Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ljepota
Zimske naočale treba pravilno izabrati
Objavljeno: 03.01.2019. 17:25  
Kako izabrati naočale za zimu
Kako izabrati naočale za zimu

Naočale za sunce su obavezne tijekom zimskih sunčanih dana, i to ne samo na planinama, kao zaštita i kao modna pojedinost.  

 

 

Stakla i UV zaštita 

Prilikom kupovine naočala prvo provjerite kakva im je UV zaštita. Ukoliko na njima nije deklaracija i potvrda da štite oči od UV zračenja provjerite kod optičara odgovaraju li izabrane vašim zahtjevima. Dobre naočale podrazumijevaju blokiranje najmanje 70 posto UVB i 60 posto UVA zraka. 

 

Oblik lica 

Nakon izbora kvalitetnih naočala koje imaju dobru zaštitu trebate utvrditi oblik lica. Najlakše ćete ga utvrditi ukoliko se fotografirate ili uzmete fotografiju na kojoj ste izravno okrenuti prema fotografskom aparatu, odnosno mobitelu, a zatim na nju položite prozirni papir na kojem ćete iscrtati rubove svoga lica. Ponekad je teško utvrditi o kojem se obliku radi. Izaberite onaj koji vam se čini najupečatljiviji.

 

Okruglo lice

Kod okruglog i malo punašnog lica širina i dužina su jednake, pa u tom slučaju treba izabrati oblik naočala koje će prividno izdužiti lice. Ako imate ovakav oblik lica, izbjegavajte okrugle sunčane naočare. Umjesto njih, uzmite široke s četvorokutnim okvirima. 

 

Ovalo lice 

Ovalni oblik lica krase istaknute jagodice i brada koja je neznatno uža od čela. Ovom obliku pristaju gotovo svi modeli naočala. Ipak, blago četvrtasti okviri sa zaobljenim ivicama najbolje izgledaju na takvom licu. 

 

Četvrtasto lice 

Ovakva lica imaju izražen donji dio vilice i široko čelo. Budući da su širina i dužina lica jednake, trebaju vam okviri koji će ublažiti i smekšati crte lica, poput okruglih ili ovalnih. Najbolji izbor su velike okrugle naočale tamnih stakala. 

 

Srcoliko lice 

Pri odabiru sunčanih naočala kod srcolikog lica je uravnoteženje širokog čela i uske brade. Pokušajte sa sunčanim naočalama čiji okviri imaju zanimljive uzorke kako biste pozornost usmjerili na područje oko očiju. Za tu vrstu lica prikladne su i manje naočale bez velikih okvira i svjetlije boje. Odgovarat će i okviri izduženi prema dnu, poput avijatičarskih.

 

Duguljasto lice

Duguljasto lice, kao što samo ime govori, duže je nego šire. Vilica je obično najuži dio kod ovakvog oblika lica, pa zato pripazite kod odabira naočara i izaberite one koje će naizgled skratiti lice. Okrugli ili četvrtasti okviri su definitivno najbolji izbor.


  isprintaj članak