Boje i psihološki učinak na nas
Pravilnim izborom boja možemo si uljepšati život i postići veće uspjehe. ...
Poznajete li svoj bicikl?
Bicikl kao superheroj - smanjuje emispuštanje ugljičnog dioksida, sprečava bolesti, stvara nova radna mjesta. ...
Kako potaknuti dijete na učenje
Djeca vole učiti, ali mnoga od njih već u ranoj dobi gube želju za učenjem. To je uglavnom zbog pritiska na njih ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Svaki pas može potaknuti alergijsku reakciju
Objavljeno: 07.05.2017. 14:38  
Kako odabrati najprikladnijeg psa za dijete
Kako odabrati najprikladnijeg psa za dijete

Odabir psa je osobna odluka koja ovisi o životnim navikama obitelji, naravi i raspoloživom novcu. Pas kojeg odaberete mora biti u suglasju sa svim tim čimbenicima kako biste mogli uživati u suživotu sljedećih 10 do 15 godina. Donosimo nekoliko smjernica koje trebate uzeti u obzir prilikom razmišljanja o kućnom ljubimcu.

 

Način života

Većina pasa voli puno kretanja i boravak na otvorenom i dužni ste im to osigurati. Prilikom odabira pasmine treba uzeti u obzir koliko je određenom psu zaista potrebno kretanja i možete li si to vremenski priuštiti. Djeca često žele aktivnije pse no neke pasmine zahtijevaju i preko sat vremena vježbe dnevno. Takve pse preporučaju obiteljima s djecom koja su inače aktivna ili se bave sportom. U protivnom se preporuča manje aktivne pasmine koje neće patiti zbog predugog mirovanja.

 

Uvjeti stanovanja

Vrsta psa kojeg ćete odabrati uvelike ovisi i o uvjetima u kojima živite. Veće pasmine poput labradora, njemačkih ovčara i bernardinaca više pristaju obiteljima koje žive u kući te imaju dosta prostora za njihovu igru i vježbu. Idealno bi bilo kad bi obitelji koje žele velikog psa živjele u susjedstvu koje je prilagođeno psima, s mnoštvom velikih parkova i otvorenih prostora. Ljudi koji žive u stanovima trebali bi odabrati manje i mirnije pasmine koje ne zahtijevaju toliko aktivnosti i bolje podnose duži boravak unutar kuće (stana). Također treba uzeti u obzir i klimu u kojoj živite jer su neki psi bolje prilagođeni za život u toplijim krajevima, dok drugima, poput recimo aljaškog malamuta, više odgovaraju hladnije klime. Pamine poput mopsa i buldoga zbog mogućih dišnih problema također teško podnose vrućine.

Važna stvar kod uzimanja bilo kojeg ljubimca jest utvrditi postoje li alergije kod nekog člana obitelji. Svaki pas može potaknuti alergijsku reakciju, ali postoje neke pasmine poput maltezera, pudlice ili shih tzua na koje alergičari manje reagiraju. Svakako se savjetujte i s liječnikom opće medicine.

 

Dotjerivanje i njega

Neovisno o pasmini, baš svi psi zahtijevaju određenu njegu i brigu o dlaci. Ipak, neke pasmine su puno zahtjevnije. Dugodlake pse potrebno je iščešljavati nekoliko puta tjedno, u sezoni linjanja i svakodnevno, a takvu njegu ne možemo očekivati od djece. Češljanje i kupanje dugodlakog psa oduzima puno vremena i ukoliko ga nemate dovoljno radije odaberite kratkodlake pse koji zahtijevaju manje vremena jer ćete vi biti ti koji brinu o njima. 

I kod kratkodlakih pasa, posebice onih "naboranih" poput mopseva i buldoga treba odvojiti dodatno vrijeme kako biste im se čistile brazde i ne bi nastale komplikacije koje iziskuju posjet veterinaru i dodatno liječenje. Neki stariji psi, kao i štenci, zahtijevaju također dodatno vrijeme za njegu i obuku i budite spremni preuzeti i taj dio odgovornosti.

 

Cijena

Cijena psa puno je više od samog iznosa koji ćete odvojiti prilikom kupnje. Kao obitelj morate se usaglasiti o iznosu koji mjesečno možete odvojiti za troškove oko kućnog ljubimca. Velike psamine su u pravilu skuplje za uzdržavanje samim time što jedu puno više te su svi veterinarski zahvati na njima u pravilu skuplji, kao i lijekovi. Također, ukoliko nemate vlastiti stan možete imati puno više problema s najmodavcima koji su uglavnom skloniji primiti malu pasminu. Troškovi njege dlake, o kojima smo pričali, mogu biti zaista visoki kod zahtjevniji pasmina, posebice onih koji zahtijevaju, uz redovito iščešljavanje i šišanje koje obično povjeravamo profesionalcima. I neke male pasmine imaju specifične troškove, ali oni su uglavnom znatno manji.

Čistokrvni psi stoje puno u samom početku, ovisno o popularnosti pasmine i trendovima no ne smijemo zaboraviti niti na genetske prodložnosti na bolesti. Zato je uvijek važno, ako se već odlučimo na kupnju, a ne udomljavanje ljubimca, uzimati ga kod provjerenog uzgajivača koji će jedinke koje imaju određenih problema isključiti iz uzgoja i tako uvelike smanjiti mogućnost pojave bolesti. U svakom je slučaju važno predvidjeti i unaprijed izračunati, koliko je to moguće, troškove držanja psa i ravnati se prema tome.

 

Narav

Čistokrvni psi, ukoliko iz kontroliranog uzgoja, uglavnom pokazuju istu narav kao i svi ostali pripadnici te pasmine. Važno je odabrati psa čija će narav biti u skladu s vašom obitelji kako biste svi bili zadovoljni.  Ukoliko ste aktivna obitelj koja puno vremena provodi vani ne libite se uzeti i takvog psa. No, ukoliko ste mirna i povučena obitelj bila bi greška uzeti psa suprotnog karaktera jer bi u konačnici svi bili nesretni.

Ukoliko uzimate psa za kojeg će se prvenstveno brinuti djeca, ne zaboravite ih pitati za mišljenje. Ne moramo ni spomenuti da nikako nije uputno djetetu starom osam godina nabaviti teže odgojivu pasminu koju neće moći samostalno prošetati. Isto tako ne možete očekivati da će mlađa djeca samostalno brinuti o njima. Ne postoji niti jedna pasmina koja bi zadovoljila baš svakoga, ali uvjereni smo da baš svatko može pronaći idealnog psa za sebe i svoju obitelj.

  isprintaj članak