Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Zanimljivo je kako bioenergetske terapije odlično pomažu kod nesanice
Objavljeno: 05.04.2019. 11:33  
Kada se budite svake noći u isto vrijeme
Kada se budite svake noći u isto vrijeme

Budite li se svake noći budili u isto vrijeme svake noći? Pa, prema tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM), to vrijeme može značiti neravnotežu u određenom organskom sustavu. Teorija TCM vjeruje da su naša duhovna dobrobit i tjelesno zdravlje izravno povezani s unutarnjim sustavima i ritmovima koji pomažu u upravljanju našim tjelesnim funkcijama.

 

Nedostatak sna: učinci uskraćivanja sna

Svi znamo da je dobar noćni san ključan za pravilno reguliranje i rad vašeg tijela, ali koliko je važan san? Kratkoročno, nedostatak odgovarajućeg sna može utjecati na prosudbu, raspoloženje, sposobnost učenja i zadržavanja informacija, te može povećati opasnost od ozbiljnih nesreća i ozljeda.

 

Istraživanja su pokazala da čak i nekoliko dana poremećaja spavanja može prouzročiti:

- povećanje težine

- povećan tek, a time i povećani unos kalorija

- povećanu mogućnost upala (i upalni markeri)

- povišen krvni tlak

- povećanu razinu kortizola (hormon stresa)

- povećana razinu šećera u krvi i inzulina

Dugotrajni poremećaj spavanja može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući pretilost, šećernu bolest, bolesti srca i žila, pa čak i ranu smrt.

 

Što znači buđenje u noći

Zapadna medicina (tzv. tradicionalna medicina) koristi naziv „cirkadijanski ritmovi" kojim opisuje te procese i promjene koje se događaju u nama kao odgovor na naše okruženje. Iako nisu stopostotno jasni sve pojedinosti i razlozi zašto promjena ritma spavanja imaju takve učinke, pogledajmo kako na to "gleda” kineska tradicionalna medicina.

 

Popis vremena buđenja i organa s kojima su povezani - TCM vjeruje da mnoge od tih blokada treba promatrati tjelesno i emocionalno:

22,00 - 23,00 sata: Hormoni i metabolizam

Kada imate poteškoća s uspavljivanjem jasan je znak nekontroliranog stresa. Kao prvu mjeru pokušajte pronaći prave uzroke stresa (što može uzrokovati i nadbubrežna žlijezda).

Osim toga, prema TCM, nemogućnost spavanja u ovom trenutku može biti posljedica drugih endokrinih neravnoteža uključujući štitnjaču ili problem s izmjenom tvari (metabolizmom). 

 

23,00 - 1 sat: Žučna vrećica

Jeste li u posljednje vrijeme teško donosili odluke? Možda vam se smanjilo samopoštovanje?

Fizički, žučna mjehura skladišti i izlučuje žuč, ali emocionalno, prema TCM-u, zadužena je za samopoštovanje i donošenje odluka. Ako do tog trenutka ne zaspite, gubite zalihe energije žučnog mjehura, što s vremenom može dovesti do lošeg samopoštovanja, loše procjene ili teškoća pri izlučivanju masti.

 

1 - 3 sata ujutro: Jetra

Jeste li bili razdražljivi, nesretni ili ljuti više negoli inače?

Ako je tako, vašoj jetri može biti potrebna uravnoteženje. Ako u ovom trenutku ne spavate, možete brzo postati slabokrvni, osobito ako ste ženski zbog važnosti krvi za mjesečnicu (čak i za one koji prolaze kroz menopauzu).

Jetra je također emocionalno povezana s bijesom. Možda ćete uvidjeti da ako se često budite između 1 i 3 sata u noći, možda ste potisnuli ljutnju ili dugotrajnu ogorčenost. Simptomi neravnoteže jetre uključuju nepravilnu mjesečnicu, slabokrvnost, kronični umor i glavobolju. Jetra možete prirodno poduprijeti ljekovitim biljem, i nekim jednostavnim promjenama načina života.

 

3 - 5 sati ujutro: Pluća

Je li se dogodilo nešto posebno tužno ili tragično?

Pluća su odgovorna za pomicanje energije (energije) kroz meridijane i cijelo tijelo, kao i za pružanje imunološke zaštite. Također je emocionalno povezana s tugom. Možda ćete se u tom razdoblju noći probuditi ukoliko se borite s tugom, žalosti. Neravnoteže energije se također mogu pojaviti kao kašljanje, astma ili laka bolest dišnog sustava.

Svi otrovi koji se otpuštaju i razbijaju ranije tijekom noći, izbacuju se iz sustava.

 

Debelo crijevo je aktivno tijekom tog vremena. Smetnje loše prehrane ili prekasno može dovesti do problema koji će vas probuditi u ovom trenutku.

 

5 -7 sati ujutro: Debelo crijevo

Jeste li se držali nečega što vam je posebno teško puštati?

Ovo je najbolje vrijeme za pokretanje crijeva. Debelo crijevo je sve što znači "puštanje” - tjelesno i emocionalno. Simptomi kvara uključuju zatvor, tvrdu stolicu, osip na koži i osjećaj emocionalnog "zapinjanja".

 

Kako dobiti bolji san

Kvalitetno spavanje je osnova zdravlja. Stoga treba redovito vježbati, izbjegavati piti napitke s kofeinom nakon 14 sati i isključiti elektronske i druge uređaje u blizini kreveta. I šalica čaja pred spavanje, recimo od odoljena (valerijane), također može poboljšati ukupnu kvalitetu sna i pomoći da se opustite navečer. 

 

Zanimljivo je kako bioenergetske terapije odlično pomažu kod nesanice.

 

Više o TCM-u pročitajte na: 

https://www.turistplus.hr/hr/kineska_i_tibetanska_medicina_u_turizmu/458/

 

Ova informacija nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje i služi samo kao informacija. Uvijek potražite savjet liječnika ili drugog kvalificiranog zdravstvenog djelatnika s bilo kakvim pitanjima o vašem zdravstvenom stanju i / ili trenutnim lijekovima. Nemojte zanemariti profesionalni medicinski savjet ili odgoditi traženje savjeta ili liječenja zbog nečega što ste ovdje pročitali.

  isprintaj članak