Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Južna Amerika nudi više od same pustolovine
Objavljeno: 04.08.2015. 17:55  
Južna Amerika: Putovati udobno i povoljno
Južna Amerika: Putovati udobno i povoljno

Salar de Uyuni: nakupine soli

 

Južna Amerika nudi više od same pustolovine. I za jedan opušteni, ali doživljajima ispunjen odmor isplati se otputovati preko Atlantika. Bilo da se radi o ronjenju uz Karipsko otočje ispred Venezuele ili o tangu u Buenos Airesu donodimo nekoliko najvažnijih savjeta za putovanje.

 

Putovanje do cilja

Svi veliki gradovi Latinske Amerike dostupni su zračnim linijama mnogih zrakoplovnih tvrtki. Cijene prijevoza posljednjih godina znatno su snižene.

 

Uputa: zračne zbirne karte (Airpass)

Tko raspolaže samo s ograničenim vremenom, a želi u tim zemljama velikog prostranstva vidjeti puno toga, mora računati samo sa zrakoplovom kao prijevoznim sredstvom. Novac se pritom može uštedjeti tzv. zračnom zbirnom kartom, koja sadrži dva do šest kupona za letove uz paušalnu cijenu, “Brazil-Airpass npr. osigurava četiri leta, vrijedi 21 dan i stoji oko 500 eura. Dodatni let stoji samo daljnjih 100 eura.

Važno: zračne zbirne karte ne mogu se nabaviti u Južnoj Americi; dakle treba to učiniti još u Europi. Osim toga te zračne skupne karte povezane su s određenim međunarodnim (međukontinentalnim) zračnim linijama. Često je dakle preporučljivo platiti nešto više za međukontinentalni let, kako bi se moglo doći u posjed ovakve skupne karte za “lokalne” letove. Tko namjerava posjetiti više južnoameričkih zemalja odjednom, nabavit će “Mercosur-Airpass”. Cijena se određuje prema miljama: na primjer za 4201 do 5200 milja (najviše 8 kupona) stoji približno 500 eura.

 

Klima

Vremenske prilike su odgovarajuće prostranstvima tog potkontinenta veoma različite: na sjeveru vlada prava blaga, karipska obalna klima, u području Amazone je uglavnom toplo i vlažno podneblje. U Andama javljaju se, ovisno o nadmorskoj visini, vrlo jake klimatske i vegetacijske razlike i na jugu su uglavnom umjerene temperature kao i u srednjoj Europi.

 

Zdravlje

Cijepljenje protiv tetanusa, hepatitisa i žute groznice preporučuje se za većinu zemalja, ali nije obvezno. Pri dužem boravku u tropskim predjelima (područje Amazone, ušće Orinoka) djelomično su razborite zaštitne mjere protiv malarije. Nažalost, mnoga sredstva protiv malarije imaju jaka popratna djelovanja, pa je poželjno zatražiti savjet liječnika U nadležnim zdravstvenim ustanovama uvijek možete dobiti preporuke o optimalnoj zaštiti cijepljenjem ovisno o odredištu putovanja, trenutku, tjelesnim preduvjetima (npr. godine života, alergija na lijekove …).

 

Prometna sredstva

U Latinskoj Americi najčešće se koriste dugolinijski autobusi (veliki gubitak vremena) ili zrakoplovi (vidi zračne zbirne karte). Doduše, u svakom većem gradu mogu se unajmiti i osobni automobili, ali uz cijene koje su znatno više nego u Europi, a u pravilu moraju se vratiti na istom mjestu.

 

Novac

Zemlje kao Brazil, Venezuela ili Argentina imaju europsku razinu cijena. Drugačije je u zemljama Anda: u Ekvadoru, Peruu, Boliviji ili Čileu troškovi putovanja su znatno manji. Uz domaću valutu najbolje se prolazi s američkim dolarima. Traveller čekove mijenjaju samo određene banke, od kreditnih kartica najbolje prolazi Visa i Mastercard.

 

Jezici

Kako biste se mogli sporazumjeti, trebali biste u svakom slučaju znati nekoliko riječi na španjolskom ili u Brazilu na portugalskom jeziku. S engleskim ne prolazi se dobro čak niti u velikim gradovima.

 

  isprintaj članak