Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Razgovor s povodom
U jednoj večeri sasvim je dovoljno popiti dva do tri koktela
Objavljeno: 27.09.2016. 11:22  
Julijan Vuk, barmen: Okus, boja, miris i ukras najvažniji su pri izradi šarolikih koktela
Julijan Vuk, barmen: Okus, boja, miris i ukras najvažniji su pri izradi šarolikih koktela

Okus, boja, miris i ukras najvažniji su pri izradi šarolikih čarolija kojima rijetko koje nepce može odoljeti, tvrdi Julijan Vuk, barmen. Osnova ovog napitka je alkoholno piće: tekila, votka, rum ili  nešto drugo, nakon čega se dodaju razni likeri, sirupi, sokovi, led i dekoracija. Sve, naravno, ovisi o kreativnosti koktel-majstora. Isti postupak je i za bezalkoholne koktele.

 

Čuvajte se kalorija

Više je vrsta koktela: dugi,  kratki (bez sokova), kremasti, voćni... No za koji god se odlučite, Julijan upozorava: ne pretjerujte! U jednoj večeri sasvim je dovoljno popiti dva do tri koktela, jer je riječ o pićima s priličnom količinom alkohola. Čak i ako se odlučite za bezalkoholne, usporite! Osim ako ne želite natući dodatne kalorije. Također nije poželjno miješati "kratke" i "duge" koktele.

 

Ideja sama od sebe

Za cjelovit dojam podjednako je važan ukras, koji ne mora nužno biti povezan s okusom pića. Najpopularniji su ukrasi od ananasa, naranče, dinje i lubenice; rabe se i listići metvice, ananasa ili nekog drugog voća. Na kraju je još potrebno odabrati zvučno i privlačno ime koktela.

O ukusima se ne raspravlja, pa će se muškarci prije odlučiti za "jače" koktele s više vrsta alkohola, dok će pripadnice ljepšeg spola češće uživati u kremastim i slatkastim koktelima. Podjednako su traženi i osvježavajući bezalkoholni kokteli, posebno ljeti. "Ljeti bih preporučio Coconut kiss, pomalo egzotičan koktel na bazi soka ananasa i kokosa, kao i sve koktele koje se priprema u ručnim mješalicama sa svježim voćem i dodatkom soka od ananasa" - kaže Julijan i dodaje da trendove nameću sami koktel-majstori.

 

Od Opatije do Hvara

Kokteli su natraženiji na atraktivnim mjestima poput plaža i bazena te na ljetnim terasama, pa se ne treba čuditi što je najviše dobrih koktel-barova na Jadranu: od Zrča i Opatije pa sve do Hvara, iako ih ima i u Zagrebu i ostatku kontinenta. "Volim svoj posao, a čak ga radim i kod kuće, u slobodno vrijeme. Koktele najčešće pripremam prijateljima i svojoj djevojci, koja najviše voli Coconut kiss, Piñu coladu, Hawaiian cocktail i nadaleko poznati Sex on the beach" - kaže Julijan koji će se, kako kaže, od sada još više usavršavati u free styleu, scenskom nastupu pri izradi koktela. 

  isprintaj članak