Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Ružno jesensko i zimsko vrijeme ne pogoduje našim cipelama, a stradavaju i kožna odjeća
Objavljeno: 14.11.2020. 11:22  
Jesu li vaši kožni predmeti spremni za zimu?
Jesu li vaši kožni predmeti spremni za zimu?

Slikao: Renato Jagustović

Ružno jesensko i zimsko vrijeme ne pogoduje našim cipelama, a stradavaju i kožna odjeća i pribor koji su izloženi vlazi. Sad je koži potrebna prava njega.

 Impregnacija

Prije prvog nošenja kožu se treba poprskati raspršivačem za impregniranje. On štiti od nečistoće i vlage. Važno! Poslije svakog čišćenja ponoviti impregnaciju.

 Čišćenje i njega

Otpornu glatku kožu čisti se četkom, nježnu glatku kožu čisti se vlažnom krpom, a kožu s hrapavom površinom pomoću gumene četkice. Promočene cipele nikad nemojte sušiti uz grijaća tijela, jer će koža postati krhka i lomljiva. Bolje je cipele ispuniti novinskim papirom i postaviti ih na hladno, suho mjesto. Papir s upijenom vlagom treba zamijenjati novim sve dok se cipele ne osuše. 

Za cipele od glatke kože najprikladnije su kreme u kutijama, koje imaju visoki sadržaj voska. Ostaviti da krema djeluje 15 minuta, zatim ulaštite mekanom krpom. Hrapavu kožu treba očistiti gumenom četkicom, zatim lagano nanijeti i impregnirati posebnim sredstvom za velur ili sredstvom za njegu antilop kože.

 Vidljivi rubovi od snijega i vode

Ružni bijeli rubovi su od soli se slijedom postupka štavljenja nalaze u koži i postaju vidljivi djelovanjem vlage. To se može lagano ukloniti. Važno! Koža mora biti suha. Tada rubove istrljati izrezanim lukom. To će izvući sol iz kože. Poslije toga cipele premazati masnom kremom za kožu.

 Njega potplata

Osjetljivi kožni potplati prkose vlazi i nečistoći dvostruko duže, ako ih se redovito njeguje uljem za kožnate potplate.

 Kožna odjeća

Kožna odjeća mora disati i propuštati vlagu iznutra prema van. Zato ne namastiti, nego očistiti s uljem za njegu kože. Ulje istovremeno i impregnira kožu. Odjeću od kože bez ili s malo podstave može se oprati u perilici s koncentratom za pranje kože na 30° C. Kožnu odjeću s postavom samo izvana smočiti koncentratom i isprati vodom (1:50). Vrijedi i za torbe, remene i slično. Poslije sušenja impregnirati s uljem za njegu kože. Tako će koža ostati mekana i gipka.

  isprintaj članak