Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Prvi strip na svijetu

Strip je pridonio nazivu "žuti tisak" za novine i časopise sa senzacionalističkim sadržajem. ...
Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Uskoro će u ljekarna biti dostupna tzv. abortivna pilula, odnosno kombinacija lijekova za medicinski pobačaj
Objavljeno: 02.05.2019. 12:18  
Još jedan način prekida trudnoću - alternativa kirurškom, odnedavno lakše dostupan
Još jedan način prekida trudnoću - alternativa kirurškom, odnedavno lakše dostupan

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), dopoustila je da se pilula Mifegyne 200 stavi na tržište, a u kombinaciji s ranije odobrenom Mispregnol 400 čini kombinaciju lijekova za prekid trudnoće. Do sada se lijekove moglo dobiti u bolnicama, i nije ih se moglo jednostavno kupiti u ljekarnama, budući da se pobačaj obavlja uz nadzor liječnika.

U izjavi za tjednik Glas Podravine i Prigorja čiji članak prenosimo, dr. Ivica Stanišić, voditelj odjela za ginekologiju i opstetriciju u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek, naglasio je da pilula sama po sebi nije novost i kako je u Hrvatskoj dostupna još od 2015. godine. Poteškoća je u tome što je do sada bilo potrebno pisati Ministarstvu zdravstva i zahtijevati interventni uvoz toga lijeka tako da većina bolnica, osim KBC Rijeka i Opće bilnice Pula, zbog složenosti postupka nabave nije nudila mogućnost medikamentoznog prekida trudnoće.

Najbolji rezultati medikamentoznog prekida trudnoće postižu se devetog tjedna kada je metoda i do 98 posto uspješna, a postotak naknadnog kirurškog posupka je manji od pet posto. "Ipak, kirurški prekid trudnoće u odnosu na pilulu, još uvijek ima svoje prednosti u nekim slučajevima”, kaže dr. Stanišić i dodaje kako su prednosti kirurškog prekida kraće trajanje, manja i kraća bolnost uz uporabu odgovarajućih analgetika dok je medikamentozni prekid jeftiniji, dugotrajniji i bolniji, ali lišen kirurških komplikacija, obilnijih krvarenja i mogućih oštećenja genitalnih organa instrumentima.

Ipak, smatra, piluli bi trebalo dati prednost te se nada da će ući u širu uporabu budući da je odnedavna dostupna u našoj državi bez pisanja zahtjeva za interventnim prekidom trudnoće i kako će zamijeniti klasični kirurški postupak. 

  isprintaj članak