Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Reklamiraju 18.200, a naplaćuju 19.000 kuna!
Objavljeno: 21.11.2012. 18:52  
Kada će nas putničke agencije prestati varati?
Kada će nas putničke agencije prestati varati?
Upravo sam našao malo slobodnog vremena kako bih na webu pogledao ponudu iznozemnih putovanja u organizaciji naših putničkih agencija. Iskreno, najviše me zanimaju DNR Sjeverna Koreja i neko odredište u tzv. crnoj Africi, a da to nisu Kenija ili Tanzanija. I, gle, sretnog li trenutka na stranici , meni nepoznate, putničke agencije ELISE tours iz Zagreba. Samo 15.950 kuna za deset dana u Pekingu i Sjevernoj Koreji. Divota! Ipak je riječ o dalekom putovanju.

 

A onda slijedi hladan tuš u dijelu njihove stranice:

 

OBAVEZNE DOPLATE:

pristojbe zračnih luka 2.250 kn; viza za Kinu 310 kn + 100 kn usluga posredovanja (viza za 2 ulaza u zemlju), buket cvijeća kod posjeta spomenicima Kim il Sungu i Kim Jong Ilu – 5 EUR, napojnice vodičima i vozačima 60 EUR - plaćanje na licu mjesta.

(Ovdje molim sve iz te agencije da nauče pravilno pisati nazive novca budući da, ako kunu pišemo malim slovima, pišimo tako i ostale jedinice pa tako i euro, a nikako EUR i to velikim slovima! Odakle im to samo?!)

Drugim riječima, cijena putovanja je 18.200 kuna, a s doplatama cijena skače na 19.000 kuna što je gotovo 10 posto više od objavljene cijene što i nije tako strašno u odnosu na neke druge agencije kod kojih aranžman poskupljuje i do 40 posto na objavljenu cijenu. Tu je posebno prednjačio Generalturist.

Primijetio sam još jedan problem, a to je da u reklama stoji kako su cijene aranžmana već od 1.590 kuna, ali u ponudi nigdje nema te cijene već kreću s dvije i više tisuća.

 

Tako agencija VIP travel iz Zagreba na svojom internetskoj stranici nudi novogodišnji odlazak u Egipat sljedećom reklamom:

 

Egipat, Sharm el Sheikh
Mexicana Sharm Resort

dvokrevetna soba, all inclusive

29.12.            6.072,40 kn po osobi

 

No, kliknete li na ponudu  na kojoj stoji:

Ljubljana 29.12. - 5.1.2013.            7            dvokrevetna soba            all inclusive                        6.300,40 kn           

 

pojavit će se nova kućica na kojoj stoji:

Raspoloživo

12.600,80 kn

 

To znači da su nam, lažno, ponudili cijenu od 6.072,40 kn po osobi (što je, jamčim, sigurno laž jer će sigurno tražiti nadopaltu za zrakoplovne pristojbe i sl.), zatim su istu cijenu povećali na idućoj stranici za gotovo 300 kuna . U konačnici nude dvostruko višu cijenu od 12.600,80 kuna za koju će, vjerujem, opet tražiti nadoplatu za zrakoplovne prostojbe.
Nije li to prijevara s namjerom o koj bi trebalo ozbiljno razmisliti u Udruzi hrvatskih putničkih agencija - UHPA, Ministarstvu turizma RH, Državnom inspektoratu i u udrugama za zaštitu potrošača. Uostalom, to se kosi sa smjernicama Europske unije!

 

Prije objave ovog teksta na našoj internetskoj stranici poslali smo ga u UHPA-u. Traženi komentar i odgovor nismo dobili!
  isprintaj članak