Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Svi građani koji su položili prvu pomoć, dakle i svi vozači dužni su u prometu stati i pružiti prvu pomoć ozlijeđenom
Objavljeno: 03.07.2019. 10:04  
Kada zvati Hitnu pomoć?
Kada zvati Hitnu pomoć?

Slučaj prijeloma, životna ugroženost s obzirom na osnovnu bolest ili pogoršanje zdravlja su slučajevi kada se zove broj 94 ili 112. No, mnogi se zbune kada dežurnom liječniku na telefonu moraju jasno odgovoriti na postavljena pitanja. 

Na broju 94 intervencije uvijek prima liječnik, a ne telefonist u centrali, kako se često pogrešno misli. Najvažnije je da mu osoba koja je nazvala, bilo to sam ozlijeđeni, susjed, prijatelj, član obitelji ili prolaznik, kratko i jezgrovito odgovori na nekoliko postavljenih pitanja. Iz odgovora liječnik procjenjuje treba li osobi samo liječnički savjet ili je potrebno poslati medicinski tim.

 

Sačuvati "hladnu glavu"

No, kada čovjeka uhvati panika, mnogima je teško sačuvati "hladnu glavu". Stoga je uz dobivanje osnovnih podataka, posao dežurnog liječnika putem telefonskog razgovora istovremeno i smiriti osobu koja je nazvala, pružiti joj potporu i osjećaj sigurnosti, što nije nimalo lak zadatak. Ljudi se često izgube i ne znaju reći bit problema, već u panici pričaju nevažne stvari. Najvažnije je reći što se i kako dogodilo te u kakvom je stanju trenutno pacijent. 

 

Okret za spas

Što učiniti u slučaju pada i loma do dolaska liječnika? Svi građani koji su položili prvu pomoć, dakle i svi vozači, dužni su u prometu stati i pružiti prvu pomoć ozlijeđenom. 

Ukoliko netko padne na ulici, od velike će pomoći biti podmetnuti pod osobu karton ili nešto slično. Važno je da osoba ne bude na hladnom, vlažnom ili mokrom betonu, odnosno asfaltu, do dolaska liječnika. Ako se radi o prijelomu, najbolje je pričekati dolazak liječničke ekipe koja će imobilizirati ruku ili nogu. Dogodi li se prijelom ruke kod kuće, priručnu imobilizaciju moguće je napraviti pridržavanjem zdrave ruke slomljenom. Isto ne vrijedi za slučaj noge. 

Strada li kralješnica, odnosno ako je osoba dobila udarac u glavu ili vratni dio kralješnice, nikad je se ne smije pomicati. Ako je osoba u nesvijesti, uvijek je treba okrenuti na bok. Na taj će se način osloboditi dišne puteve i osobi spasiti život. 

Ako je došlo do krvarenja, nemate li kod sebe sterilnu gazu ili pribor za prvu pomoć, pokušajte pritiskom maramice iznad mjesta posjekotine zaustaviti krvarenje do dolaska liječničkog tima.

U slučajevima unutarnjeg ili vanjskog prijeloma potrebno samo mirovati.          

 

Ako niste znali

Ustanova za hitnu medicinsku pomoć Zagreb je u vlasništvu Grada Zagreba i pokriva cijeli grad s pet ispostava: Sesvete, Dubrava, Novi Zagreb, Jarun i Gajnice, čime brže dolaze do pacijenata. 

Djelatnici zagrebačke hitne pomoći obavljaju i sanitetski prijevoz, odnosno prijevoz pacijenata iz bolnice u toplice na medicinsku rehabilitaciju, odnosno po nalogu liječnika obiteljske medicine, od kuće na kontrolni pregled, ukoliko je riječ o nepokretnoj osobi. Dio pacijenata prevoze i na dijalizu.

  isprintaj članak