U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Paprika
Ostavimo li da plodovi potpuno dozriju na stabljici, paprika će prestati cvjetati. ...
Kako očistiti prijenosno računalo puno mikroba
Za vrijeme dok se suši pametno računalo upotrijebite vrijeme i operite ruke! Na taj način nećete vratiti klice na svoj novo dezinficirani uređaj. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Odjenite se tako da pokrijete što je više kože moguće, ali bez sintetike
Objavljeno: 04.05.2015. 20:01  
Kako izbjeći ozljede na letu zrakoplovom?
Kako izbjeći ozljede na letu zrakoplovom?

Kako izbjeći ozljede na letu zrakoplovom?


- Raspitajte se dobro o podacima sigurnosti letova raznih zrakoplovnih tvrtki i odlučite se za onu najsigurniju.

- Kad je moguće odaberite izravand let za željeno odredište kako biste prolazili kroz što manje slijetanja i uzlijetanja. Najveći se broj nesreća događa upravo kada avion povećava odnosno smanjuje visinu ili brzinu, a ta je situacije prisutna upravo kod polijetanja i slijetanja.

- Odjenite se tako da pokrijete što je više kože moguće. Sintetičke tkanine bi se mogle, ukoliko dođe do požara u zrakoplovu uslijed neke nezgode, rastopiti na visokim temperaturama, stoga birajte odjeću od prirodnih materijala poput vune, pamuka, trapera ili kože.

- Izbjegnite odjeću koja vas steže te odjenite odjeću koja se može opustiti.

- Obuća neka bude udobna, bez potpetica te od prirodnih materijala. Najzahvalnije su cipele s vezicama budući se lako mogu otpustiti.

- Slijedite upute domaćice zrakoplova. One su prošle obuku o sigurnosti putnika.

- Slušajte uputstva o sigurnosti dane na početku leta.

- Pročitajte i karticu s uputama o sigurnosti koja se nalazi u pretincu za novine na poleđini sjedala ispred vas.

- U glavi napravite plan akcije u slučaju opasnosti. Zapamtite izlaze u slučaju nužde kako ispred tako i iza vas. Izbrojite redove između vas i najbližeg izlaza tako da znate kamo treba ići čak i ako zbog dima nećete ništa vidjeti.

- Cijelo vrijeme leta budite vezani pojasom. Puno će vam značiti ukoliko doživite neočekivanu turbulenciju.

- Zamolite domaćicu u zrakoplovu da vruće napitke toči iznad kolica, a nikako ne iznad vašeg krila. Kod nadopunjavanja pružite joj šalicu, neka je napuni i tek vam je onda vrati.

- Ograničite unos alkohola. Pritisak u kabini uzrokuje bržu apsorpciju alkohola koji tako ima veći učinak na vas nego što bi to bilo na zemlji, tako da bi dva pića mogla imati isti učinak kao tri ili četiri u uobičajenim okolnostima.

- Teške predmete ne stavljajte u pretinac iznad glave. Mogli biste ozlijediti leđa stavljajući ih gore. Istovremeno zamolite domaćicu zrakoplova da ukloni sve teške predmete iz njih.

  isprintaj članak