Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Ugroženo gotovo cijelo goapodarstvo, a ne samo turizam. Kako im pomažu u svijetu?
Objavljeno: 22.03.2020. 15:02  
Kako će poduzetnici i obrtnici izaći iz nevolje
Kako će poduzetnici i obrtnici izaći iz nevolje

Srećom, zahvaljujući internetu dio poduzetnika i obrtnika uspjet će barem djelomično spasiti poslovanje. Tako pristižu ponude i sve je više oglasa u kojima škole stranih jezika nude online nastavu, a i fitness treneri su još marljiviji sa svojom ponudom koju su ionako već i ranije nudili putem interneta. Ali što je s ostalim zanimanjima? Ne postoji virtualni smještaj, virtualno šišanje, virtualno depiliranje ili virtualne usluge masaže i fizikalne terapije.

Trebamo prihvatiti činjenicu da će se predstavvnici vlade trebati ozbiljno i hitno pozabaviti tom temom budući da vrijeme teče i mnogi bi poduzetnici i obrtnici mogli propasti. Time i deseci tisuća obitelji ostati gladni. Od obećanja odgoda plaćanja nema ništa. Na kraju će dug biti pozamašan, a ljudi ga neće imati čime platiti, što zbog toga što uopće nisu radili, što zbog činjenice da će i drugi građani osiromašiti i mnogo toga si neće moći priuštiti. Država treba pomoći tvrtkama i obrtnicima izravnom novčanom pomoći, jeftinim kreditima, smanjenjem poreza i odgodom plaćanja istih. 

 

Kako to rade u svijetu

Kina je smanjila PDV s tri na jedan posto za mala poduzeća do kraja svibnja, a u cijelosti su ga ukinuli na medicinska sredstva, dostavu hrane (čime su ljudima olakšali besparicu zbog toga što ne rade), smještaj, frizerske usluge kao i na prodaju maski izaštitne odjeće.

Danska je produžila rok za plaćanje PDV-a velikim tvrtkama za 30 dana, a svi su dobili produženje roka plaćanja doprinosa na plaće. Istovremeno država sudjeluje sa 75% iznosa plaće kako ugroženi poslodavci ne bi otpuštali radnike.

Francuska je odgodila plaćanje poreza i doprinosa na zarade.

Njemačka je odorila novčanu pomoć (subvencije) tvrtkama kako ne bi otpuštale radnike koji rade skraćeno radno vrijeme, a razmatra se uvođenje ove godine solidarnog poreza u iznosu od 5,5 posto za one s visokim dohocima, a čije je uvođenje bilo predviđeno za sljedeću godinu.

I u Grčkoj nije četiri mjeseca potrebno plaćati PDV, a plaćanje doprinosa je pomaknuto do kraja lipnja.

U Italiji su također odgodili plaćanje poreza u tzv. crvenim regijama, a poduzeća s padom prometa veći od 25 posto dobit će porezne kredite.

Španjolska je uvela porezne olakšice malim i srednjim poduzećima i poduzetnicima i omogućila odloženo plaćanje poreza šest mjeseci i to bez kamata.

U UK Velika Britanija i Sjeverna Irska najavili su smanjenje poreza na imovinu za maloprodaju, zabavu i turizam.

U SAD-u se razmatra mogućnost oslobođenja od poreza na zarade i o povećanju broja dana plaćenog bolovanja.


  isprintaj članak