Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Kada pas postane manja bitna stvar
Objavljeno: 13.05.2021. 06:31  
Jesu li pametni telefoni štetni za pse
Jesu li pametni telefoni štetni za pse

Jesu li pametni telefoni štetni za pse? Teško, sigurno ćete pomisliti. Napokon, mi smo ti – ljudi, koji redovito držimo taj uređaj uz uho ili lice kako bismo telefonirali ili čavrljali.

To vjerojatno neće biti štetno za psa. I u tome si u pravu. Na psa nije negativan učinak zraka, već korištenje pametnog telefona od strane vlasnika. Zašto mobitel pripada u džep kada ste u šetnji sa psom.

 

Važan razgovor ubrzo nakon posla

Žena razgovarajući na telefon snažno gestikulira kao da želi u nešto uvjeriti svog partnera u razgovoru. Na ruci je povodac na čijem kraju pas nasilno vuče i pokušava odrediti smjer. Na žalost u pogrešnom smjeru, jer odjednom biciklistička kočnica zacvili…

Mladić, na nekoliko metara udaljenoj klupi, zadubljen je u svoj pametni telefon dok njegov pas trči stazom progoneći neku osobu. 

Ovo su zapravo uobičajeni slučajevi budući da, u prosjeku, svaki korisnik mobitel pogleda 90 puta dnevno. Otprilike 80 posto svih odraslih ima pametni telefon i stoga su više-manje trajno na mreži. U jednom će trenutku pas to osjetiti.

 

Idite u šetnju jedni s drugima ili jedan do drugog?

Kad dođe kraj posla i gospodar(-ica) se vrati kući, za vašeg četveronožnog prijatelja nema ništa bolje od konačnog odlaska u dugo očekivanu šetnju. Uuostalom, vježba je ponekad potrebna i naš četveronožni prijatelj čezne za pažnjom. Međutim, možete vidjeti kako je pas zanemaren. Pas kaska uz povodnik, dok gospodar strogo zuri u mobitel ili ponovno šalje poruku. Šetnju prekida kod svake nove poruke koju treba pročitati ili odgovoriti. To znači da je pas često zanemaren, a zatim traži nešto što će učiniti sam kad je mobitel važniji od štapa ili lopte.

 

Veća opasnost od nesreća zbog korištenja mobitela?

Vozači i biciklisti ne smiju koristiti mobitele tijekom vožnje. S druge strane, vi pješaci ste sami krivi ukoliko vi ili vas pas doživite nezgodu. Glupo je zbog mobitela zanemariti crveno svjetlo na semaforu, a, u najgorem slučaju, čak i tramvaj. 

Ali što je s takozvanim ljubiteljima pasa, čija je pažnja više usmjerena na mobitel? Pas razvija svoju određenu dinamiku kretanja jer osjeća da više nije primijećen. Kreće se nepažljivo i može čak popginuti. 

 

Što za pse znači odvraćanje pozornosti od mobitela?

Odlazak u šetnju zahtijeva puno pažnje, jer na putu uvijek postoje situacije koje mogu dovesti do nesreće. Bilo da su to jogger ili biciklista koji kao da dolaze iznenada. Ako gospodar ovdje ne reagira i zadrži psa, nesreća je neizbježna. Prilikom korištenja mobitela takve je susrete gotovo nemoguće izbjeći, a to znači nevolju. 

Može se dogoditi i da kada naiđete na drugog psa, signali upozorenja ili iskazani strah svoga psa uopće se ne primijete zbog gledanja u mobitel. Tada se nevolje ne mogu izbjeći.

 

Psi uče putem mobitela

Ima li mobitel učinak učenja za pse? Nažalost, da, i to vrlo neugodan učinak učenja. Psi itekako primjećuju kada njihovi gospodari uzimaju mobitel dok bi trebali biti zauzeti sa svojim ljubimcemPas osjeća da je zanemaren. 

Bez obzira jesu li kod kuće ili u pokretu, psi će u jednom trenutku znati kada mogu samostalno raditi što žele neprimijećeni od strane njihovih vlasnika. Zapravo je predvidljivo da će to u jednom trenutku dovesti do nesreće.

 

Mobitel ostaje u džepu

Zato preostaje samo jedno: mobitel ostaje u džepu tijekom šetnje. Treba ga nositi za hitne slučajeve. No, vrijeme, kojeg je tijekom dana premalo odvojeno za psa, pripada četveronožnom prijatelju, a ne Facebooku ili WhatsAppu. 

  isprintaj članak