Kafe aparat imajte uključen 24 sata na dan | Objavljeno: 11.04.2018. 08:43 |
Snimio: Željko Marušić
Kafe aparat imajte uključen 24 sata na dan čime ćete uštedjeti struju, a kvaliteta kave će biti stalna
Ugostiteljstvo je sastavni dio turističke ponude. Kako bi svaki ugostitelj mogao kvalitetno uslužiti gosta u radu koristi puno raznovrsne uređaje koje nazivamo ugostiteljska oprema. Jedan od važnijih je uređaj za pripremu kave.
Napisao: Siniša Linić
Osnovni tipovi kafe aparata
Uređaj koji nam služi u proizvodnji svega toga zove se kafe
aparat. Osnovne tri vrste kafe aparata koje koristimo u ugostiteljstvu su
filter aparati, espresso kafe aparati i automati za kavu.
- Filter aparati
Filter aparati su oni u čiji filter stavljamo za to predviđenu
kavu za ugostiteljstvo
i kroz nju curi vruća voda koja ispire kavu i skladišti
tekućinu u stalno grijanu termo posudu. Specifičnost ove kave je da nema
taloga, nema pjene, puno je kofeinski slabija i lakša za želudac.
- Automati za kavu
Automati su uređaji kod kojih u njihove pretince stavljamo
kavu i šećer te oni sami melju i kuhaju kavu. Takva vrsta uređaja za kavu se
kod nas rijetko koristi zbog visoke cijene, slabe funkcionalnosti i slabe
mogućnosti baratanja kakvoćom kave.
- Uređaj za espresso kavu
Najpopularniji je uređaj za espresso kavu s priključcima za
kuhanje čaja i ispuštanje vodene pare. Aparati za kuhanje espresso kave mogu
biti s jednom, dvije, tri ili četiri grupe, odnosno jedna grupa je izvod na kojeg
dolazi ručka s mogućnošću kuhanja jedne ili istovremeno najviše dvije
kave. Takva vrsta kafe aparata također može biti podijeljena prema načinu
rada na poluautomatske ili automatske programirane aparate. Poluautomatski
aparati su oni kod kojih za upravljanje koristimo obične prekidače i
količina kave ili čaja u šalicama je prepuštena procjeni barmena.
Automatski programirani aparati su oni kod kojih programiramo dužinu kave
odnosno količinu tekućine koja će iscuriti u šalicu. Dakle, konobar mora
samo stisnuti jednu od četiri ponuđene mogućnosti i iscuriti će uvijek
jednaka količina tekućine. Takvi aparati imaju i memoriju za bilježenje
točnog broja skuhanih kava.
Kafe aparati današnje generacije imaju automatsko punjenje
bojlera vode i grijači kod takvog urteđaja ne mogu raditi dok ne uzme dovoljnu
količinu vode. Također sami nadopunjavaju vodom. Kod starije generacije
konobar je uvijek morao pritiskom na ručicu za punjenje uređaja puniti i
dopunjavati ga.
Kava - odraz ukusa podneblja
Zemlja s najvećom tradicijom pijenja espresso kave je naš
susjed - Italija pa smo tako i mi od njih preuzeli taj običaj kao i uređaje
kojima se to radi. Najpoznatije tvrtke kafe aparata na našem tržištu su
Gaggia i Faema, ali jednako tako kvalitetne su marke La Pavonni, San Marco,
Cimbali i druge. U pravilu, za samu kvalitetu kuhanja kave nema dobrih i loših
aparata. Postoje dobri i loši serviseri, dobra i loša kava i dobri i loši
konobari koji pripremaju kavu. Kad govorimo o kavi to je stvar ukusa i
podneblja. Kako bi naš uređaj kuhao dobru kavu potrebno je 7 grama kave za
jednu malu šalicu, točno određene meljavosti odnosno granulacije. Za svaku
promjenu vrste kave potrebno je podesiti mlinac za kavu i dozator istresanja
kave, za što je zadužen serviser kafe uređaja ili serviser dobavljača kave.
Povremeno je potrebno napraviti usklađivanje meljavosti kave i zbog same
istrošenosti noževa mlinca. Pritisak u bojleru kafe aparata mora biti
približno 1,5 bara, a temperatura izlazne vode približno 85º C. Pritisak vode
za kuhanje kave mora biti približno 10 bara u slobodnom radu crpke.
Kada iz dozatora isipamo kavu u sito grupe, moramo je lagano
istisnuti na stiskaču mlinca. Ako je presitno mljevena, voda se probija teško
kroz nju i nemamo dobro otapanje što završava lošom (skuhanom) kavom. Ako je
kava pregrubo mljevena, voda samo prođe kroz nju u velikom mlazu, ne otapa
sastojke kave i opet dobivamo lošu kavu. U oba slučaja možemo si pomoći
tako da presitno mljevenu kavu manje stisnemo na stiskaču, a onu pregrubo
mljevenu bitno jače stisnemo pa na taj način reguliramo protok vode kroz kavu
u situ. To je način kako s lošim granulatom kave možemo dobiti
zadovoljavajući sadržaj u šalici.
Važno je servisiranje
Jedan od bitnih čimbenika u radu uređaja je u održavanju
njegove protočnosti budući da se u svim njegovim dijelovima nalazi vruća
voda i vodena para, što dovodi do oslobađanja velike količine kamenca iz
vode. Kako bismo spriječili taloženje kamenca, na ulaz vode ugrađujemo uređaj
koji se zove depurator ili odstranjivač kamenca. Depurator elektrostatski
djeluje na vodu, on kamenac razgrađuje u ione topive u vodi. Depurator svoju
ulogu ne može obavljati vječno pa ga moramo elektrostatski nabiti, odnosno obnoviti.
Uobičajeni depurator je spremnika za osam litara vode. Njegova funkcija nakon obnove
traje 2500 - 3000 kava. Savjetujem ugostiteljima da nakon svakih 3000 skuhanih
kava, odnosno u zimskom razdoblju kad se kuha puno čajeva i vina i nakon 2000
kava, zovu servisera da obnovi depurator, provjeri granulacije te doziranje
količine kave.
Još jedan od savjeta: kafe aparat imajte uključen 24 sata na dan čime ćete uštedjeti struju, a kvaliteta kave će biti stalna. Svaku večer poslije prestanka rada potrebno je očistiti sita i mrežice na grupi kafe aparata kao i izlaz vodene pare na kojem se radi cappuccino ili kuha vino.
![]() |