Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice zbog klimatskih promjena
Kako toplinski valovi postaju sve češći, teži i duži, očekujemo još bolesti povezanih s toplinom i smrti, posebno među djecom, starijim osobama, osobama s kroni ...
Braća hrvatskog zmaja
Još su stari Latini govorili kako narod koji ne poznaje svoju prošlost nema ni svoju budućnost. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Izložba „Caravaggio & Bernini“ od 15. listopada 2019 .u bečkom Muzeju povijesti umjetnosti
Objavljeno: 26.08.2019. 14:45  
Jesen u Beču u znaku talijanske barokne umjetnosti
Jesen u Beču u znaku talijanske barokne umjetnosti
  • Jesen u Beču u znaku talijanske barokne umjetnosti

Caravaggio: David s Golijatovom  glavom, Bernini: Mucenistvo sv. Sebastijana

 

Izložba obuhvaća mnogobrojne posudbe iz velikih muzeja diljem svijeta, a neka od najzanimljivijih djela koja će se moći vidjeti u Beču su i Caravaggiov „Narcis" i „Dječak kojeg je ugrizao gušter" te Beninijev model slona s obeliskom te bista kardinala Richelieua.

Bečki Muzej povijesti umjetnosti ove jeseni priprema poslasticu za sve ljubitelje barokne umjetnosti. Izložba pod nazivom „Caravaggio & Bernini" koja će biti otvorena 15. listopada 2019. obuhvatit će sedamdesetak remek-djela talijanskog baroka. 

U središtu izložbe koja će se moći pogledati sve do 19. siječnja 2020. nalaze se djela slikara Michelangela Merisija da Caravaggia i kipara Giana Lorenza Berninija. Ova dva umjetnika koja su svaki na svoj način utjecali na europsku umjetnost 17. stoljeća prvi su puta objedinjeni u jednoj izložbi. Ono što ih povezuje novo je poimanje realističnog prikaza prirode i velikih osjećaja. 

Iako bečki muzej Povijesti umjetnosti posjeduje jednu od najopsežnijih zbirki Caravaggiovih radova izvan Italije, u Austriji još nikada nije prikaza izložba radova posvećena upravo njemu. Radovi naraštaj mlađeg Berninija koji su znatno utjecali i na austrijsku baroknu umjetnost također su se rijetko mogli vidjeti na nekoj bečkoj izložbi. 

Izložba je posvećena fenomenu procvata baroka i revolucionarnim promjenama rimske umjetnost toga doba. Usredotočena je na umjetnička previranja koja su se između 1600. i 1650. događala u svetom gradu i koja su imala dalekosežan utjecaj na cijelu Europu. Tih nekoliko desetljeća Rim postaje magnetom za mnogobrojne talentirane umjetnike iz Firence, Napulja i Lombardije, ali i Francuske, Njemačke, Flandrije i Nizozemske. Svi su oni eksperimentirali s novim temama i kompozicijskim rješenjima. Iz toga su proizlazili dojmljivi radovi puni dinamike i strasti, a isticali su se prikazom ekscentričnih i naglih pokreta te teatralno insceniranom igrom boja. Intenzivni osjećaji prikazanih figura dočaravani su izražajnom gestikulacijom i mimikom, a umjetnički je zadatak bio emocionalno dirnuti publiku.

Pored radova dvojice već spomenutih umjetnika u okviru izložbe moći će se vidjeti i radovi umjetnika kao što su Artemisia Gentileschi, Annibale Carracci, Nicolas Poussin, Mattia Preti, Guido Reni, Pietro da Cortona, Francesco Mochi, Giuliano Finelli, Alessandro Algardi te François Du Quesnoy.

Izložba obuhvaća mnogobrojne posudbe iz velikih muzeja diljem svijeta, a neka od najzanimljivijih djela koja će se moći vidjeti u Beču su i Caravaggiov „Narcis" i „Dječak kojeg je ugrizao gušter" te Beninijev model slona s obeliskom te bista kardinala Richelieua. 


  isprintaj članak