Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Što s viškom grahorica, pitanje je koje si često postavljaju kuharice
Objavljeno: 25.06.2020. 14:41  
Juha od slanutka i drugi prijedlozi
Juha od slanutka i drugi prijedlozi

Juha od slanutka na orijentalni način


Što s viškom grahorica, često je pitanje koje si postavljaju kuharice. Donosimo nekoliko prijedloga koji će vam sigurno pomoći.

 

Napravite salatu

Svatko je barem jednom nasumce ubacio slanutak u neku miješanu salatu. Otprilike kao salata s tri vrste graha koja je vrlo rijetko dobra. Ali salata od leće, prožeta vinegretom* sa senfom, je izuzetna. 

Priprema:

Skuhajte šalicu sušene leće Le Puy u vodi s porilukom, mrkvom, pola glavice luka, glavicom češnjaka, 3 lovorova lista, 3 grančice timijana i 12 papričica (stavite posljednje četiri u vrećicu). Kuhajte lagano dok ne omekša. Ocijedite. Začinite solju i s malo crnog vinskog octa. 

Ostavite da se ohladi. 

Posipajte vinegretom, mljevenim crvenim lukom, peršinom i vlascem.

 

Napravite pire

Domaći hummus je izvrstan i jednostavan. No, grah posebno bijeli, čini odličan pire. Kuhani grah stavite u blender s pečenim češnjakom, soli, puno maslinovog ulja i dovoljno tekućine za kuhanje da se stvari pokrenu. Odlična podloga za bilo što umakati u njega.

 

Pržite slanutak

Kuhajte, ocijedite, zalijte uljem i solju, pržite dok ne postane hrskav.

 

Jedite grah na tostu ili prelivenog preko riže

Kuhajte grah dok ne omekša. Sotirajte* malo češnjaka na maslacu ili maslinovom ulju ili masti. Dodajte povrće poput kelja, kupusa, blitve i slično dok ne povene. 

Dodajte grah i kuhajte dok tekućina ne postane kremasto jednolika. 

Dodajte još masti, ako želite, i prstohvat octa ili ljutog umaka. Prelijte preko tostiranog kruha ili preko kuhane riže.

 

Skuhajte juhu od slanutka

Juha od slanutka je jedna od najboljih juha koje možete pripremiti. Vrlo je jednostavna i gotovo sve namirnice možete naći na policama, i veganska je. Možete dodati i ljutu papriku, luk, mrkvu, kelj. Ako želite eksperimentirati, kušajte je s marokanskim raguom ili zamijenite maslinovo ulje maslacem ili dodajte curry umjesto ružmarina i jogurt umjesto parmezana pa ćete dobiti potpuno drugačiju juhu.

Potrebno:

1 šalica sušenog slanutka

5 režnjeva češnjaka, sitno narezanog

1/2 šalice maslinovog ulja

2 žličice zdrobljenog ružmarina

1 šalica zdrobljenih konzerviranih rajčica

1 šalica pilećeg temeljca

sol i papar po želji

naribani parmezan

 

Priprema:

Namočite slanutak preko noći.

Ocijedite i kuhajte u vodi dok ne omekša.

Češnjak popržite na ulju. Dodajte rajčicu i ružmarin. Kuhajte 20 minuta.

Dodajte kuhani slanutak (s tekućinom) i zalijte. Kuhajte još 10 minuta. Začinite po želji. Završite s parmezanom.

 ___________________

* Vinaigrette je napravljeno miješanjem ulja s nečim kiselim poput octa ili limunovog soka. Smjesa se može poboljšati solju, biljem i / ili začinima. Koristi se najčešće kao preljev za salatu, ali može se koristiti i kao marinada. (izvor: Wikipedia)

 

* Sotiranje je postupak kojim se sitnije narezane namirnice brzo i kratko poprže vitlanjem, pomicanjem tave naprijed-natrag. Masnoća i tava trebaju biti jače ugrijani, kako bi se formirala smeđa vanjska boja koja štiti i zatvara meso od gubljenja mesnih sokova bez kojih meso postaje suho i siromašnog okusa. (izvor: Wikipedia)

  isprintaj članak