Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Dijete poznaje majčin glas prije rođenja, negdje oko sedmog mjeseca trudnoće
Objavljeno: 06.09.2019. 08:45  
Kako dojenče prepoznaje majku?
Kako dojenče prepoznaje majku?

Jedna od najvećih briga koje prije poroda brine majke je hoće li njihovo dijete znati da mu je mama. Živjelo je u njoj gotovo godinu dana, ali nakon što je izišlo u taj veliki svijet, kako će znati razliku između nje i njene majke ili svekrve? Posebice jer su se svi, toliko uzbuđeni, aktivno uključili u prvim danima skrbi oko dojenčeda? Vrlo brzo majke shvate kako dijete zna otkriti razliku između majke i njegovih baka, ali kako prepoznaje majku? Sve se svodi na osjetila.

Novorođenče koristi tri važna osjetila koja mu pomažu da otkrije mamu: osjećaj sluha, miris i vid. Dijete poznaje majčin glas prije rođenja, negdje oko sedmog mjeseca trudnoće. To znači da do trenutka rođenja već zna tko mu je majka upravo po zvuku njenog govornog glasa. Istraživanja obavljena na Tihooceanskom luteranskom sveučilištu u Tacomi u Washingtonu otkrila da nerođena djeca aktivno slušaju majčin glas u maternici tijekom posljednjih deset tjedana trudnoće.

Liječnica Alice Sterling Honig, profesorica razvoja djeteta na Sveučilištu Syracuse, smatra kako dojenčad ne samo da prepoznaju miris svoje majke - već ga vole. Miris njene kože ih opušta, zbog čega je dodir kože na kožu toliko važan. Čak dojenčad mlađa od tri dana mogu razlikovati majčino mlijeko od tuđeg mlijeka samo po njegovom mirisu.

Dojenčad može prepoznati lica majke u roku od tjedan dana nakon rođenja, navode roditelji. Budući da toliko vremena provodi u neposrednoj blizini majčinog lica, postaje pomalo stručnjak za prepoznavanje lica. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Sheffield u Engleskoj otkrilo je da su dojenčad u dobi od šest mjeseci zapravo bolji u odabiru pojedinačnih lica među skupinom ljudi negoli odrasli.


  isprintaj članak