Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
Što možemo naručiti u gostionicama s brzo pripremljenom hranom?
Objavljeno: 09.01.2021. 13:19  
Jesti na brzinu ili Fast food
Jesti na brzinu ili Fast food

Slika: Facebook

Tzv. fast food hrana odnosno brzo pripremljena hrana je izborom, okusom jela i načinom posluživanja vrlo omiljena, prije svega među mladima, ali sada, kroz dostavu, i među svim naraštajima. 

Poznati su nam, dakako, i drugi oblici brze prehrane kojima se, s vremena na vrijeme, koristimo gotovo svi. Većina zaposlenih tijekom radnoga vremena doručkuje ili objeduje izvan kuće. Neka poduzeća imaju organiziranu prehranu za djelatnike, a drugi si nastoje priskrbiti odgovarajući ručak u predahu za objed.

 

Odlike "fast food” prehrane

Ovu prehranu prije svega odlikuje brzo pripremljena hrana koju možemo pojesti i usputno, u kratkim predasima. Obrok je djelomice već pripremljen, a dogotavlja ga se neposredno prije posluživanja, a za što je potrebno svega nekoliko minuta. Stoga se objekte s brze prehrane otvara na svim mjestima na kojima se svakoga dana okuplja mnoštvo ljudi, primjerice, u blizini velikih trgovačkih, poslovnih ili školskih centara.

 

McDonald's i Dairy Queen najpoznatije su restauracije ovog tipa, ali nikako ne i jedine. Restauracijama brze prehrane pripadaju i:

   - restauracije s ponudom menija za doručke i objede, te manjih obroka i pića;

   - bistroi i snack barovi;

   - pizzerie, restauracije s jelima od tjestenine;

   - buffeti s kavom, sokovima i različitim vrstama peciva;

   - kiosci s pečenim krumpirom, hrenovkama, sendvičima, toplim kruhom i napicima.

 

Među lokalima s posluživanjem brzo pripremljene hrane postoje prilično velike razlike, ne samo s obzirom na ponudu jela i pića, već i s obzirom na način posluživanja i mogućnosti uživanja hrane u uređenoj okolini. U restauracijama gosti mogu sjesti i objedovati u miru, dok u bistroima, pizzerijama i stojećim buffetima valja objedovati u priličnoj žurbi.

 

Što možemo naručiti u gostionicama s brzo pripremljenom hranom?

Svaki od lokala ima svoj program, a najkarakterističnija ponuda obuhvaća: hamburgere, cheesburgere, sendviče s pohanim pilećim i ribljim mesom, pržene krumpiriće (pommes frittes), mliječne napitke (tzv. milk shake), sladolede, slatke napitke (cole, sokovi). 

U lokalima sa širom ponudom na raspolaganju su i juhe, mesna i riblja jela, pizze, salate s različitim preljevima i bezmesna jela. Gosti sami sastavljaju željeni obrok, a na raspolaganju su i meniji.

U inozemstvu, gdje se dosljednije provodi preporuka o zdravoj ishrani, u "fast food” lokalima nudi se i jela niže energetske vrijednosti, punozrnati kruh, voće, jogurti, sirevi i mesni proizvodi s manjom količinom masti i soli.

 

Hamburger

Hamburger je istovjetan u svim objektima za brzu pripremu hrane: prerezani mali kruh (bombeta) i u sredini narezak od mljevenog mesa s različitim dodacima: listovima salate, kiselim ili svježim krastavcima, lukom, rajčicom, te kečapom, gorušicom (senfom) ili drugim vrstama umaka.

Energetska vrijednost hamburgera u prosjeku iznosi 1650 kJ ili 400 kcal.

  isprintaj članak