Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Pazite kojom prigodom pohvaljujete dijete
Objavljeno: 16.11.2020. 15:17  
Kako dugoročno motivirati svoje dijete za učenje?
Kako dugoročno motivirati svoje dijete za učenje?

Slika: Instagram

Izbjegavajte, ako je ikako moguće, dijete redovito nagrađivatii slatkišima, gledanjem televizije ili računalnim igrama. To ima kratkotrajan učinak.


Stvorite dobro okruženje za učenje

Kad se ljudi osjećaju dobro, motiviraniji su učiti nove stvari i raditi neke stvari. Nije to samo za djecu. Započnite slobodni dan odvajanjem zajedničkog vremena za ukusan i zdrav zajutrak. To vas osposobljava za cjelodnevne napore. Zdrava prehrana u školi, dovoljno spavanja i vježbanja, uredno radno mjesto i mirno radno okruženje pomažu da ostanete usredotočeni.

 

Pronađite prave poticaje

Stvorite ciljeve koje vaše dijete smatra toliko sjajnim da ga se može potaknuti na učenje, na primjer: „Svatko tko dobro nauči biologiju ima priliku postati veterinar.” A budući praznici u inozemstvu mogu uvjeriti vaše dijete da učenje jezika ipak nije tako dosadno.

 

Pokušajte da škola ne bude glavna obiteljska tema razgovora

Prije svega, dom bi trebao biti sigurno utočište u kojem se djeca mogu opustiti i oporaviti od školskog dana. Ako je vaše dijete napeto, ono što mu je potrebno prije svega su rastresenost i ugodna iskustva. Jeste li zabrinuti ili želite saznati više o svakodnevnom školskom životu vašeg djeteta? Pokazivanje zanimanja uvijek je dobro. Najbolje je pitati u dobrom trenutku. Ako izravno pitanje ne izmami puno od vašeg potomka, također možete pokušati usmjeriti razgovor prema lijepim stvarima svakodnevnog školskog života, poput sporta, odmora, posebno voljene teme ili prijatelja. Kad djeca govore o dobrim iskustvima, ponekad im pobjegne i kažu nešto što i nije tako sjajno.

 

Dvaput duboko udahnite. Barem!

Vrlo je važno imati dovoljno stanki između nastavnih jedinica, po mogućnosti prije negoli djetetu u glavi počne bučiti. Pomoći će mu malo vježbanja i gutljaj vode. Tako će gradivo lakše savladati. Ako još uvijek ima dovoljno vremena za prijatelje i razbibrigu, ravnoteža između škole i života je u pravu, a želja za učenjem raste.

 

Promovirajte samoodređenje

Ima li vaše dijete omiljeno mjesto za učenje ili je usredotočenije navečer negoli nakon škole? Lijepo! Prepustite djetetu da odluči kako postići vlastite ciljeve učenja. To također potiče i jača samopouzdanje.

 

Dajte prijedloge za učenje

Roditelji ne bi trebali postati zamjenski učitelji budući da to može zaoštriti međusobni odnos. Ipak, možete dati puno prijedloga. Ne biste trebali pretjerano upotrebljavati riječ "učenje". Radije govorite o otkrivanju ili istraživanju. Promijenite uloge i dopustite djetetu da vam kaže ono što je upravo naučilo. To povećava samopouzdanje. 

 

"Slučajno" unesite školski sadržaj u svakodnevni život

Izračunavanje tijekom pečenja, objašnjavanje povijesnih događaja uz pomoć najnovijih vijesti, vježbanje engleskog jezika u obliku prekrasne priče ... Možete ga učiti bilo kad i bilo gdje. Izleti u prirodu ili muzeje oživljavaju suhu školsku građu. Ako je moguće, predvidite izlete s cijelom obitelji i ponesite sa sobom odgovarajuće udžbenike.

 

"Možeš to učiniti!" 

Približite djetetu njegovu snagu i pružite mu osjećaj postignuća koji mu možda nedostaje u školi. To jača samopouzdanje. Istodobno mu pokazujete zahvalnost i priznanje bez obzira na školski uspjeh. Čak i ako vam se to čini teško, izbjegavajte, ako je ikako moguće, dijete redovito nagrađivatii slatkišima, gledanjem televizije ili računalnim igrama. Takav podstrek djeluje samo kratko vrijeme. Kao rezultat toga, djeca više ne uče sama od sebe.

 

Pohvaljujte ispravno

Nažalost, pohvala učenicima za uspješno sudjelovanje i rad na nastavi ima suprotan učinak. Međutim, dobro je kada hvalite svoje dijete zbog stvari na koje može izravno utjecati, kao što je veliko zalaganje, neovisnio o rezultatu. Djeca primjećuju da uspjeh imaju u svojim rukama. Naučite ih da ne odustaju lako i da su pogreške i izazovi dio toga.

 

Učenje s planom

Plan učenja ili popis obveza učenja potiču učenje. Odredite što treba naučiti svaki dan i kako ćete ga za to nagraditi. Ciljevi učenja zabilježeni su na popisu obveza učenja i označeni kada su postignuti. To potiče!

  isprintaj članak