Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
Što možemo naručiti u gostionicama s brzo pripremljenom hranom?
Objavljeno: 09.01.2021. 13:19  
Jesti na brzinu ili Fast food
Jesti na brzinu ili Fast food

Slika: Facebook

Tzv. fast food hrana odnosno brzo pripremljena hrana je izborom, okusom jela i načinom posluživanja vrlo omiljena, prije svega među mladima, ali sada, kroz dostavu, i među svim naraštajima. 

Poznati su nam, dakako, i drugi oblici brze prehrane kojima se, s vremena na vrijeme, koristimo gotovo svi. Većina zaposlenih tijekom radnoga vremena doručkuje ili objeduje izvan kuće. Neka poduzeća imaju organiziranu prehranu za djelatnike, a drugi si nastoje priskrbiti odgovarajući ručak u predahu za objed.

 

Odlike "fast food” prehrane

Ovu prehranu prije svega odlikuje brzo pripremljena hrana koju možemo pojesti i usputno, u kratkim predasima. Obrok je djelomice već pripremljen, a dogotavlja ga se neposredno prije posluživanja, a za što je potrebno svega nekoliko minuta. Stoga se objekte s brze prehrane otvara na svim mjestima na kojima se svakoga dana okuplja mnoštvo ljudi, primjerice, u blizini velikih trgovačkih, poslovnih ili školskih centara.

 

McDonald's i Dairy Queen najpoznatije su restauracije ovog tipa, ali nikako ne i jedine. Restauracijama brze prehrane pripadaju i:

   - restauracije s ponudom menija za doručke i objede, te manjih obroka i pića;

   - bistroi i snack barovi;

   - pizzerie, restauracije s jelima od tjestenine;

   - buffeti s kavom, sokovima i različitim vrstama peciva;

   - kiosci s pečenim krumpirom, hrenovkama, sendvičima, toplim kruhom i napicima.

 

Među lokalima s posluživanjem brzo pripremljene hrane postoje prilično velike razlike, ne samo s obzirom na ponudu jela i pića, već i s obzirom na način posluživanja i mogućnosti uživanja hrane u uređenoj okolini. U restauracijama gosti mogu sjesti i objedovati u miru, dok u bistroima, pizzerijama i stojećim buffetima valja objedovati u priličnoj žurbi.

 

Što možemo naručiti u gostionicama s brzo pripremljenom hranom?

Svaki od lokala ima svoj program, a najkarakterističnija ponuda obuhvaća: hamburgere, cheesburgere, sendviče s pohanim pilećim i ribljim mesom, pržene krumpiriće (pommes frittes), mliječne napitke (tzv. milk shake), sladolede, slatke napitke (cole, sokovi). 

U lokalima sa širom ponudom na raspolaganju su i juhe, mesna i riblja jela, pizze, salate s različitim preljevima i bezmesna jela. Gosti sami sastavljaju željeni obrok, a na raspolaganju su i meniji.

U inozemstvu, gdje se dosljednije provodi preporuka o zdravoj ishrani, u "fast food” lokalima nudi se i jela niže energetske vrijednosti, punozrnati kruh, voće, jogurti, sirevi i mesni proizvodi s manjom količinom masti i soli.

 

Hamburger

Hamburger je istovjetan u svim objektima za brzu pripremu hrane: prerezani mali kruh (bombeta) i u sredini narezak od mljevenog mesa s različitim dodacima: listovima salate, kiselim ili svježim krastavcima, lukom, rajčicom, te kečapom, gorušicom (senfom) ili drugim vrstama umaka.

Energetska vrijednost hamburgera u prosjeku iznosi 1650 kJ ili 400 kcal.

  isprintaj članak