Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Kako je ponekad nevjerojatno teško „ići protiv sebe“, zar ne?
Objavljeno: 25.07.2019. 08:37  
Jeste li jači od izgovora?
Jeste li jači od izgovora?

Sinoć sam otvorio 27. stranicu u kompjutoru s popisom stvari koje trebam hitno uraditi! I, zanimljivo je, kada sam sada krenuo pisati o izgovorima shvatio sam kako su mi upravo ta unošenja hitnih obaveza dobar izgovor za – ne da mi se!

 

Napisao: Željko Marušić

 

Ujutro se uvijek probudim oran za život koji toliko volim, sjetim se većine sinoćnjih planova i jedva čekam ostvariti nšto s tog (pre)ugačkog popisa obaveza. A onda pomislim kako bi bilo najbolje prvo pojesti zajutrak, pa se istuširati i usput otići na omiljenu veliku bijelu kavu u McDonald's. Pogledam na sat i pomislim kako je još vrlo rano, tek je sedam sati, i kako bih kavicu mogao popiti doma. Barem je instant kapuciner gotov u minuti.

 

Izgovor je pao!

Tako je. Izgovor je pao! Sada počinjem mijenjati današnje planove. Odjednom treba pogledati na Facebook postoji li neka posebno zanimljiva objava, a i sam bih mogao nešto objaviti, a kada sam već uz kompjutor zašto ne bih nešto objavio i na web stranici www.turistplus.hr?

Izgovor za izgovorom budući da mi se ne ide van.

 

Obilje izgovora

Odmah sam si pronašao dobre dodatne izgovore poput činjenice da će mi iza 13 sati dostaviti novi trosjed koji sam toliko želio, pa neću van. Bolje je da pričekam. A to što neću proštetati tri ili četiri kilometra, što inače volim, počet će me mučiti nešto prije jedan, he, he…

Eto, baš da me savjest previše ne muči sjetiti ću se da bih trebao i neke ljude nazvati, ali će mi biti to teško učiniti jer što ako se zažele susresti sa mnom i popiti kavicu?! Istu onu na koju sam, prvo nakon buđenja, želio popiti izvan stana.

 

Postoji li izlaz?

Nema situacije iz koje ne postoji izlaz. No, to je strahovita borba sa samim sobom, nešto što se uči kroz život i nešto na čemu se nerijetko „posklizneno"! Pa, kako se boriti protiv toga?

Teško.

Prvo čovjek treba upoznati sebe i priznati si mane kao i uočiti i prihvatiti vrline. Isto tako ocijeniti kako se, recimo prosječno, ponaša u životu. Ako znam da su mi izgovori tako dobri, a savladao sam izmišljanje novih i korištenje izgovora kroz dugo životno iskustvo (nećemo o godinama, zar ne?), onda ću se znati i boriti protiv njih. Ja sam pronašao način. Pronađite ga i vi!

 

Kada se čovjek upozna

Shvatio sam da se odmah bolje, veselije, sretnije, razdraganije, poletnije i zadovoljnije osjećam kada izađem iz stana koji, uzgred, zadovoljava moje potrebe i uređen je po mome ukusu. Dakle, ne bježim iz njega, ali mi upravo ta činjenica da je upravo onakav kakvog ga volim zadržava u njemu. 

Iako zvuči kao unutarnja prisila da izađem na ulicu, u stvari si činim dobro. To sam shvatio i sve češće ćete me sretati u gradu.

 

Zajedno jači

Stoga predlažem da izađete, šećete, oslobodite misli od svakodnevice, gledate prolaznike, škicnete u tuđe stanove, osluškujute zvukove oko sebe… Upijajte život i to će biti krasan poticaj da se i sami odlučite boriti protiv izgovora. I, da, kada se vratite doma nećete biti umorni, imat ćete dodatnu snagu da učinite nešto što ste stalno odgađali, vjerujte mi!

  isprintaj članak