U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Paprika
Ostavimo li da plodovi potpuno dozriju na stabljici, paprika će prestati cvjetati. ...
Kako očistiti prijenosno računalo puno mikroba
Za vrijeme dok se suši pametno računalo upotrijebite vrijeme i operite ruke! Na taj način nećete vratiti klice na svoj novo dezinficirani uređaj. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
I malo vlage može oštetiti prijenosno računalo ukoliko je uključeno
Objavljeno: 09.06.2020. 09:41  
Kako očistiti prijenosno računalo puno mikroba
Kako očistiti prijenosno računalo puno mikroba

Čak i ako ste savladali umjetnost pažljivog pranja ruku u skladu s preporukama o koronavirusu, još uvijek postoji mogućnost da se raznorazni mikrobi s vašeg prijenosnog računala prenesi i u vaše tijelo. Iako ga ne možete ubaciti u perilicu rublja s nekim dezinficijensom i pustiti program iskuhavanja, možete primjereno očistiti sve njegove površine. Evo četiri koraka za laku dezinfekciju prijenosnog računala, a istodobno ga riješite svih mrvica.

 

Ispuhivačem ga oslobodite mrvica, prašine i druge prljavštine

Baš kao što možete „usisati" podove prije negoli ih operete, tako možete, u ovom slučaju, ispuhati prašinu i druge nakupine s prijenosnog računala prije nego što ga obrišete primjerenim  vlažnim rupčićem – papirnatim ili plateninim. Limenka komprimiranog zraka, koja stoji svega osam dolara na Amazonu, bit će odličan izbor. 

Isključite prijenosno računalo, a zatim usmjerite zrak u sve pukotine na vašoj tipkovnici, USB ulaze i sve ostale rupice na prijenosnom računalu. Prema New York Timesu, trebali biste koristiti kratke, brze potiske jer dugi mogu prouzročiti sakupljanje vlage u vašem računalu.

 

Očistite prijenosno računalo krpom od mikrovlakana i alkoholom

Za čišćenje prijenosnog računala koristite krpe od mikrovlakana koje ćete navlažiti s 90-postotnim izopropil alkoholom. Izlijte nekoliko kapi alkohola na krpu od mikrovlakana, izgužvajte je tako da bude podjednako vlažna, a zatim pažljivo obrišite na prijenosnom računalu sve osim osim zaslona i tipkovnice. Pamučni jastučići (blazinice) dobro čiste na tipkovnici i razmacima između njih. Preporučamo domaće Lola radi njihove čvrstoće.

 

Zaslon očistite suhom krpom od mikrovlakana s kapljicom vode

Većinu otisaka prstiju sa zaslona prijenosnog računala trebali biste nježno trljati suhom krpom od mikrovlakana, ali po potrebi možete koristiti i malo tekućine. Iako bi nekoliko kapi obične vode na vašoj krpi moglo biti sve što vam treba, neke tvrtke - na primjer, Dell i Lenovo, kažu da je sigurno koristiti mješavinu vode i izopropilnog alkohola u omeru od 50:50. Prije negoli iskušate provjerite kod proizvođača vašeg prijenosnog računala treba li tekućinu staviti na krpu ili izravno na ekran.

 

Laptop osušite prije uporabe

Prijenosno računalo će se osušiti u nekoliko trenutaka. Možda vam se to čini dugo i nepotrebno, ali prema mišljenju stručnjaka i malo vlage ga može oštetiti ukoliko je uključeno. 

Za vrijeme dok se suši pametno računalo upotrijebite vrijeme i operite ruke! Na taj način nećete vratiti klice na svoj novo dezinficirani uređaj.

  isprintaj članak