Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Supernamirnice nije nužno uzimati u velikim količinama, nego ih je najbolje uklopiti u svakodnevnu prehranu
Objavljeno: 08.04.2019. 14:04  
Junaci zdrave prehrane
Junaci zdrave prehrane

Snimila: Spomenka Saraga


Namirnice s iznimno visokim udjelom fitonutrijenata (tvari koje imaju posebna ljekovita i hranjiva svojstva) prozvane su superhranom. Najčešće sadrže visoke koncentracije antioksidansa koji štite tjelesne stanice od slobodnih radikala (štetnih spojeva koji nastaju prilikom izmjene tvari u tijelu), ali i druge vitamine, minerale, prirodne kiseline… Supernamirnice nije nužno uzimati u velikim količinama, nego ih je najbolje uklopiti u svakodnevnu prehranu prema savjetu prehrambenih stručnjaka ili lječnika, odnosno ljekarnika.

 

Kelj

Među kupusnjačama najčešće se ističe brokulu, ali zato ne treba zapostaviti kelj! Niskokaloričan, a sposebno hranjiv, kelj je vrhunski izvor minerala (mangan, željezo, magnezij, kalcij), vitamin B, C i K te vrijednih fitokemikalija: karotenoida, flavonoida, luteina i glukozinata… Kelju se pripisuje detoksikacijski i antikancerogeni učinak, a preporučuje se i protiv osteoporoze. Odličan je sirov i u salati.

 

Kakao

Kakao sadrži više od 300 tvari koje povoljno utječu na zdravlje! Bogat je antioksidansima (u koje spadaju polifenoli i katehini koji štite od bolesti srca i žila, te raka) i mineralima, osobito željezom, magnezijem i kromom. Poznat je kao prirodni antidepresiv jer sadrži hormone sreće: serotonin, dopamin i triptofan. Najzdraviji izbor je organski kakao, za razliku od komercijalnog kakaa i čokolade koje se proizvodi na visokoj temperaturi pa se time uništi većina vrijednih tvari.

 

Avokado

Superhranjivo voće jedinstvena je kombinacija nezasićenih masnih kiselina, vitamina E i B skupine te minerala: kalija, bakre, magnezija i kalcija. Sadrži snažne antioksidanse koje se smatra čuvarima zdravlja: betakaroten, lutein i zeaksantin. Osim sirovog ploda izvrsno je i avokadovo ulje.

 

Pčelinji proizvodi

Status najjačih imaju propolis i matična mliječ. Propolis je smolasta tvar koju pčele proizvode prerađujući biljne sokove. Pčalama služi za higijenu i obranu košnice, a sličan učinak ima na ljudsko tijelo; prirodni je antibiotik, jača imunitet, štiti od raka. Matična mliječ pčele proizvode kao „kraljevsku hranu" za svoju maticu. Sadrži jedinstvenu kombinaciju proteina, vitamina i brojnih drugih nutrijenata. Matična mliječ vrhunski je biostimulator za zaštitu i oporavaka od bolesti. 

 

Zeleni čaj

Proizvodi se isto kao i crni, ali bez fermentacije pa su u zelenom čaju sačuvane sve aktivne stvari. A njih je čak 300.  Najpoznatiji su kvercetin i katehin, jaki antioksidansi zbog kojih je zeleni čaj poznat po protuupalnom i antikancerogenom učinku. Zeleni čaj se preporučuje kao pomoć u regulaciji tjelesne težine, masnoća u krvi i tlaka, ali kao i napitak za svakodnevnu okrepu. 

 

Alge

Možda ste pomislili na morske, ali nutricionisti kao najmoćnije preporučuju slatkovodne alge spirulinu i klorelu koje smatraju najbogatijim izvorima proteina na Zemlji, a sadrže i nevjerojatno obilje minerala, vitamina, aminokiselina i klorofila… Alge su supergorivo za ljudsko tijelo, jačaju imunitet, uravnotežuju šećer i masnoće u krvi, pomažu u detoksikaciji i mršavljenju. Tzv. vodeno povrće dostupno je najčešće u obliku praha i tableta.

 

Chia sjemenke

Potječu iz Meksika i Gvatemale, a bile su cijenjene još u aztečkoj civilizaciji. Ove sjemenke iznimno su bogate omega 3-masnim kiselinama, antioksidansima, proteinima i vlaknima. Chia sadrži vrlo malu količinu ugljikohidrata, a nema glutena. Sjemenke možete dodati u jogurt, smoothije, sendiče, umake, salate i juhe. Hladno prešano ulje chia sjemenki dostupno je u kaspulama.

 

Aloe vera

Iz aloina lišća dobiva se gel, odnosno drevni sok tzv. eliksir života koji sadrži više od 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka. Uz obilje vitamina i minerala aloe vera je odličan izvor aminokiselina i protuupalnih tvari poput salicilne kiseline i sterola. Također pročišćuje krv i jača organizam, uravnotežuje krvni tlak i šećer, pomaže kod probave i zaštitnik je od bolesti srca te raka. 

  isprintaj članak