broj nepopunjenih, odnosno neprodanih sjedala. Tako ćete, npr., za Tunis letjeti za svega nešto više od 220 eura.

 

5. Ne štedite s izborom usluge u hotelu

Prilikom izbora odredišta i hotela dobro razmislite hoćete li izabrati noćenje sa zajutrakom, polupansion, puni pansion ili all inclusive aranžman. Točno je da noćenje sa zajutrakom zvuči najjeftinije budući da se u mnogim afričkim, azijskim i južnoameričkim državama može vrlo jeftino objedovati pa tako posjet nekoj gostionici ili restoranu stoji do deset eura. No, na Karibima su dodatni troškovi tako visoki da je bolje izabrati puni pansion ili all inclusive aranžman.

 

6. Ljetujte radije jedanput duže negoli dvaput kraće

Onaj tko dva puta godišnje daleko putuje potrošit će dodatnih tisuću eura više za let i transfere negoli onaj tko se odluči na četvorotjedni odmor u jednom dijelu (komadu). Dodatna ušteda će biti putuje li se u predsezoni ili nakon sezone u neko odredište, izvan vremena uobičajenih godišnjih odmora u matičnoj zemlji. Također ukoliko se putuje u daleka odredišta u vrijeme kada je kod nas hladno, a kod njih toplo.

 

7. Koliko vam je važan mini bar u sobi?

Vrlo su česta neugodna iznenađenja na recepciji prilikom odjave sobe i to zahvaljujući računu za potrošene napitke i grickalice iz - mini bara! Stoga nikako ne pijte i ne jedite stvari iz njega. Sve ćete jeftinije dobiti u hotelskom kafiću, hotelskoj trgovini ili još jefitinije u trgovini u blizini hotela. Često i u kafiću blizu hotela.

 

8. Iznajmite sobu s kuhinjom ili apartman

Iako ste se odlučili na odmor bez ikakvih obaveza najam sobe s kuhinjom ili apartmana je dobar ulog i istovremeno štednja ukoliko putujete s višećlanom obitelji. Osim što ćete uštedjeti na cijenama hrane u restoranima kuhajući ćete moći iskušati domaća jela kupujući potpuno svježu ribu kod ribara ili povrće na tržnici.

 

9. Ne letite u zadnji tren

To se odnosi i na niskobudžetne zrakoplovne tvrtke. Toliko reklamirani jeftini letovi odnose se na samo 10 posto sjedala u zrakoplovu! Ostale cijene su itekako visoke. Stoga se propitajte kada je negdje sezona. Ljetna sezona je na Sredozemlju, ovisno o zrakoplovnoj tvrtki, uglavnom od lipnja do rujna, a jeftine karte se za to razdoblje prodaju između listopada i prosinca. Za zimsko razdoblje su zrakoplovne karte na raspolaganju već od lipnja.

Za daleke letove se jeftinija mjesta mogu često rezervirati već šest mjeseci prije leta. Ukoliko želite nekamo za vrijeme Božića mjesto si rezervirajte već nakon novogodišnjeg slavlja. Rezerviranje leta u zadnji tren se isplati samo kod čarter letova (pogledajte točku 4).

 

10. U ljeto preko velikih gradova

Glavni gradovi sredozemnih država nisu baš omiljena odredišta u ljetno vrijeme zbog visokih temperatura, a čarter letovi su usmjereni na druge zračne luke. U to vrijeme linijski zračni prijevoznici nude posebne pogodnosti pa se može letjeti po nevjerojatno niskim cijenama.

 

11. Last minute je dobar ulog

Ukoliko niste prisiljeni putovati u točno određeni dan last minute aranžmani su spas za novčanik! U ovo vrijeme recesije više nitko nije siguran odakle i koliko će mu gostju doći. Putničke agencije su otkazale mnoge letove prema sredozemnim, pa tako hrvatskim i crnogorskim, odredištima. No, to nije sve. Kako hotelijeri snizuju cijene već sada, očekuju se još veća sniženja uoči same turistčke sezone. Stoga valja pričekati do zadnjeg trena i uplaćujući last minute aranžman uštedjeti hrpu novca.

Kod uplate treba paziti da putnička agencija jamči ponuđeni hotel. No, ukoliko budete prevareni obeštećenja su danas visoka.

 

12. Proučite stručne izraze

Prije odlaska na duži odmor, posebice u inozemstvo, proučite izraze s kojima ćete se susresti u putničkoj agenciji. Osnovni su:

 aranžman (znači što je sve uključeno u vaš odmor)

 noćenje sa zajutrakom (što znači samo jutarnji obrok i noćenje u hotelu s time da se propitate kakva je vrsta obroka budući da postoje: kontinentalni kao najsiromašniji do američkog ili engleskog, koji su bogati, i buffet stola s kojeg uzimate koliko želite)

 polupansion (što znači da je uključen još jedan obrok, dakle ručak, koji je bogatiji, ili večera, koja je skromnija)

 puni pansion (što znači tri obroka)

 all inclusive aranžman (prema kojem biste trebali jesti i piti tijekom cijelog dana, uobičajeno od 7 do 24 sata, neograničeno što i nije točno budući da postoje određena ograničenja pa ustrajte na pisanoj izjavi putničke agencije što je točno uračunato).

  isprintaj članak