Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
U novije vrijeme preporuča se cijepiti psa i protiv corona virusa
Objavljeno: 26.03.2014. 16:22  
Kada i zašto cijepiti kućnog ljubimca?
Kada i zašto cijepiti kućnog ljubimca?

Ludbreg


Proljeće, putovanja i sve češći izleti u prirodu su “pred vratima”, a s njima, nažalost, i razni virusi i bakterije koji mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme kućnim ljubimcima. Stoga ih je izuzetno važno pravovremeno i redovito cijepiti i time ih zaštititi od virusnih bolesti kako bi ih bezbrižno mogli šetati, voditi u lov i među druge životinje i ljude. No, kada i zašto cijepiti kućnog ljubimca?

 

Napisala: Marga Domes-Čamagajevac, dr.vet.med.

 

Nabava novog ljubimca

Pri nabavi kućnog ljubimca, bolje rečeno člana obitelji, potrebno je saznati je li životinja već cijepljena i čišćena od crijevnih nametnika i koliko je stara budući da će vas te informacije već pri prvom posjetu zatražiti veterinar. Zapravo, pri nabavi životinje u pravilu bi već trebalo dobiti i njezinu zdravstvenu iskaznicu s podacima o cijepljenju i čišćenju od glista. Nažalost, kod nas to još nije praksa, pa mnogi vlasnici malih, novonabavljenih životinja dolaze bez ikakvih prethodnih saznanja, najčešće ne znajući ni točnu starost životinje. Čak se događa da veterinarovi upiti poput o starosti životinje, je li čišćena od glista, što i koliko puta dnevno jede, gdje spava i slično vlasnike uzrujavaju, pa veterinare često proglašavaju znatiželjnima. No, nije riječ o znatiželji, kažu veterinari, već o informacijama koje služe za orijentaciju za sljedeći potrebni tretman.

 

Cijepljenje

Sve mlade životinje, štenad i mačiće, neovisno o tome imaju li redovnicu ili ne, potrebno je cijepiti po određenom programu kako bi se izbjegle bolesti, dugotrajno liječenje ili uginuće. Poznato je i da su mladi organizmi skloniji bolestima jer im je otpornost slabo razvijena. Pse se cijepi protiv parvoviroze, štenećaka, leptospiroze, zaraznog hepatitisa i infekcije dišnog sustava (parainfluenca). Sve spomenute bolesti obuhvaćene su u jednom cjepivu. Mačke se cijepe protiv virusnog rinotraheitisa, mačjeg calcivirusa i panleukopenije, a sve je također u jednom cjepivu.

Postoje cjepiva raznih vrsta (ovisno o proizvođaču), sastava i tvorničkih naziva. Osnovno je pravilo štene cijepiti prvi puta u dobi od šest do sedam tjedana i cijepljenje obavezno ponoviti nakon mjesec dana. Mačiće treba cijepiti u dobi od dva mjeseca te nakon mjesec dana ponoviti cijepljenje. Osim cijepljenja protiv bjesnoće, što je obavezno po zakonu, pse i mačke bi trebalo doživotno svake godine docijepiti protiv virusnih bolesti.

 

Protiv bjesnoće

S navršena tri mjeseca života, pse je po zakonskim odredbama potrebno cijepiti protiv bjesnoće. Uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće ugrađuje se i mikročip, koji je također obavezan i koji doživotno identificira psa. Kod mačaka cijepljenje protiv bjesnoće nije obavezno, ali se preporuča vlasnicima mačaka koje lutaju po vani.

U novije vrijeme preporuča se cijepiti psa i protiv corona virusa. Od te bolesti oboljevaju najčešće mladi psi u starosti do četiri godine. Bolest je izlječiva i liječenje traje od pet do sedam dana, no bolje je cijepiti nego liječiti! Cijepljenje, ali i pridržavanje rokova, važni su preduvjeti za zdravlje kućnog ljubimca. Kada se bolest pojavi, kasno je za cijepljenje, a rezultat liječenja, koje je dugotrajno i skupo, često je i upitno. Stoga ne zaboravite povremeno prolistati zdravstvenu knjižicu svog kućnog ljubimca i odvesti ga veterinaru.


  isprintaj članak