Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Hrana i eros
Objavljeno: 14.11.2020. 11:36  
Kako jedete, tako volite
Kako jedete, tako volite

Slikao: Renato Jagustović

"Najradije bih te pojeo, moja breskvice” - reći će vam dragi u ljubavnom zanosu. I zaista, ona mu je poslastica dok ne dođe vrijeme sladoleda.

 

Vino vodi u sobu

Još je Ovidije u prvom stoljeću prije naše ere napisao "Ars amatoria" ("Vještina ljubavi"), predlažući suvremenicima kako se ponašati prije odlaska u sobu. Govorio je da vino ima osobine afrodizijaka, baš kao i korijen mandragore koju je preporučivao Plinije Stariji. 

Mozak goluba, testisi pijetla, bikova muda, salate od mrkve, šparoga i tartufa, ali i ostrige, kavijar i rakovi, tijekom povijesti bili su i ostali lijek protiv spolne nemoći i pomanjkanja želje. 

Međutim, 1989. godine "Food and Drug Administration" (američki Institut za kontrolu hrane i lijekova) potvrdio je da su seksualni učinci nekih vrsta hrane samo narodna vjerovanja. Potvrđuju da postoji veza između hrane i biokemijske aktivnosti u mozgu koja može utjecati na spolni odnos. Za ovu akciju odgovorni su dopamin i serotonin, molekule koje prenose kemijske impulse među neutronima koji zatim dovode do određenog ponašanja. Poznato

je da dopamin naglašava spolne poticaje i rađa grubu spolnost, dok serotonin određuje spolnost koja u sebi ima razdraganosti, glupiranja, ali i blagosti. A koja je prava hrana za to?

Serotonin dolazi iz triptofana, aminokiseline koja se nalazi u zelenilu. A dopamin je plod tirosina, aminokiseline koja se nalazi u mnogim vrstama hrane. Jelo bogato proteinima podiže razinu dopamina, dok se s obrokom temeljenim na složenim karbohidratima postiže povećanje serotonina.

 

Bogati stol

Prehrambeni stručnjaci tvrde da smo danas zaboravili uživati u jelu. Jedemo na nezdrav način gutajući hranu sumnjive kakvoće. Došlo je dotle da neki pojedenu hranu povraćaju ili uopće ne jedu i umiru od izgladnjelosti radi dobrog izgleda, dok drugi ne prestaju s jedenjem!

 

Siromašan krevet

Liječnici tvrde da oba spola pate od smanjenja spolne želje što žene dovodi do spolne hladnoće, a muškarce do spolne nemoći. Prema nekim ispitivanjima čak 70,6 posto muškaraca osjeća tjeskobu prije ljubavnog čina, 21,3 posto žena pate od vaginizma, 41 posto žena ne kriju da ostaju nezadovoljene, dok ih 11 posto tvrdi da imaju bolove tijekom spolnog odnosa. Psihijatar Giovanni Cociglio tvrdi da iste osobe istovremeno pate od dvije vrste smetnji, prehrambe i seksualne. U uobičajenoj fiziologiji probava i spolni odnos bi trebale biti dvije samostalne funkcije. Danas hrana i spolnost počinju smetati jedno drugom budući da je prekinuta međusobna harmonija. Rezultat su anoreksija, bulimija i gojaznost za koje u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kažu da su u porastu.

 

Samozaštita od spolne želje

Riječ je o tri smetnje u prehrani koje na kraju daju isti rezultat: stvaraju tjelesnu, pa i spolnu udaljenost. Kod čovjeka se javlja strah da bude dodirnut bilo na tjelesnom bilo na duševnom planu, strah da nekog "propusti". A onaj tko se boji da tog nekog pusti, boji se i spolnosti. To su tri slučaja u kojima tijelo postaje prostor unutar kojeg dolazi do sukoba. Mnoga istraživanja aktivnosti kod osoba koje imaju problema s hranom jer odbijanje tijela, koje se doživljava kao masno, ružno, i osjećaja stida koji iz toga proizlazi, postaje prepreka za uspostavljanje osjećajne veze.

 

Uravnotežen odnos hrane i spolnosti

Prehrambeni stručnjaci tvrde da nisu, kao psihijatri ili psihoterapeuti, toliko ozbiljno razmatrali vezu između hrane i spolnosti. Međutim, kako kažu, jedno je sigurno: zdrav i uravnotežen odnos s hranom odraz je uravnoteženog odnosa sa spolnošću. Stoga, za uobičajen spolni odnos treba slijediti dobar model prehrane koji je u stanju zadovoljiti moć osobe i na području spolnosti. Upravo onaj cilj koji je, kako to uvijek izgleda, teško dostići. Da sam kralj, pio bih samo masnoću

Davno su prošla vremena kada je debljina bila znak bogatstva. Danas se prebrojava kalorije kako bi se udovoljilo zakonima estetike koji propisuju ravne trbuhe i tanki struk i po njima odredilo i vrijeme trajanja spolnog čina (prosječno13,8 minuta). Važno je trenutno zadovoljstvo u orgazmu. Reklo bi se da se više ne želimo poigravati s uzbuđenjem, nego se želimo što prije osloboditi. Isto ponašanje javlja se i kada je riječ o hrani. One faze da se prije vidi, pomiriši, kuša i tek onda žvače potpuno su preskočene. Hrana se jede brzo. Propušta se i oralno i seksualno uzbuđenje i odmah juri prema kraju.

 

I u jelu i u ljubavi bez zanosa

To što danas spolni čin i prehranu povezuje brzina obavljanja potvrđuje i sociološko istraživanje Willyja Pasinia na temu "Hrana i ljubav" o gastroereotskim navikama. Ovo istraživanje otkriva da bi 71,6 posto osoba, od tisuće ispitanika, voljeli produžiti zadovoljstvo u krevetu. Ovaj se postotak kod muškaraca penje na 77,6 posto. Nažalost, visok postotak onih koji iskazuju ovu želju ima problema s prehranom.

  isprintaj članak