Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Sirovim kupusom možete krasno ukrasiti jelo
Objavljeno: 21.07.2020. 06:44  
Kako odabrati, pripremiti i poslužiti kupus
Kako odabrati, pripremiti i poslužiti kupus

Kineski kupus

Iakoga se uglavnom smatra povrćem hladnog vremena, dostupan je tijekom cijele godine, što olakšava odabir i stavljanje ga na svoj jelovnik. Bilo da želite pripremiti glavno jelo, prilog ili samo međuobrok, svaka vrsta kupusa nudi malo drugačiji okus i izgled. Ne bojte s njime eksperimentirati.

Pridržavajući se nekoliko savjeta za kuhanje, kupus može postati omiljen u vašem kućanstvu.

 

Savjeti za odabir kupusa

Prilikom odabira kupusa u trgovini treba imati na umu nekoliko stvari. Potražite glave s obiljem vanjskih listova i provjerite dno kako biste bili sigurni da se lišće ne odvaja od stabljike. Crveni ili zeleni kupus treba čvrsto zbiti, a kada ga podignete, trebalo bi ga osjećati težim negoli izgleda. Za lisne vrste kupusa, poput kineskog kupusa, odaberite onog koji je zelene boje sa čvrstim stabljikama.

Budući da kupus može sadržavati štetočine skrivene u lišću, važno je oprati ga prije upotrebe, neovisno namjeravate li ga pripremiti sirovog ili kuhanog. Operite kupus pod hladnom vodom prije negoli počnete pripremu jela po omiljenom receptu.

 

Načini kuhanja

Kupus možete kuhati na pari, peći, pirjati, sotirati ili puniti. Mnogi kuhari radije odrežu i bace gorko bijelu jezgru kupusa prije rezanja ili kuhanja. Ako su vam potrebni listovi cijeli za punjenje, lakše ćete ih odvojiti ako glavicu kupusa uronite u kipuću vodu na jednu minutu. Dobro ga ocijedite, osušite i nastavite odvajati lišće. Ponovite postupak po potrebi kada preostane pola kupusa.

Kupus se lijepo slaže sa sjemenkama celera, gorušice, muškatnog oraščića, češnjaka, kima, kopra, crnog papra i timijana. Možete ga pomiješati i s kuhanom svinjetinom, pršutom ili kobasicama kako biste napravili francuski choucroute. Također je osnova za kiseli kupus i salatu. Možete jesti i sirov kupus kao dijetni zalogaj.

Kao opće pravilo, pripremite 1/4 kilograma kuhanog kupusa po obroku. Srednja glava kupusa je oko dva kilograma. Ako kupus narežete na kockice, jedan kilogram sirovog povrća pretvara se u dvije kuhane šalice.

 

Posluživanje i uparivanje

Kada planirate jelovnik koji uključuje kupus, uzmite u obzir dodatno povrće poput krumpira, luka i mrkve jer se dobro sljubljuju. Kupus se također lijepo spaja s jelom od govedine, slaninom i kobasicama.

Sirovim kupusom možete krasno ukrasiti jelo. Možete koristiti crvene ili ljubičaste listove za držanje priloga ili salata na tanjuru zbog privlačnog šarenog izgleda. Možete i izdubiti glave kupusa i koristiti ih kao spremnike za posluživanje hladnih umaka i namaza. 

 

Prehrambene blagodati kupusa

Ovo povrće odličan je izvor vitamina C i vitamina K, kao i magnezija, mangana i folata. Kupus također sadrži fitokemikalije za koje se vjeruje da pomažu u zaštiti od raka dojke, debelog crijeva i prostate, a mogu pomoći u smanjenju LDL-a inače poznatog kao "loš kolesterol".

  isprintaj članak